Empatikusabb, aki képes belefeledkezni egy könyvbe

Ha valaki úgy olvassa a regényeket, hogy belehelyezkedik a szereplő helyzetébe, a legújabb kutatás szerint nagyobb valószínűséggel képes az empátiára is.

"Én magam is könyvmoly vagyok, és már egy ideje azon tűnődtem, hogyan befolyásolhatják a könyvek és a filmek az életünket" - magyarázta Matthijs Bal, az amszterdami Vrije Universiteit egyetem kutatója. "Abból az alapötletemből indultam ki, hogy az olvasásnak köszönhetően jobban megértünk más embereket."
A PLoS ONE internetes kiadásában megjelent kutatás során az első kísérletben 36 egyetemi hallgatót kértek fel arra, hogy olvassanak el meghatározott szépirodalmi és ismeretközlő irodalmi alkotásokat. A második kísérletben 50 önkéntes olvasta el Jose Saramago Vakság című regényét, és 47 önkéntes olvasott cikkeket a görög felkelésekről.A művek elolvasása után Bal megmérte, mennyire vonta be a történet érzelmileg az olvasót, mennyire érzett együtt a szereplőkkel, és olvasás közben mennyire távolodott el a valóságtól. Ezen kívül azt is mérte, milyen fokú empátiával rendelkeznek az olvasás előtt, közvetlenül utána, és egy héttel az olvasás után. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik jobban belefeledkeztek a szépirodalmi alkotásokba, nagyobb empátiás készséget mutattak, mint azok, akiket nem vont ennyire magába a szépirodalmi vagy ismeretközlő irodalmi alkotás.

Bár úgy tűnhet, hogy a valós életről szóló írások empátiát keltenek, Bal szerint nem ez a helyzet. A kutató azt feltételezi, hogy az igaz történetek bűntudatot ébresztenek az emberekben, és úgy érzik, kötelességük lenne segíteni. Az igaz történetekkel kapcsolatos empátiahiány tehát valójában megvédi az embereket attól, hogy igazán átérezzék tehetetlenségüket.

Ajánlataink azoknak, akik szeretnének belefeledkezni egy jó könyvbe

Gillian Flynn: Holtodiglan (Alexandra, 2013.)

Ásó, kapa, nagyharang - a romantikus hollywoodi filmekben valahol itt ér véget a történet. Ám mi lesz ezután? Mi történik, amikor a boldog álom szép lassan szertefoszlik, s már abban sem vagyunk biztosak, hogy valóban ismerjük azt, akinek igent mondtunk. Amy és Nick ötödik házassági évfordulója tragédiába torkollik: Amy eltűnik, és minden jel a jóképű férj, Nick bűnösségére utal. Amy naplójának részleteiből és a jelenben futó történetszálból izgalmas lélektani thriller bontakozik ki. Az olvasó döbbenten figyeli, hogy egy romantikus párkapcsolat miként alakulhat át szép lassan igazi pokollá. A kérdés csak az, ki tette valójában pokollá a másik életét? Megdöbbentő, magával ragadó kötet az erőszak természetéről, a kapcsolatok ingatag hatalmi viszonyairól és a mindent át- meg átszövő sötét titkokról. A Holtodiglan a tavalyi év egyik legnagyobb könyvsikere volt az Egyesült Államokban.

Donato Carrisi: Démoni suttogás (Alexandra, 2013.)

Rettenetes bűnténysorozat sokkolja az országot. Egy embernek aligha nevezhető szörnyeteg kislányokat rabol el és csonkít meg. Goran Gavila kriminológusnak és az általa irányított különleges egység tagjainak olyan pokoli régiókba kell leereszkedniük a nyomozás során, ahonnan alig-alig van visszatérés. A tettes mindvégig ördögien megtervezett, lidérces játékot űz velük, minden egyes feltárt gonosztette valamilyen üzenet, amely arra kényszeríti a csapat tagjait, hogy nézzenek szembe azzal a sötétséggel, amelyet valamennyien magukban hordoznak. Versenyfutás az idővel és harc a mindannyiunk lelkében ott lakozó démonnal: ez az, ami letehetetlenné teszi Donato Carrisi igaz történet alapján írt első regényét. A felkavaró és végtelenül izgalmas történet a jóság és a gonoszság között húzódó keskeny határmezsgyét vizsgálja, amíg fel nem fedi az utolsó, könyörtelen titkot.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag