A pénzhiány így hat a szívre

HáziPatika

A pénzgondok egy ember életében - teljesen érthető okból - komoly szorongás forrásai lehetnek. A problémákat csak tetézi, hogy emiatt nagyon negatívan hatnak a szív egészségére, legyen szó akár idősebb, akár fiatalabb emberről.

A Circulation című szaklapban jelent meg a tanulmány, amely egy kutatásról szólt, amely során szakemberek 15 éven át csaknem 4000 ember adatait gyűjtötték össze 23 és 35 éves koruk között. A kutatás elején megkérdezték őket, hogy mennyi a jövedelmük,  majd a vizsgálati idő alatt még négy alkalommal, miközben folyamatosan analizálták az egészségüket, orvosi leleteiket - különösen a szívük egészségére, illetve a szívbetegségben történt elhalálozásra koncentrálva.

A pénzgondok komoly szorongás forrásai lehetnek
A pénzgondok komoly szorongás forrásai lehetnek

Arra jutottak, hogy akiknek a vizsgálati időszakban ingadozott a jövedelmük, illetve időről időre csökkent, kétszer olyan gyakran tapasztaltak szívproblémákat, és majdnem duplájára nőtt náluk a korai halálozás esélye azokhoz képest, akiknek a jövedelme stabil volt. A jövedelemingadozás, illetve az instabil bevétel oka a legtöbb esetben munkanélküliség, illetve munkahelyváltás miatti jövedelemváltozás (általában csökkenés) volt.

A túlzott stressz biztos jelei - részletek!

A kutatók külön figyelmet fordítottak azokra, akik a jövedelmük 25 vagy esetleg több százalékát elvesztették, és arra jutottak, hogy a csökkenés, illetve az ingadozás is mérhetően megnövelte az esetükben a szívroham, a stroke, a szívleállás, illetve a korai halálozás esélyét. Ami igazán meglepte a szakembereket, az a jövedelemcsökkenés hatásának nagysága volt. A kezdetekkor feltételezték, hogy a jövedelem gyakori ingadozása nem tesz jót az egészségnek, hiszen ez eleve stresszel jár. Meglepetés volt viszont a számukra, hogy mennyire komoly mértékű ez a negatív hatás, különösen amiatt, mert relatíve fiatalnak mondható korosztályt vizsgáltak.


A tanulmány nem vizsgálta, hogy a jövedelemcsökkenés hatásai közül pontosan melyik az, amely ennyire komolyan károsítja a szívet, de korábbi kutatások komoly kapcsolatot mutattak ki a stressz  - amelyet a jövedelemingadozás is kiválthat - és a szív működési zavarai között. A stressz szerepet játszhat azelhízáskialakulásában, amely egyértelmű rizikófaktora a szívbetegségnek, és ugyanez a helyzet a magas vérnyomással is. Az alacsony jövedelem is lehet súlyosbító tényező: korábbi kutatások igazolták, hogy a pénzgondokkal küzdők között több a dohányos, kevesebbet mozognak, és orvoshoz is ritkábban járnak, ami mind növeli az egészségügyi problémák, tehát a szívbetegség kialakulásának esélyét is.

Forrás: time.com 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+8, +13 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok megszűnését követően változóan felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek