Diszkriminálják a magyar kismamákat

A gyerekvállalás továbbra is a legnagyobb hátrányt jelentő tényező a nők számára a munkaerőpiacon. A foglalkoztatásra és a népszaporulatra egyaránt hatással van, hogy tömegesen diszkriminálják a kismamákat.

Dátum nélküli, közös megegyezéses felmondási szerződést kényszerített főnöke a huszonéves kismamára, miután veszélyeztetett terhesnek minősítették és táppénzre írták volna ki. Az Index által közölt történet egyáltalán nem egyedi Magyarországon, és rávilágít arra a problémára, hogy milyen hátrányos helyzetbe is kerülnek a kismamák a munkaerőpiacon.

Nemrégiben egy gyógyszergyártó cég ezer nő bevonásával vizsgálatot készített a magyar hölgyek helyzetéről. A felmérés több meglepő eredményt hozott, amiken néhány résztvevő közreműködésével mélyen elgondolkodtunk. Bővebben erről az alábbi cikkünkben olvashat!

Állásinterjún jelentkeznek az első problémák

A gyerekvállalás még mindig a legnagyobb hátrányt jelentő tényező a nők számára a munkaerőpiacon, ami kedvezőtlen hatással van a foglalkoztatásra és a népszaporulatra is. A kisgyermekes nők esélyegyenlőségéért dolgozó Jól-Lét Alapítvány tavaly készített tanulmányt a gyerekvállalással kapcsolatos munkaerő-piaci hátrányokról. Eszerint 2010-ben hárommillió dolgozó magyar nő közül 441 ezer fő tapasztalt álláskeresése során tényleges diszkriminációt, családi körülményeik és nemi megkülönböztetésük miatt 29,5 százalékuk élt meg hátrányos megkülönböztetést álláskeresése során.

Jóval nehezebb érvényesülnie egy kismamának a munkaerőpiacon
Jóval nehezebb érvényesülnie egy kismamának a munkaerőpiacon

A Központi Statisztikai Hivatal hasonló témájú kutatása szerint a foglalkoztatott férfiak esetében az életkor előrehaladásával egészen a 40-es éveik közepéig csökkenő tendenciát mutat a diszkrimináltak aránya, a nőknél a 20-as éveik elmúltával ugyanez az arány számottevően növekszik. Az első megpróbáltatások az - amúgy sem egyszerű - állásinterjún érik a nőket, és bár a munka törvénykönyve kifejezetten tiltja ilyenkor a családi állapotra vagy gyermekvállalási hajlandóságra irányuló kérdéseket, a legtöbb esetben ezek mégis elhangzanak. 

Ezt követően a terhesség bejelentésekor inoghat meg a nő pozíciója a cégnél, sokszor a munkaviszonyt már ilyenkor megszüntetik, vagy a táppénzről való visszatérés után ráveszik a nőt a munkaviszony közös megszüntetésére. Sok esetben a dolog nem ilyen frontális, hanem lassan kezdik mérgezni a légkört a kismama körül, megalázóan kezdenek bánni vele, hogy végül ő maga adja be a lemondását, így elesve a végkielégítéstől. Visszatérve a szülési szabadságról az ifjú anyukákat gyakran alacsonyabb pozícióba, rosszabb fizetéssel veszik vissza, a nekik járó juttatásokat elhallgatják, bérüket nem emelik a többiekével és továbbképzési igényüket figyelmen kívül hagyják.


Több gyereket terveznének a magyar nők

A nők hátrányos megkülönböztetése a munkaerőpiacon erős népesség-visszafogó tényező, vagyis a jó népesedéspolitikának központi eleme kell hogy legyen a munka világát átszövő diszkrimináció visszaszorítása és a női foglalkoztatási arány növelése. A magyar kutatások arról tanúskodnak, hogy hazánk a meg nem született gyerekek országa, vagyis a nők több gyereket terveznek, mint amennyit végül megszülnek. A kedvezőtlen anyagi és munkaerőpiaci helyzet ennek az egyik oka, és bár az állam a gyed extra és a munkahelyvédelmi akcióterv bevezetésével tett néhány lépést a munkába való visszatérés ösztönzésére, és növekszik a nők foglalkoztatási aránya is, még bőven akad tennivaló.

hirdetés
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántúlon és a középső országrészben a gyengén felhős, másutt a közepesen vagy erősen felhős időszakok lesznek túlsúlyban.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag