+10° - +25°
Nincs front

Bűnöző lesz az elvert gyerekből?

Egy friss kutatás szerint azok az egyetemisták, akiket gyerekkorukban gyakran elvertek, nagyobb eséllyel keverednek bűntényekbe és mutatnak bűnözői hajlamot, mint azok, akiket nem.

A kutatást készítő Murray Straus 15 különböző ország egyetemistái között mérte fel a bűnözői hajlamot kilenc szempont segítségével. A szempontok között szerepelt az antiszociális viselkedés, az, hogy az apját, az anyját vagy a partnerét az elmúlt év során bántalmazta-e az illető, hogy partnere szenvedett-e súlyos sérüléseket a bántalmazása során, az illető támadott-e már meg valakit azzal a szándékkal, hogy megsebesítse, lopott-e már pénzt idegenektől, illetve egy családtagtól. Emellett azt is feltérképezték, milyen fokú iskolai végzettséggel rendelkeznek az illető szülei, gyerekként voltak-e magatartásbeli gondjaik, ezeket pozitív módon igyekezett-e kezelni a környezete, feljegyezték továbbá az alanyok életkorát és nemzetiségét is. A New Hampshire Egyetem munkatársa megfigyeléseit az Amerikai Kriminológiai Társaság Atlantában megrendezett éves találkozóján tárta a nyilvánosság elé.
Amint arról Straus beszámolt, sok szülő, sőt még gyermekpszichológus is úgy véli, ha a szülő szeretettel és segítő szándékkal fenekeli el a gyermekét, annak nincs káros hatása, pedig ez egyáltalán nem igaz. A mostani kutatás eredményei is azt mutatják, hogy kultúrától és szándéktól függetlenül a verés minden gyereknél csak növeli a későbbi viselkedésbeli problémák számát. A gyerekeknek valóban sok útmutatásra és fegyelmezésre van szükségük, ám ezek nem helyettesíthetők a fizikai bántalmazással.

Bűnöző lesz, akit vernek gyerekkorában

Bűnöző lesz, akit vernek gyerekkorában


Straus azt is megvizsgálta külön, milyen hatása van annak, ha csak az apa, vagy csak az anya, illetve ha mindkét szülő megveri néha a gyerekét, és azt tapasztalta, hogy a legnegatívabb hatása az utóbbinak volt. A felmérésben résztvevő 15 ország többségében a hallgatók kétharmada számolt be arról, hogy tízévesen megütötték, és a többségnél mindez heti egy-két alkalommal fordult elő. Straus 1969 óta tanulmányozza a gyerekverés kérdését, számos tanulmánya és könyve született már a témával kapcsolatban.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag