Vér nélkül nem élet az élet

Vért adni tehát annyi, mint életet adni. Ha egészen pontosak akarunk lenni, három életet, mert egy egységnyi levett vérből három vérkészítmény készül.

A vér élénkvörös, enyhén sós ízű, kissé nyúlós, nem átlátszó folyadék. A szervezetben levő teljes vérmennyiség 5-6 liter, így körülbelül a testsúly tizenharmad részét teszi ki. A vér a szervekhez és a szövetekhez oxigént, tápanyagokat, enzimeket, hormonokat szállít, onnan pedig elszállítja a szén-dioxidot és a felgyülemlett salakanyagokat. Vér nélkül nem élhetünk.

Magyarországon 1939 óta a Magyar Vöröskereszt szervezi a térítésmentes véradást. Ahhoz, hogy biztonságos legyen az itthoni vérellátás, évente 500 000 egység vérre van szükség.

1 egység = 4,5 deciliter vér

Mi történik véradáskor?

 • A személyi adatok megadása után egy kérdőívet kell kitölteni az egészségi állapotról.
 • El kell kortyolgatni 1-2 pohár teát, hogy a leadandó vért előre pótolni tudjuk.
 • Laboratóriumi és orvosi vizsgálat következik, melynek során megmérik a vérnyomást és egy egyszerű vizsgálattal az is kiderül, nem vagyunk-e vérszegények.
 • Megkezdődik a vérvétel. Egy kényelmes ágy, egy apró szúrás és néhány perc. Utána még pihenjünk öt percet.
 • Következhet az uzsonna. Erre azért van szükség, hogy legyen elég kalória a szervezetben a vér újratermeléséhez.

A steril zsákokba összegyűjtött vér az Országos Vérellátó Szolgálathoz kerül, itt dolgozzák fel, de előtte természetesen megtörténik a vér vizsgálata is (HIV-szűrés, hepatitiszszűrés stb.).

Minden egészséges 18 és 65 év közötti személy adhat vért, a nők évente háromszor, a férfiak ötször. Vannak azonban kizáró okok, melyek esetén nem lehet részt venni a véradáson.

Nem!

 • Testékszer vagy tetoválás, ha egy éven belül "került" a testünkre.
 • Krónikus szervi betegség - szív-, tüdő-, máj- vesebetegségek, epilepszia, cukorbetegség, magas vérnyomás stb.)
 • Felső légúti hurutos betegségek, lázas állapot.
 • Gyógyszerszedés (antibiotikum szedése 3-4 héten belül). Fogamzásgátló szedése nem kizáró ok.
 • Tüneteket okozó allergiás állapot, allergia ellen szedett gyógyszer.
 • Nagyobb műtét esetén 1 év, kisebb műtét után 3 hónap.
 • Fiatal nőknél a menzesz első 3 napja.
 • Intravénás kábítószerezés
 • Gyakori partnerváltás, óvszer nélküli, alkalmi kapcsolatok.

A, B, AB, 0

Ha még nem tudtuk volna, véradáskor az is kiderül, milyen vércsoporthoz tartozunk. Magyarországon az A vércsoport a leggyakoribb - a lakosság 44 százaléka -, ezt követi a 0-s és a B vércsoport, a legkevesebb - 8 százalék - AB vércsoportból van. A vércsoportok megkülönböztetése azért fontos, mert nem mindenki adhat és nem mindenki kaphat mindenkitől vért. Pontosabban a 0-s csoportba tartózók általános véradóknak tekinthetők, mivel mindenkinek adhatnak vért, viszont csak "saját" csoport társaik segíthetnek nekik, ha baj van. A "legszerencsésebbek" az AB csoportba tartozók, hiszen ők mindenkitől kaphatnak, viszont csak AB csoportúaknak adhatnak vért. Az A és B csoportba tartozók a saját és az AB csoportúaknak adhatnak vért, kapniuk pedig csak a saját és a 0-s vércsoportúaktól szabad.

Ezenkívül megkülönböztetünk még - többek között - Rh negatív és Rh pozitív csoportot is, amit szintén figyelembe kell venni véradás esetén.

Félelemre semmi ok

Maga a véradás teljesen fájdalommentes, egy apró szúráson kívül semmit sem lehet érezni. A vérvételhez szükséges eszközök sterilek, a tű és a fecskendő egyszer használatos. Az esetlegesen fellépő, átmeneti gyengeség a rövid pihenő és az étkezés után elmúlik, így semmi sem akadályozza, hogy folytassuk napi teendőinket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés