A depresszió kezelhető! Hogyan?

A hatékony kezelés a biológiai, pszichológiai és környezeti háttértényezőket egyaránt célba veszi. Gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésből, a családtagok bevonásából, tájékoztatásából, és a stresszkezelés elsajátításából, készségfejlesztésből áll.

Akárcsak a depresszió okainak esetében, a terápiának is három támadáspontja van: biológiai, pszichológiai és szociális. A gyógyszeres kezelés a megváltozott idegrendszeri működést, az ún. idegi ingerületátvivő anyagok termelésében és szabályozásában bekövetkezett változást hivatott helyreállítani. A pszichológiai okokat célozzák meg a különböző pszichoterápiás módszerek. A szociális tényezők esetében pedig a környezeti tényezők befolyásolása, pl. a család bevonása a kezelésbe, a szociális támogatás biztosítása a cél, illetve a károsodott mindennapi funkciók, aktivitás, pl. a munkaképesség helyreállítása. Fontos ezenkívül a megelőzés, a depresszióval kapcsolatos felvilágosító munka (pszichoedukáció). A gyógyszeres és pszichoterápiás kezelési lehetőségeket mutatom be részletesebben, az egyéb biológiai kezelésekre, pl. alvásmegvonás, fényterápia nem térek ki.

Antidepresszív kezelés - igazságok és tévhitek

Sok depressziós beteg azért nem vállalja a kezelést, mert előítéletei, félelmei vannak az antidepresszív gyógyszerekkel kapcsolatban. Az első ilyen tévhit, hogy ezeknek a szereknek súlyos mellékhatásaik vannak. A régebbi (pl. triciklikus) szerekre ez igaz volt, de a modern szereknek jóval kedvezőbb a melléhatás profilja, és egyéb gyógyszertani tulajdonságaik is (pl. más gyógyszerekkel, alkohollal való kölcsönhatás). Az esetek többségében ezek a mellékhatások enyhék (pl. fejfájás, émelygés, szédülés, feszültség, alvászavar), és egy-két héten belül elmúlnak. Ezek a szerek a szerotonin, noradrenerg, és dopaminerg (agyi ingerületátvivő) rendszerre hatnak, és az különbözteti meg őket egymástól, hogy melyik rendszer a fő támadáspontjuk, illetve melyikre hatnak kevésbé.

Ennek az a jelentősége a kezelés szempontjából, hogy a fő cél, azaz a depresszív hangulat javításán túl a többi tünetre - pl. szorongás, alvás, étvágy- és testsúlyváltozás, szexuális funkciók - különböző módon hatnak, illetve a leggyakrabban előforduló mellékhatásaik is eltérnek. A választást tehát az dönti el, hogy a depresszió alaptünetein túl, milyen egyéb tünetek állnak az előtérben, illetve, hogy a kezelés során jelentkezne-e mellékhatások, és milyen mértékben.

Segít a megfelelő gyógyszer beállításában, hogy ha valakinél korábban, vagy ha valamelyik családtagjánál szintén előfordult depressziós epizód, melyik gyógyszer bizonyult hatékonynak. Számos hatékony antidepresszívum van forgalomban, legelterjedtebb az ún. SSRI (szelektív szerotonin-visszavétel-gátló) szerek. Ezek a vegyületek számos gyógyszergyártótól, sokféle néven kaphatók, és többnyire az árukban különböznek. Pl. a hazai, esetleg generikus termékek olcsóbbak, de társadalombiztosítási támogatásuk egyforma, azaz szakorvos által 90%-os támogatással felírhatók. Jó tudni, hogy a szakorvos ajánlása alapján további hat hónapig a háziorvos is rendelheti ezeket a készítményeket, szintén 90%-os támogatással!

A depresszió kezelhető! - Hogyan? (Fotó: Europress)
A depresszió kezelhető! - Hogyan? (Fotó: Europress)

Másik gyakori félelem és tévhit, amit el kell oszlatunk, hogy az antidepresszív szerek hozzászokást okoznának vagy személyiségváltozást hoznának létre. A régi, és ma már nem javallt nyugtatók esetében fordult elő gyógyszerfüggőség, ez az antidepresszívumokra egyáltalán nem jellemző, és a modern szorongásoldó szerekre sem. Ami megvonási tünetnek tűnhet, az valójában a nem megfelelő módon, pl. hirtelen elhagyott gyógyszer miatt kialakult szabályozási zavar, azaz a szervezetben a gyógyszerszedés alatt kialakult egyensúly felborulása, vagy a tünetek visszatérése.

Néhány fontos tudnivaló a kezelés mikéntjéről

Az antidepresszív szerek az esetek kb. 70%-ban hatékonyak, és a visszaesés is megelőzhető, ehhez azonban fontos megismerni és betartani a kezelés megfelelő menetét. Fontos tudni, hogy kúraszerűen hatnak, azaz a kellő hatás fokozatosan, kb. két-három hét alatt alakul ki, és ezt követően ajánlott legalább fél évig a teljes hatékony dózisban szedni a gyógyszert a visszaesés megelőzése érdekében. Az egyébként is ritka mellékhatások még jobban kivédhetők, ha kezdetben fokozatosan emeljük a dózist a megfelelő szintig. Hasonlóan pl. az antibiotikumok szedéséhez, a kúra végéig nem szabad abbahagyni, sem a kezelőorvossal való egyeztetés nélkül lecsökkenteni az adagot akkor sem, ha már jelentősen csökkentek vagy megszűntek a tünetek. Ismételten visszatérő epizódok esetében megfontolandó a gyógyszer évekig történő szedése. A modern szerek kockázat nélkül szedhetők akár egy életen át.

Fontos említést tenni a szorongásoldók használatáról. A szorongásos tünetek és zavarok igen gyakran társulnak a depresszióhoz. A legtöbb szorongásos zavar tartós kezelése szintén antidepresszívumokkal történik, ezért a szorongásoldók javallata igen szűk körű. Amennyiben szorongásos tünetek is fennállnak, az antidepresszív kezelés kezdetén, az antidepresszív gyógyszer mellé, annak hatásának kialakulásáig, maximum néhány hétig szedhetők. Ugyanez vonatkozik az altatószerekre is. A régi típusú nyugtatók és altatók ma már teljesen ellenjavalltak.

Pszichoterápia, megelőzés, stresszkezelés

A depresszió kezelése és a visszaesés megelőzése akkor a leghatékonyabb, ha a gyógyszeres kezelést pszichoterápia is kiegészíti, sőt enyhébb tünetek esetében önmagában is elégséges lehet. Bár a támogató beszélgetés, a problémák, életvezetési nehézségek megosztása önmagában is enyhülést hoz, de a pszichoterápia ennél több: meghatározott módszerrel és keretek (időtartam, kezelések hossza és gyakorisága) között végzett strukturált üléssorozatból áll.

A depresszió és a depressziós, szorongásos és egyéb lelki zavarok megelőzésében is, hiszen a tartós és levezetetlen stressz szerepet játszik a testi és lelki betegségek kialakulásában.

A depresszió megismerése a családtagok számára is fontos, hiszen a környezet nem megfelelő hozzáállása sokat ronthat, támogató viselkedése azonban a sokat javíthat a depressziós személyek állapotán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció