A depresszió kezelhető! Hogyan?

A hatékony kezelés a biológiai, pszichológiai és környezeti háttértényezőket egyaránt célba veszi. Gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésből, a családtagok bevonásából, tájékoztatásából, és a stresszkezelés elsajátításából, készségfejlesztésből áll.

Akárcsak a depresszió okainak esetében, a terápiának is három támadáspontja van: biológiai, pszichológiai és szociális. A gyógyszeres kezelés a megváltozott idegrendszeri működést, az ún. idegi ingerületátvivő anyagok termelésében és szabályozásában bekövetkezett változást hivatott helyreállítani. A pszichológiai okokat célozzák meg a különböző pszichoterápiás módszerek. A szociális tényezők esetében pedig a környezeti tényezők befolyásolása, pl. a család bevonása a kezelésbe, a szociális támogatás biztosítása a cél, illetve a károsodott mindennapi funkciók, aktivitás, pl. a munkaképesség helyreállítása. Fontos ezenkívül a megelőzés, a depresszióval kapcsolatos felvilágosító munka (pszichoedukáció). A gyógyszeres és pszichoterápiás kezelési lehetőségeket mutatom be részletesebben, az egyéb biológiai kezelésekre, pl. alvásmegvonás, fényterápia nem térek ki.

Antidepresszív kezelés - igazságok és tévhitek

Sok depressziós beteg azért nem vállalja a kezelést, mert előítéletei, félelmei vannak az antidepresszív gyógyszerekkel kapcsolatban. Az első ilyen tévhit, hogy ezeknek a szereknek súlyos mellékhatásaik vannak. A régebbi (pl. triciklikus) szerekre ez igaz volt, de a modern szereknek jóval kedvezőbb a melléhatás profilja, és egyéb gyógyszertani tulajdonságaik is (pl. más gyógyszerekkel, alkohollal való kölcsönhatás). Az esetek többségében ezek a mellékhatások enyhék (pl. fejfájás, émelygés, szédülés, feszültség, alvászavar), és egy-két héten belül elmúlnak. Ezek a szerek a szerotonin, noradrenerg, és dopaminerg (agyi ingerületátvivő) rendszerre hatnak, és az különbözteti meg őket egymástól, hogy melyik rendszer a fő támadáspontjuk, illetve melyikre hatnak kevésbé.

Ennek az a jelentősége a kezelés szempontjából, hogy a fő cél, azaz a depresszív hangulat javításán túl a többi tünetre - pl. szorongás, alvás, étvágy- és testsúlyváltozás, szexuális funkciók - különböző módon hatnak, illetve a leggyakrabban előforduló mellékhatásaik is eltérnek. A választást tehát az dönti el, hogy a depresszió alaptünetein túl, milyen egyéb tünetek állnak az előtérben, illetve, hogy a kezelés során jelentkezne-e mellékhatások, és milyen mértékben.

Segít a megfelelő gyógyszer beállításában, hogy ha valakinél korábban, vagy ha valamelyik családtagjánál szintén előfordult depressziós epizód, melyik gyógyszer bizonyult hatékonynak. Számos hatékony antidepresszívum van forgalomban, legelterjedtebb az ún. SSRI (szelektív szerotonin-visszavétel-gátló) szerek. Ezek a vegyületek számos gyógyszergyártótól, sokféle néven kaphatók, és többnyire az árukban különböznek. Pl. a hazai, esetleg generikus termékek olcsóbbak, de társadalombiztosítási támogatásuk egyforma, azaz szakorvos által 90%-os támogatással felírhatók. Jó tudni, hogy a szakorvos ajánlása alapján további hat hónapig a háziorvos is rendelheti ezeket a készítményeket, szintén 90%-os támogatással!

A depresszió kezelhető! - Hogyan? (Fotó: Europress)

A depresszió kezelhető! - Hogyan? (Fotó: Europress)


Másik gyakori félelem és tévhit, amit el kell oszlatunk, hogy az antidepresszív szerek hozzászokást okoznának vagy személyiségváltozást hoznának létre. A régi, és ma már nem javallt nyugtatók esetében fordult elő gyógyszerfüggőség, ez az antidepresszívumokra egyáltalán nem jellemző, és a modern szorongásoldó szerekre sem. Ami megvonási tünetnek tűnhet, az valójában a nem megfelelő módon, pl. hirtelen elhagyott gyógyszer miatt kialakult szabályozási zavar, azaz a szervezetben a gyógyszerszedés alatt kialakult egyensúly felborulása, vagy a tünetek visszatérése.

