A rendszeres séta meglepő előnye

Már egy kevés testedzés, így például az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Azoknál a felnőtteknél, akik heti 1,25 óra élénk sétának megfelelő fizikai mozgást végeznek, 18 százalékkal alacsonyabb a depresszió kialakulása kockázata azokhoz képest, mint akik egyáltalán nem aktívak fizikailag – állapította meg egy, a JAMA Psychiatry folyóiratban közzétett metaanalízis. A szerzők 15 korábbi tanulmány elemzésével összesen több mint 190 ezer ember adatait vizsgálták meg. Eredményeik szerint heti 2,5 óra intenzív sétával már 25 százalékkal csökkenthető a depresszió kockázata.

kutyasétáltatás, testmozgás
Hetente egy kevés séta is jelentősen csökkenti a depresszió kockázatát. Fotó: Getty Images

A testedzés előnyei akkor mutatkoztak meg legjobban a vizsgált csoportban, amikor a résztvevők a teljes passzivitással szakítva iktattak be rendszeres testmozgást a mindennapjaikba. Ami pedig a mennyiséget illeti, arra is fény derült, hogy az egészségügyi ajánlások megfogalmazott szint feletti testmozgás már nem jár további előnyökkel. A szerzők szerint eredményeik az életmóddal kapcsolatos ajánlásokat megfogalmazó egészségügyi szakemberek számára is fontosak lehetnek.

„Már heti háromszori séta is jobb mentális egészséget biztosít az embereknek, mintha egyáltalán nem mozognának” – hangsúlyozta Adam Chekroud, a Yale Egyetem professzora, egy hasonló, 2018-ban megjelent tanulmány szerzője. Egy 2020-ban közzétett tanulmány pedig azt emelte ki, hogy még a könnyű testmozgás is segít megvédeni a gyerekeket a depresszió kialakulásától.

A kutatás szerint napi 60 percnyi egyszerű testedzés 12 éves korban átlagosan mintegy 10 százalékkal csökkenti a depresszió kockázatát az érintettek 18 éves korára. E téren a futás, a kerékpározás és a gyaloglás éppúgy hasznos, mint akár a házimunka, a festés vagy a hangszeren való játék.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)