Idén is sokaknak segít az RSV elleni vakcina

Míg az egy évnél idősebb babáknál csak náthát okoz, addig koraszülötteknél akár végzetes alsó légúti fertőzést is kiválthat az RS-vírus. Ezért hatalmas előrelépés, hogy az idei szezonban másodjára kaphatják meg szélesebb körben az ellene védelmet jelentő oltássorozatot a koraszülöttek.

Múlt szezonban kibővült az RS-vírus (RSV) elleni oltás indikációja, így a babák a tavalyihoz hasonlóan most is szélesebb körben kaphatják meg ezt a vakcinát. Az eredmények már most kézzel foghatók, az oltásra jogosultaknak legalább 80 százaléka kérte a védelmet. "Nagy előrelépés, hogy míg a tavalyelőtti szezonban csak a 28 hetesnél korábban világra jött vagy 1500 grammnál kisebb súllyal született babák kaphatták meg ingyenesen a védőoltás-sorozatot, addig a tavalyi és az idei szezonban már a 32. hét volt a határ. A súly pedig már egyáltalán nem számít" - mondja prof. dr. Ertl Tibor. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára hozzáteszi, hogy ezen gyerekek mellett a tüneteket mutató krónikus tüdőbetegségben szenvedő koraszülöttek is részesülhetnek védőoltásban kétéves korukig. Mellettük a szívbeteg gyerekek is változatlanul megkaphatják ezt a vakcinát.
A jelenlegi adatok még értelemszerűen nem állnak rendelkezésre, de azt már tudjuk, hogy a tavalyi szezonban mintegy ezer baba kaphatta meg RS vírus elleni védőoltás-sorozatot. Ebben a szezonban is sok jogosult - a becslések szerint legalább 80 százalékuk - kéri az oltást. Kevés az olyan szülő, aki ellenzi ezt a fajta védelmet, vagy esetleg úgy gondolja, a környezetében nem fordulhat elő ez a vírus. A tapasztalatok szerint gyakoribb az, hogy a kicsik azért nem kapják meg az oltássorozatot, mert szüleik nem tudják őket rendszeresen bevinni az oltóközpontokba.

A tavalyi szezonban mintegy ezer baba kaphatta meg RS vírus elleni védőoltás-sorozatot

A tavalyi szezonban mintegy ezer baba kaphatta meg RS vírus elleni védőoltás-sorozatot"Ezt a vakcinát nem elég egyszer beadni, lévén sok más oltással ellentétben nem alakít ki életre szóló immunitást. Itt tulajdonképpen magát a védőanyagot adják be a kicsiknek, egyfajta passzív védelmet biztosítva ezzel. Ennek hatása nagyjából egy hónapig tart. Az elsőt a legnagyobb forgalmú perinatális intenzív centrumokban már a bentfekvés alatt megkaphatják az arra jogosult koraszülöttek, utána pedig az oltási szezonban havonta kapják meg az öt darabból álló sorozatot" - mondja Ertl professzor. Beszámol arról is, hogy az oltóhelyek száma bővült az első kiterjesztett oltási szezon óta: míg tavaly 21 ilyen létesítmény volt, addig idén már 26-ra nőtt a számuk. Nem csak az oltópontok szaporodtak, hanem bővült a szülői támogató rendszer is, aminek köszönhetően ma már több család figyelmét fel lehet hívni az RSV elleni oltássorozat jelentőségére, jobban lehet segíteni az oltás szervezésében. Az orvosok és a szülői szervezetetek között is egyre jobb a kapcsolat, ennek köszönhetően a szülők is egyre tájékozottabbak. Hála az utóbbiaknak és a támogatás kiterjesztésének a 2013/14-es szezonban már körülbelül ötször több gyerek részesülhetett ebben a védőoltásban, mint egy évvel korábban.

Ugyan pontos adatok nem állnak rendelkezésére, de a kórházak tapasztalatai szerint csökkent azon babák száma, akik RSV-fertőzés miatt kórházba kerültek, ellátásra szorultak. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy a járvány nem minden évben egyformán gyakori. Erre vonatkozó felmérések már hazánkban is készültek, ezekből pedig kiderült, hogy a fertőzés intenzitása nagyon változó. Vannak olyan évek, amikor viszonylag kevés megbetegedés történik, de olyan is, amikor a szám megugrik. Általában azt mondhatjuk, hogy minden második évben igen erős az érintettség, az idei szezon már most erősnek mutatkozik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag