Gyógynövényekkel a pihentető alvásért (x)

Az egészséges élethez elengedhetetlen a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás és a mindennapi mozgás, de nem szabad megfeledkeznünk a pihentető alvásról sem! Az egész napunkat meghatározza az, hogy hogyan és mennyit aludtunk az éjszaka. A kialvatlanságtól másnap idegesek, fáradtak lehetünk, és nehezebben birkózunk meg a mindennapi élet feladataival. Mit tehetünk a jobb alvás érdekében?

Amíg mi alszunk, a szervezetünk dolgozik

Az alvás a szervezetünk egy nélkülözhetetlen aktív állapota, amely elengedhetetlen a testi és szellemi megújulásunkhoz. Az agyunk ilyenkor – mint egy jó könyvtáros – rendet rak, rendezi az aznapi információkat, beindítja a memóriafunkciót. Ezen kívül a szervezetünkben olyan létfontosságú folyamatok zajlanak, mint például a növekedésért, vagy a sejtek regenerálódásáért felelős hormonok termelődése, illetve az immunrendszerünk aktivizálódása. Éppen ezért, ha az éjszakai pihenésünk hosszabb ideig zavart szenved, akkor szervezetünk ellenálló képessége csökkenhet, a kimerültség miatt pedig nehezebben birkózunk meg a mindennapi feladatokkal.

Az alvászavarral foglalkozni kell

Ha valaki nem tud megfelelő időt alvással tölteni, annak nem csupán fizikai, de szellemi tünetei is lehetnek. A kialvatlanság korai tünetei a fáradtság, ingerlékenység esetleg fejfájás, koncentrációs nehézség és a feledékenység is. Amíg csak egy-két éjszaka tapasztal valaki elalvási nehézséget, az nem jelez gondot, hiszen egy másnapi vizsga, izgalmas esemény, nehéz tárgyalás is előidézheti az éjszakai ébrenlétet. Azonban, ha a kialvatlanság már napok, sőt hetek óta jelen van az életünkben, akkor már krónikus alvászavarról is szó lehet. Ebben az esetben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Mitől válhatunk rossz alvókká?

A kor előre haladtával egyre többen találkoznak az alvászavar kellemetlen hatásaival, azonban manapság már minden korosztályt érinthet az álmatlanság. Magyarországon a felnőttek közel 60 százalékát érinti a probléma. Számos apró tényező nehezítheti az elalvást és okozhat zavart az éjszakai pihenésben, mint például a rendszertelen (mindig eltérő időben történő) lefekvés, az ágyban túl sok ébren töltött idő, elalvás előtti TV nézés, számítógépezés, „okostelefonozás”, de valószínűleg a leggyakoribb tényező a stresszes és rohanó életvitel.

Tippek, hogy jól aludjunk el

Számos praktika és szabály létezik, melyek betartása megkönnyítheti az elalvás és elősegíti a nyugodtabb éjszakai pihenést, többek között alvás előtti relaxáció, éjszakai nassolás illetve koffein és alkoholfogyasztás mellőzése, sötét hűvös hálószoba, kényelmes ágy vagy akár a rendszeres lefekvési és felkelési idő. Sajnos azonban a mindennapi túlhajszolt és rohanó életritmusunk nem feltétlen teszi lehetővé a nyugodt alváshoz szükséges életkörülményeket.

Jótékony gyógynövény kombináció

Az alvásban a szervezetünk által termelt két hormon, a melatonin és az adenozin, illetve ezek szintjének ciklikus változása (az ún. cirkadián ritmus) játszik kulcsfontosságú szerepet. A ReDormin hsptŸ macskagyökér összetevője adenozinszerű hatást fejt ki, vagyis csökkenti az elalvási időt, míg a komló komponens a melatonin hatását utánozva az alvás-felébredés ritmusát szabályozza. Ennek a gyógynövény-kombinációnak a jótékony hatását az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) "well established" ("Jól megalapozott gyógyászati felhasználás") minősítéssel ismerte el.

Klinikailag igazolt hatás

A ReDormin hspt® hatóanyagainak jótékony hatását klinikai vizsgálatok is megerősítették. A placebohoz képest statisztikailag jelentős mértékben csökkentette az elalvási időt, és az éjszakai felébredések számát. A készítmény biztonságosságát igazolja, hogy a vizsgálati alanyok a ReDormin hsptŸ alkalmazását kitűnően tolerálták, és másnap kipihenten ébredtek. A készítmény korlátlan ideig szedhető; sem függőség kialakulását, sem megvonási tüneteket nem írtak le.

További információkért látogasson el a www.redormin.hu honlapra!

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Füssel, A. et al. European Journal of Medical Research, 2000
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_Community_herbal_monograph/2010/09/WC500096128.pdf
Koetter, U. et al. Phytotherapy Research, 2007
Lataster, MJ. és Brattström, A. Notabene medici, 1996.
Notter, D et al. Phytotherapie, 2003.
Lataster, MJ. és Brattström, A. Notabene medici, 1996.
ReDormin hspt® filmtabletta 20x Alkalmazási előirat, OGYI/38737/2013, OGYI/45119/2013

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: