Veleszületett szívhibák: ezért veszélyesek

Tíz évvel ezelőtt, október 18-án történt az első hazai gyermekkori szívtranszplantáció. Magyarországon a veleszületett szívhibák előfordulása százból egy embert érint, ami bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét is növeli.

Magyarországon évente közel 1000 újszülött születik szívbetegséggel. Bár az elmúlt években számottevő előrelépés történt, a veleszületett szívbetegségek továbbra is jelentős részét képezik a csecsemőhalálozásnak. A hazai gyermekszívsebészeti beavatkozások több mint 90 százaléka a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet részeként működő Gyermekszív Központban zajlik. Itt évente átlagosan 500 szívműtétet, több mint 500 szívkatéterezést végeznek, valamint évi 100 esetben kezelnek, operálnak újszülött gyermekeket.

A vérkeringést fenntartó bármelyik szerv - a szív vagy az érhálózat - működésének csökkenése vagy zavara keringési elégtelenséget okozhat. A leggyakoribb szívbetegségeket és tüneteiket az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze!

Harmincnégy sikeres beültetés

A szívbetegségekben, ahol a hagyományos szívsebészeti, kardiológiai kezelés nem segít, a szívátültetés hozhat megoldást. Az első felnőtt betegen 1992-ben végeztek szívátültetést, a gyermekek számára ez a megoldás akkor még nem volt hozzáférhető. Kevés volt ugyanis a megfelelő donor, ha pedig volt is, és a műtét is sikerült, az utógondozás időszakában sokat elvesztettek közülük. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2003-ban mégis megszületett a döntés az eljárás bevezetéséről.

"Ebben az időben a transzplantáció eredményei még bizonytalanok voltak, az európai centrumokat is megosztotta a kérdés, hogy a gyerekszívtranszplantáció hosszú távon milyen eredményekkel szolgálhat. Sok technikai fejlesztést követően végül 2003 körül született döntés a magyarországi meghonosításáról, de a szakmai tudás és felkészülés további éveket vett még igénybe" - emlékezett vissza az évforduló kapcsán rendezett sajtóbeszélgetésen Dr. Ablonczy László, a Gyermekszív Központ gyermekkardiológus főorvosa.

A szakmai hátteret az akkor már tizenöt éves hazai múlttal bíró, felnőtt transzplantációs szaktudás adta, illetve különböző európai központok tapasztalatait is összegyűjtötték. "Európa-szerte évente maximum tíz ilyen beavatkozást végeztek, ami miatt a megfelelő gyakorlatot nehéz volt megszerezni" - emlékezett vissza Dr. Prodán Zsolt, a Gyermekszív Központ vezető szívsebész főorvosa. Az első sikeres szívbeültetést már 33 másik követte, valamint az első keringéstámogató eszköz (közismertebb nevén "műszív") beültetését is a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet részeként működő Gyermekszív Központ végezte el 2008-ban egy 2 éves kislánynál.

Magyarországon a veleszületett szívhibák előfordulása százból egy embert érint
Magyarországon százból egy gyermek születik valamilyen szívhibával (Fotó: Őszi Szilvia)

Százból egy magyart érint

A korszerű terhességi szűrővizsgálatok ellenére a születések közel 4 százalékánál fordul elő valamilyen fokú fejlődési rendellenesség. A szívfejlődési rendellenességek közül néhányat már a csecsemő születése előtt felfedeznek, egy másik részüket a születést követően állapítják meg, de vannak olyanok is, melyekre jóval később derül fény. Magyarországon a veleszületett szívhibák előfordulása százból egy embert érint.

A veleszületett szívfejlődési rendellenesség tünetei változatosak lehetnek mind csecsemőkorban, mind gyermekkorban: a szapora szívverés és nehézlégzés, az erős izzadás, a nagyfokú fáradtság, a vártnál lassabb növekedés, valamint a bőr kékes elszíneződése - főképp evés vagy sírás közben - intő jel lehet. A veleszületett szívfejlődési rendellenességben szenvedő gyermekek hajlamosabbak alsó légúti betegségekre, hörghurutra, tüdőgyulladásra.

A téli hónapokban ez körültekintést igényel, hiszen az influenza mellett a légúti óriássejtes vírus (RSV - Respiratory Syncitial Virus) okoztafertőzéskialakulásának kockázata is megemelkedik. Sok gyermeknél az RS vírus fertőzése a közönséges náthához hasonló tüneteket okoz, ám egyes esetekben, leggyakrabban koraszülött csecsemőknél és bizonyos tüdőbetegségekben vagy jelentős szívfejlődési rendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél az RSV tüdőgyulladást is okozhat, ezért fontos tájékozódni a betegség természetéről és a megelőzés lehetőségeiről.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)