Kokain

Demetrovics Zsolt

A kokaint az 1800-as években izolálták először a dél-amerikai kokanövényből. Évtizedekig használták, mint fájdalomcsillapítót, érzéstelenítőt és fogyasztószert. Kezeltek vele mandulagyulladást, fülfájást, fogfájást, szénanáthát, asztmát és aranyeret.

Tipológia:

stimuláns

Alternatív megnevezés:

Koksz, Kokó, Fehér

Miről ismerhető fel?

Tiszta állapotában fehér por.

Felhasználási mód:

A véráramba injekciózva vagy orrba felszívva, esetleg a fogínybe dörzsölve.

Hatása:

A kokain javítja a hangulatot, növeli az önbizalmat, segít megbirkózni a gátlásossággal. Ideiglenesen jót tesz a fizikai és szellemi teljesítőképességnek is, legyen szó akár kreatív, akár monoton feladatokról. Csökkenti az alvásigényt, energetiztál, csökkenti az éhségérzetet. A kokain csak rövid ideig hat. A néhány órás hatást követően azonban pont a fentiek ellenkezője jelentkezik. Mivel a kokain az örömközpontokat izgatja az agyban - elsősorban a dopamintermelődés növekedése miatt - nagyon könnyen kialakul tőle a pszichikai függőség. Mivel egyre jobban hozzászokik a szervezet, egyre több anyagra lesz szüksége. Használatakor növekszik a pulzus a vérnyomás, és szaporább lesz a légzés. Az erek összeszűkülnek, a pupillák kitágulnak. Nagyobb mennyiségben az előző tünetekkel együtt ugyan intenzívebbé válnak a hatások, de izomgörcsök jöhetnek elő. A rendszeres kokainfogyasztóknál rendszeres az orrdugulás, az orrfolyás és az orrvérzés. Súlyosabb esetben fekélyek alakulhatnak ki az orr nyálkahártyáján, vagy teljesen el is halhatnak az orr szövetei, többek között a porcok is - emiatt a kokainistákra jellemző orrforma alakulhat ki.

Veszélyei:

Idővel a napi fogyasztás kimeríti a szervezetet, mert sem enni, sem aludni nem tud a fogyasztó az állandó felpörgetettségtől. A fogyasztás következményei a szívinfarktus a hirtelen magasba szökő pulzusszám miatt, légzési zavarok, agyvérzés; ez mind olyan probléma, melyek azonnali halálhoz is vezethetnek. A függőség alatt álló személyre, mint más drogoknál is, általános érdektelenség alakulhat ki. Jellemzőek a kábítószer miatt elkövetett erőszakos cselekedetek is: a drog hiányában nem mérlegelnek, hogy az számukra és környezetük számára mit jelent hosszú távon.
Alkohollal együtt fogyasztva kokaetilén keletkezik, mely mérgező a szívre. A kokain elnyomhatja az alkohol hatásait, emiatt gyakran többet isznak a drogfogyasztók. Mivel az alkohol lassabban bomlik le, mint a kokain, ha az utóbbi hatása elmúlik, az érintett hirtelen lesz nagyon részeg - ennek szintén súlyos következményei lehetnek. Az intravénás kokainhasználóknál - különösen, ha másokkal közös tűt használnak -, megnő az AIDS, a hepatitisz terjedésének veszélye.

Túladagolási tünetek:

A túladagolás tünetei a megnövekedett testhőmérséklet, a tág pupillák, a remegés, izomgörcsök, halálfélelem. Jellegzetes tünet a bőr irritáltsága, a "hangyaérzés", a "kokainbogarak": vagyis a fogyasztó úgy érzi, minthogyha rovarok mászkálnának a bőrén.

Elvonási tünetek:

"Testi megvonási tünetek nem jellemzőek, de nagyon intenzív sóvárgás irritabilitás, alvászavar, szorongásos tünetek és egyéb pszichés tünetek megjelennek. A kokain nagyon erős függőséget alakít ki.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait