A rossz alvás belénk van kódolva

Alvásunk minőségét nem csupán a környezeti hatások, de bizonyos gének is jelentősen befolyásolják.

Alvásunk minősége kulcsfontosságú a másnapi zavartalan munkavégzés szempontjából, de szervezetünk egészséges működését is károsan befolyásolja, ha nem pihentük ki magunkat kellőképp. A felnőttek döntő többségének napi 6-9 órányi alvásra van szüksége, ez azonban nem mindenki számára teljesíthető könnyen. Míg bizonyos embereknek elég behunyniuk a szemüket, hogy azonnal elaludhassanak, mások órákon át forgolódnak az ágyban, míg álom jön a szemükre. A legújabb kutatás szerint génjeinkbe van kódolva alvásunk minősége is.

Az emberek legalább 30 százalékánál fordul elő orvosi segítséget igénylő alvászavar. A kialvatlanság nappali fáradtságot és álmosságot okoz, negatívan befolyásolja a hangulatot, a memóriát, a koncentrálást, depresszióhoz vezethet, rontja a munkahelyi teljesítményt, növeli a baleset kockázatát. Azalvászavaroktüneteiről és kezeléséről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A mutálódott gén rosszabb alvást eredményezett

A Wisconsini Egyetem kutatói azonosítottak egy gént, amely jelentősen befolyásolja az alvási ciklusunkat. A FABP7 működését egereken vizsgálták, és azt vették észre, hogy amelyik állatban ez a gén aktívabb, annak alvási ciklusai is kiegyensúlyozottabbak. Ebből arra következtettek, hogy a gén az összes emlős alvására kihatással lehet. Következő lépésként így 300 japán ember alvását vizsgálták egy héten keresztül, a mért adatokat pedig összevetették a DNS-analízisük eredményével. A vizsgált személyek közül 29-en a FABP7 mutálódott génvariánsával rendelkeztek: esetükben szokatlan alvási mintákat figyeltek meg a szakemberek. Ezek a személyek ugyanannyit aludtak ugyan, éjszaka mégis többször felébredtek. 

Génjeinkbe van kódolva alvásunk minősége is
Génjeinkbe van kódolva alvásunk minősége is

Végül a kutatók muslincákon is tanulmányozták a FABP7-et, ezek az állatok ugyanis 61 százalékban azonosak genetikailag az emberekkel. Némelyik példánynak a vizsgált gén eredeti, másiknak pedig a mutálódott változatát ültették be. Az állatok alvási viselkedését infravörös szenzorokkal monitorozták, és a kísérletek az előbbi eredményeket igazolták: a mutálódott FABP7-tel rendelkező állatok alvási ciklusa görcsösebb volt a megszokottnál. A kutatásokat végző Dr Jason Gerstner szerint a tapasztalatokat össze kell vetni más,alvástémájában végzett kutatással is ahhoz, hogy átfogó képet kapjanak az álmatlanság egyes formáiról.


Forrás: Daily Mail Online

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag