Van visszaszorítható ráktípus

A krónikus mieloid leukémia az első olyan vérképző szervekből induló daganatos betegség, amely ma már teljes mértékben kontrollálható.

Mi a krónikus mieloid leukémia?

Az InfoRádió számolt be az első olyan vérképző szervekből induló daganatos betegségről, amely ma már teljes mértékben kontrollálható. A Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem Bödör Csaba vezette Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja az érintettek hiteles tájékoztatása érdekében betegtájékoztató honlapot is indított a témában.

Ma már teljes mértékben kontrollálható a krónikus mieloid leukémia?
Teljes mértékben kontrollálható?

Mit befolyásolnak a genetikai eltérések?

A kutatócsoport elsősorban a nyirokrendszer daganatos betegségeivel, az úgynevezett limfómákkal és különböző leukémiákkal foglalkozik - mondta a csoport vezetője, hozzátéve, hogy egyéb olyan hematológiai daganatos megbetegedésekkel is, amelyek hátterében valamilyen genetikai eltérés van. "Kutatásaink során azt vizsgáljuk az onkohematológiai kórképekben, hogy a genetikai eltérések hogyan befolyásolják a betegek klinikai viselkedését, a különböző kezelésekre mutatott terápiás választ, esetleg rezisztenciát" - mondta Bödör Csaba.

Azt is kutatjuk, hogy milyen genetikai eltérések szolgálhatnak terápiás célpontként, melyikre tervezhető valamilyen gátlószer, amelynek valódi terápiás hatása lehet.

A terápiás lehetőségek fejlődésének köszönhetően a "célzott terápiák korát éljük" - fogalmazott Bödör Csaba, majd hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy a kezeléseket a beteg genetikai hátteréhez és klinikai paramétereihez lehet igazítani. "Ez a személyre szabott vagy célzott terápia, amellyel kisebb-nagyobb sikereket értünk el az elmúlt években."

Van olyan leukémiatípus, amelyet egy gyógyszerrel teljesen vissza lehet szorítani, és kontrollálható - mondta a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja vezetője. "A krónikus mieloid leukémia kezelése sikertörténet a célzott terápiák területén." Bödör Csaba hangsúlyozta, mindez modellként, útmutatóként is szolgál a többi hematológiai daganat célzott terápiás megoldásainak keresésekor.

Egyre többet tudnak a krónikus myeloid leukémiáról Javult a krónikus mieloid leukémia (CML) klinikai monitorozásának és kezelésének színvonala azóta, hogy 2007-ben elindították a betegség európai kezelési és kimeneteli vizsgálatát (EUTOS) a European LeukemiaNet (ELN) és a Novartis együttműködésével.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)