Mit tekinthetünk sikeres depresszió-terápiának?

A depresszió bonyolult betegség, egyes területeivel még ma sem vagyunk teljesen tisztában. A kezelés során sok tényezőre kell figyelni, hogy a panaszok megszűnjenek, azaz sok a buktató. Összefoglaltuk, min múlhat a siker!

A depresszió kezelése gyógyszerrel és pszichoterápiával történik. A terápia célja a tünetmentesség elérése, mely jelenti a depresszió hangulati és testi tüneteinek, panaszainak megszüntetését is. A beteg állapotának folyamatos javulása fontos jele annak, hogy jó úton halad a tünetmentesség felé. De ha a javulás megáll, és bizonyos tünetek megmaradnak, az rontja a depressziós beteg hosszú távú kilátásait.

Milyen problémákat okozhatnak ezek a visszamaradó tünetek?

 • nagyobb eséllyel esik vissza a depresszióba a beteg;
 • több depressziós epizódot élhet át élete folyamán;
 • rövidül a depressziós epizódok között eltelt idő;
 • romlik a beteg életminősége és munkavégző képessége;
 • fokozódik az öngyilkosság veszélye;
 • nehezebben kezelhető depressziós epizódok jelentkeznek.

(Forrás: Paykel et al. Residual symptoms after partial remission:an important outcome in depression 1995; Garcia-Cebrian et al. The association of depression and painful physical symptoms 2006)

Milyen esetben alakulhatnak ki a maradványtünetek depressziós betegeknél?

 • nem kezelt esetben;
 • nem megfelelően kezelt esetben;
 • súlyos depressziónál;
 • többszörösen visszatérő depressziónál;
 • amennyiben a depresszió más pszichiátriai betegségekkel együtt lép fel.

A depresszió kezelése akkor lehet eredményes, ha a betegséget felismerték, és a terápia valamennyi tünet egyidejű gyógyítását célozza meg. Ennek feltétele az orvos és beteg együttműködése, a beteg valamennyi tünetének feltárása és változásának követése a terápia folyamán. A kezelést a beteg kórelőzményének és jelen állapotának megfelelően választja meg az orvos.

Fontos a beteg tájékoztatása is. A terápia akkor sikeres, ha a depresszió tünetei megszűnnek, és a gyógyult beteg visszanyeri a depresszió előtti aktivitását.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)