Kit lehet otthon ápolni?

Az otthonápolás annak a lehetőségét biztosítja, hogy a beteget otthonában szakdolgozó lássa el, amennyiben a beteg kórházi ellátása nem indokolt.

Könnyebb, ha a páciens otthon lehet

Különböző betegségek miatt akár fiatalabb korban is ápolnak otthon betegeket, s szemben a tévhittel nem csak utolsó stádiumban lévő haldoklókat, illetve daganatos betegeket . Egyrészt azért, mert előfordulhatnak fertőzések a kórházakban, másrészt lelkileg könnyebb feldolgozni a betegséget, ha a páciens otthon lehet, harmadrészt bizonyos ellátásokat otthon is megkaphat a szakképzett ápolóktól a beteg, így nem is kell folyamatosan kórházban lennie; emiatt van nagy szerepe és létjogosultsága az otthoni ápolásnak.

Könnyebb, ha a páciens otthon lehet, otthon gyógyulhat
Könnyebb, ha a páciens otthon lehet, otthon gyógyulhat

Az arra jogosultak egy alkalommal 14 vizitet kapnak, s ezt háromszor újabb 14 vizittel lehet meghosszabbítani, ezeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza. Amit ezen felül szeretne a beteg vagy annak családtagja, azért már fizetnie kell, otthonápolásra szakosodott szolgáltató igénybevételével.

Mikor és ki veheti igénybe az otthonápolási szolgálatot?

A vonatkozó rendelet alapján az egyik, támogatott, otthonápolási feladat a gyomorszonda, orrszonda, gégekanül és egyéb bevezetések cseréje, amelyik alkalmas erre, az azon keresztüli táplálás, és e feladat megtanítása a családtagoknak. Következő tevékenységi kör az intravénás folyadékpótláshoz kapcsolódó szakápolási feladatok, mint "kiszáradás" utáni folyadékpótló infúzió bekötése, amelyhez nem muszáj kórházban lennünk. Fontos tudni, hogy gyereket is lehet otthon ápolni. Egy-egy vizit minimum 30 perc, maximum 3 óra, vagyis ami a 3 órába nem fér bele, azt másképp kell megoldani.

Balesetek, műtétek utáni otthoni ellátás a harmadik terület, amelybe beletartozik a beteg mozgatása, testi higiénéjének biztosítása, amíg a páciens lassan önállóvá nem válik. Ilyen például a síszezonban a térd és bokasérülések utáni ellátás. Ezt aztán egybeköthetjük később gyógytorna, fizioterápia rehabilitációval is. Műtétek utáni seb ellátására is kérhető házhoz ápoló, annál is inkább, mivel a műtétek után a sebek nem mindig gyógyulnak a várt ütemben, vagy súlyosabb fertőzés állhat fönn. Egyre fiatalabb embereknél is előfordul, hogy vendégnyílást, tehát a vastagbél hasfali kivezetését kell elvégezni, akár átmenetileg, mondjuk fél évre. Ezen az időszakon az ápolók segítik át e beteget. Az esetleges sipolyokat is ők kezelik és tisztítják.

Idősebb korban gyakoribbak a felfekvések, a lábszárfekélyek és egyéb krónikus sebek kezelése, súlyosabb, hosszan tartó gyógyulás alatt, mint amilyen a koponyasérülés. A tartósan súlyos állapot nem jelenti azt, hogy a páciens nem épül fel, hanem azt, hogy hosszabb ideig kell kezelni, gyógyítani. A rehabilitációhoz tartozik, a mozgásrehabilitációra szoruló, protézissel élő betegek szakszerű mozgatása, illetve a protézis használatának tanítása. Bizonyos betegségek esetén speciális fektetési módokat kell alkalmazni, mert azok a gyógyulást elősegítik, illetve megakadályozzák a szövődmények kialakulását.

Az otthonápolás keretében speciális szakápolási körbe tartozó tevékenységeket is igénybe lehet venni, például légzési fizioterápiát, ezt szintén főleg inkább gyógytornászok végzik. Speciális légzéstechnikákat, köhögés, köpetüritési technikákat tanítanak a betegeknek. Az oxigénterápia biztosítása is ide sorolható, palackból, vagy koncentrátumból. E ponthoz sorolják a gyógylámpák alkalmazását is, főleg polarizált fénnyel rendelkező lámpát használnak, amely a sebek kezelésénél és különböző lágyrész sérülésekre jó hatással van. A TENS elektromos stimulációt végez, izomlazításra, izomfejlesztésre és fájdalomcsillapításra is tudják használni. Daganatos vagy krónikus fájdalommal élő betegeknek az ápolásakor gondolni kell a tartós fájdalomcsillapításra, amely lehet speciális, helyi, s ezt a hozzátartozók is megtanulhatják beadni.

Gyógytornászok , fizioterapeuták, fizikoterápiás asszisztensek és logopédusok végezhetik a kúraszerű rehabilitációs tevékenységet, amely nagyon sok mozgásszervi betegnek segít sérülések, balesetek után. Így az otthoni rehabilitáció folytatható két hónapig.

A haldokló betegek ellátása az utolsó pont a jogszabályban. Amíg nem volt hospice ellátás , külön nevesítve és különválasztva a többi ápolási feladattól, addig ezt a tevékenységet az otthoni szakápolási szolgálatok végezték.

Milyen feltételek mellett vehetők igénybe térítésmentesen az otthoni szakápolás keretében nyújtható szolgáltatások?

A szolgáltatás keretében nyújtható ellátások akkor vehetők igénybe térítésmentesen, ha a biztosított egészségi állapota miatt a kezelőorvosa - a kórházba utalás, vagy a további ott tartózkodás helyett - az otthoni szakápolást az arra rendszeresített nyomtatványon elrendelte.

A biztosított otthonában végezhető - állandó orvosi felügyeletet nem igénylő - gyógyító tevékenységeket elrendelheti: háziorvos saját kezdeményezésre, vagy intézeti zárójelentés alapján, illetve a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény szakorvosa.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)