Az idős nők jobban alszanak, mint a férfiak

Az idősebb nők jobban alszanak, mint az idős férfiak, annak ellenére, hogy a nők folyamatosan arról számolnak be, hogy alvásuk egyre rövidebb és rosszabb - legalábbis a Sleep című szaklapban megjelent vizsgálat szerint.

A szubjektív mérések szerint a nők kevesebb és rosszabb minőségű alvást említenek, mint a férfiak: az "összalvási" idő 13,2 perccel rövidebb, az alvás kezdete 10,1 perccel később kezdődik, az alvás hatékonyságát a nők pedig rosszabbnak érzik, mint a férfiak. Ám amikor az alvást objektíven mérték, kiderült: a nők 16 perccel hosszabb ideig aludtak, pihentetőbb volt és kevesebbszer fordult elő a töredezett alvás. Többváltozós regressziós elemzés segítségével kimutatták, hogy ezek a különbségek részben az alváshosszt befolyásoló tényezőkkel magyarázhatóak, mint például az altatószerek és az alkohol fogyasztása.

"A szubjektív és objektív alvásminőség közötti különbség nem amiatt jelentkezik, mert a nők többet hajlamosak panaszkodni, hanem mert a férfiak erősen túlbecslik alvási idejüket" - mondta Dr. Henning Tiemeier, a kutatás vezetője, a rotterdami Erasmus Klinika pszichiátria-epidemiológiai adjunktusa. A vizsgálatban 956-an vettek részt 59-79 év közöttiek; 52,3 százalékuk nő volt. Az adatokat a Rotterdam Vizsgálatból nyerték, amely az időseknél előforduló krónikus betegségek és azok kockázati tényezőinek gyakoriságát elemző lakossági kohorsz vizsgálat.

A résztvevők egy karóraként hordható aktivitásérzékelőt viseltek hat éjszakán keresztül az alvási paraméterek objektív megítélése céljából. A szubjektív alvásminőséget alvásnaplóval és a Pittsburgh Alvásminőség Index segítségével mérték.

A naplóban írtak és az aktivitásérzékelő által mutatott összalvási idők átlagos különbsége a férfiak körében nagyobb volt (a saccolt összalvási idő 7,01 óra - az objektíven mért pedig 6,40 óra volt), mint a nőknél (6,79 óra a mért 6,65 órához képest). A nők gyakrabban használtak altatókat (14,9 százalék), mint a férfiak (6,1 százalék), és mind az altatóhasználat, mind a depressziós tünetek szignifikáns összefüggést mutattak a rövidebb szubjektív alvásidővel a nők körében. A férfiak kétszer annyi alkoholt fogyasztottak, mint a nők (1,0 ital/nap a 0,5 ital/naphoz képest), és csak az alkoholfogyasztás csökkentette az aktivitásmérő által mért összalvási idő nemi különbségeit.

A szerzők szerint mind a beszámolók szerinti, mind pedig az objektív alvásmérések közötti nemi különbségeket az a tény magyarázhatja meg, hogy a nőknek több alvásra van szükségük a férfiaknál, vagyis ugyanannyi alvás elegendő lehet a férfiak számára, de a nőknek nem.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag