+10° - +23°
Nincs front

Véradós körlevelek: inkább ne küldje tovább!

Nincs olyan ember, aki a közös Facebook-falán ne látott volna még felhívást, ami véradásra sarkall, méghozzá konkrét személy szükségleteire hivatkozva. Ilyenkor gondolkozzunk, mielőtt a "share", azaz megosztás gombra kattintunk!

Ha Ön is osztott már meg olyasmi levelet vagy felhívást, amiben xy kórház z osztályán fekvő kisfiúra/idős hozzátartozóra/közeli barátra hivatkozva kerestek véradókat, akkor most praktikus tanáccsal szolgálunk.
Mint arra a Háziorvos blog is felhívta a figyelmet, az ilyen típusú körlevelek súlyos személyiségi jogokat sértenek: érzékeny adatokat (név, lakcím, anyja neve, betegség, ellátás helye, fotó) adnak közre embertársainkról. Nagyobb baj, hogy a legtöbb esetben leginkább dátum nélkül keringenek a segélykérő felhívások az éterben, így akár évekkel később is felbukkanhatnak, a gyanútlan felhasználókat alaposan megtévesztve.

Ha ilyen felhívással találkozunk, ne rohanjunk azonnal a legközelebbi véradási helyszínre, és ne osszuk meg a felhívást sem! Az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ) ugyanis a vérkészletek koordinációja a legfőbb feladata, így tényleges vérhiány esetén értesítik a regisztrált véradókat, akik szükség esetén rendelkezésre állnak (korábbi videónkat ide kattintva nézheti meg a vérhiányos rémhírkeltésről).

Honlapjukon - a bal felső sarokban - ráadásul látványos vizuális alkalmazással tájékoztatják az érdeklődőket, hogyan is állunk a vérkészletekkel: ha a zacskók fölé állítjuk a kurzort, rögtön választ kapunk arra, hogy az adott (például a körlevélben, neten keringő felhívásban kevesellt) vércsoportból optimális, elegendő, vagy éppen elég a rendelkezésre álló-e a vér mennyisége.

Mi az az irányított véradás?

Tévedés ne essék, még mindig van lehetőség arra, hogy a hozzátartozóink gyógyulásához szükséges vért a családtagok, barátok adják. Ebben az esetben a véradóknak a véradásra való jelentkezéskor jelezniük kell ezt a szándékot, és ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amely tartalmazza a hozzátartozó (akinek a vért szánjuk) nevét, születési idejét, TAJ számát, vércsoportját és az ellátó kórház-, osztály nevét. Amennyiben a véradomány szakmai szempontok alapján megfelelő és a gyógyításához szükséges, akkor azt az adott személynek biztosítani fogják. Eltérő vércsoport esetén a leadott vér a többi beteg gyógyulását szolgálja.

Irányított véradásra bármely vérgyűjtési helyszínen lehet jelentkezni. Az irányított véradásra jelentkezők személyi igazolványukat, lakcím- és TAJ kártyájukat feltétlenül vigyék magukkal!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, de északon helyenként szakadozottabb lehet a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag