Újabb nyomós érv az alvás mellett

A kutatók azt állítják, új okot találtak arra, miért van szükségünk alvásra: növeli az agysejtek egyik típusának számát.

A Wisconsini Egyetem kutatói Dr. Chiara Cirelli vezetésével a Journal of Neuroscience legújabb számában publikált tanulmányukban arról számolnak be, hogy az alvás fokozza azoknak a sejteknek a termelődését, amelyek az agyi áramköröket védő mielin "szigetelőanyag" létrehozásában vesznek részt. Az egérkísérletekből származó eredmények újabb megvilágításba helyezik az alvás szerepét az agy regenerálódásában és növekedésében, valamint az alváshiány szerepét a szklerózis multiplex kialakulásában.

REM (angolul Rapid Eye Movement - gyors szemmozgás) fázisban a légzés szabálytalanabb, gyorsabb és kevésbé mély, viszont az izomtónus átmenetileg megszűnik. A szemek gyors mozgást végeznek, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra. A alvásfázisokról itt olvashat ! A kísérlet azt mutatta, hogy a mielintermelő sejtek, az éretlen oligodendrociták száma alvás közben megkétszereződött az egerekben. A gének által kiváltott növekedés az álommal összefüggésbe hozható REM (gyors szemmozgásos) alvási szakaszban mutatkozott a legjelentősebbnek. Ezzel szemben a sejtpusztulásban és a stresszválaszokban érintett gének aktiválódtak, amikor az egereket ébrenlétre kényszerítették.

A kutatókat évszázadok óta foglalkoztatja, hogy pontosan miért van szükségünk alvásra . Az nyilvánvaló, hogy kell az alvás a kipihentséghez és az agyunk megfelelő működéséhez, de az alvás közben zajló biológiai folyamatokat csak az utóbbi időben kezdték feltárni.

A kutatók szerint az eredmények arra is utalnak, hogy az alváshiány súlyosbíthatja a mielinkárosodással járó betegség, a szklerózis multiplex bizonyos tüneteit. Szklerózis multiplex esetén a szervezet immunrendszere megtámadja és elpusztítja az agyban és a gerincvelőben lévő idegsejtek mielinburkát. Dr. Cirelli hozzátette, hogy további kutatásokkal kell kideríteni, vajon az alvás befolyásolja-e a betegség tüneteit.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)