Hírlevelek
Regisztráció

Kokain

2016.05.22.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Demetrovics Zsolt

 HáziPatika.com

A kokaint az 1800-as években izolálták először a dél-amerikai kokanövényből. Évtizedekig használták, mint fájdalomcsillapítót, érzéstelenítőt és fogyasztószert. Kezeltek vele mandulagyulladást, fülfájást, fogfájást, szénanáthát, asztmát és aranyeret.

Tipológia:

stimuláns

Alternatív megnevezés:

Koksz, Kokó, Fehér

Miről ismerhető fel?

Tiszta állapotában fehér por.

Felhasználási mód:

A véráramba injekciózva vagy orrba felszívva, esetleg a fogínybe dörzsölve.

Hatása:

A kokain javítja a hangulatot, növeli az önbizalmat, segít megbirkózni a gátlásossággal. Ideiglenesen jót tesz a fizikai és szellemi teljesítőképességnek is, legyen szó akár kreatív, akár monoton feladatokról. Csökkenti az alvásigényt, energetiztál, csökkenti az éhségérzetet. A kokain csak rövid ideig hat. A néhány órás hatást követően azonban pont a fentiek ellenkezője jelentkezik. Mivel a kokain az örömközpontokat izgatja az agyban - elsősorban a dopamintermelődés növekedése miatt - nagyon könnyen kialakul tőle a pszichikai függőség. Mivel egyre jobban hozzászokik a szervezet, egyre több anyagra lesz szüksége. Használatakor növekszik a pulzus a vérnyomás, és szaporább lesz a légzés. Az erek összeszűkülnek, a pupillák kitágulnak. Nagyobb mennyiségben az előző tünetekkel együtt ugyan intenzívebbé válnak a hatások, de izomgörcsök jöhetnek elő. A rendszeres kokainfogyasztóknál rendszeres az orrdugulás, az orrfolyás és az orrvérzés. Súlyosabb esetben fekélyek alakulhatnak ki az orr nyálkahártyáján, vagy teljesen el is halhatnak az orr szövetei, többek között a porcok is - emiatt a kokainistákra jellemző orrforma alakulhat ki.

Veszélyei:

Idővel a napi fogyasztás kimeríti a szervezetet, mert sem enni, sem aludni nem tud a fogyasztó az állandó felpörgetettségtől. A fogyasztás következményei a szívinfarktus a hirtelen magasba szökő pulzusszám miatt, légzési zavarok, agyvérzés; ez mind olyan probléma, melyek azonnali halálhoz is vezethetnek. A függőség alatt álló személyre, mint más drogoknál is, általános érdektelenség alakulhat ki. Jellemzőek a kábítószer miatt elkövetett erőszakos cselekedetek is: a drog hiányában nem mérlegelnek, hogy az számukra és környezetük számára mit jelent hosszú távon.
Alkohollal együtt fogyasztva kokaetilén keletkezik, mely mérgező a szívre. A kokain elnyomhatja az alkohol hatásait, emiatt gyakran többet isznak a drogfogyasztók. Mivel az alkohol lassabban bomlik le, mint a kokain, ha az utóbbi hatása elmúlik, az érintett hirtelen lesz nagyon részeg - ennek szintén súlyos következményei lehetnek. Az intravénás kokainhasználóknál - különösen, ha másokkal közös tűt használnak -, megnő az AIDS, a hepatitisz terjedésének veszélye.

Túladagolási tünetek:

A túladagolás tünetei a megnövekedett testhőmérséklet, a tág pupillák, a remegés, izomgörcsök, halálfélelem. Jellegzetes tünet a bőr irritáltsága, a "hangyaérzés", a "kokainbogarak": vagyis a fogyasztó úgy érzi, minthogyha rovarok mászkálnának a bőrén.

Elvonási tünetek:

"Testi megvonási tünetek nem jellemzőek, de nagyon intenzív sóvárgás irritabilitás, alvászavar, szorongásos tünetek és egyéb pszichés tünetek megjelennek. A kokain nagyon erős függőséget alakít ki.
Betegséglexikon mobil alkalmazás