Néhány fontos tudnivaló a kezelés mikéntjéről

Az antidepresszív szerek az esetek kb. 70%-ban hatékonyak, és a visszaesés is megelőzhető, ehhez azonban fontos megismerni és betartani a kezelés megfelelő menetét. Fontos tudni, hogy kúraszerűen hatnak, azaz a kellő hatás fokozatosan, kb. két-három hét alatt alakul ki, és ezt követően ajánlott legalább fél évig a teljes hatékony dózisban szedni a gyógyszert a visszaesés megelőzése érdekében. Az egyébként is ritka mellékhatások még jobban kivédhetők, ha kezdetben fokozatosan emeljük a dózist a megfelelő szintig. Hasonlóan pl. az antibiotikumok szedéséhez, a kúra végéig nem szabad abbahagyni, sem a kezelőorvossal való egyeztetés nélkül lecsökkenteni az adagot akkor sem, ha már jelentősen csökkentek vagy megszűntek a tünetek. Ismételten visszatérő epizódok esetében megfontolandó a gyógyszer évekig történő szedése. A modern szerek kockázat nélkül szedhetők akár egy életen át.

Fontos említést tenni a szorongásoldók használatáról. A szorongásos tünetek és zavarok igen gyakran társulnak a depresszióhoz. A legtöbb szorongásos zavar tartós kezelése szintén antidepresszívumokkal történik, ezért a szorongásoldók javallata igen szűk körű. Amennyiben szorongásos tünetek is fennállnak, az antidepresszív kezelés kezdetén, az antidepresszív gyógyszer mellé, annak hatásának kialakulásáig, maximum néhány hétig szedhetők. Ugyanez vonatkozik az altatószerekre is. A régi típusú nyugtatók és altatók ma már teljesen ellenjavalltak.

Pszichoterápia, megelőzés, stresszkezelés

A depresszió kezelése és a visszaesés megelőzése akkor a leghatékonyabb, ha a gyógyszeres kezelést pszichoterápia is kiegészíti, sőt enyhébb tünetek esetében önmagában is elégséges lehet. Bár a támogató beszélgetés, a problémák, életvezetési nehézségek megosztása önmagában is enyhülést hoz, de a pszichoterápia ennél több: meghatározott módszerrel és keretek (időtartam, kezelések hossza és gyakorisága) között végzett strukturált üléssorozatból áll.

A depresszió és a szorongás kezelésében a leghatékonyabb az ún. kognitív-viselkedésterápia, mely azokat a tanult gondolkodási sémákat és viselkedésformákat hivatott korrigálni, amelyek sokszor észrevétlen aknamunkát fejtenek ki a depressziós személy életfelfogásában, a mindennapi helyzetek értékelésében, és az ezekkel való megküzdési stratégiáiban. A terápia része a korábbi aktivitás, funkciók, tevékenységek fokozatos visszaállítása, a kapcsolatok helyreállítása, hatékonyabb kommunikáció, probléma- és konfliktuskezelés. A stresszkezelés elsajátítása nemcsak a tünetek enyhítésében és a visszaesések esélyének csökkentésében fontos, de a depressziós, szorongásos és egyéb lelki zavarok megelőzésében is, hiszen a tartós és levezetetlen stressz szerepet játszik a testi és lelki betegségek kialakulásában.

A depresszió megismerése a családtagok számára is fontos, hiszen a környezet nem megfelelő hozzáállása sokat ronthat, támogató viselkedése azonban a sokat javíthat a depressziós személyek állapotán.

Névjegy: Dr. Kovács Mónika Erika PhD

Pszichiáter szakorvos, egyetemi adjunktus. 1998 óta dolgozik a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében. A kutatói, oktatói és klinikai munka mellett a WILLIAMS ÉLETKÉSZSÉGEK - stresszkezelő, kommunikációs és kapcsolatikészség-fejlesztő program egyik vezető hazai megalapítója, vezetőhelyettese és trénerek. Számos tudományos publikáció mellett nemrégiben önálló könyve jelent meg PÁRTALÁLÁS címmel a Semmelweis Kiadónál.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-6, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt általában közepesen vagy erősen felhős időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag