Változás jön a véradásoknál

Átalakítja az irányított véradások rendszerét az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) - jelentette be a szervezet hétfői közleményében.

Milyen kell figyelni véradás előtt ?

A nemzetközi trendeket követve az OVSZ felülvizsgálta az irányított véradás eddigi rendszerét, és új szabályozást vezetett be. Ennek értelmében az eddigi, közvetlen donor-beteg kapcsolaton alapuló direkt irányított véradás október 4. után már csak a beteg írásos nyilatkozata alapján, illetve vércsoportegyezés esetén valósulhat meg.

Megújul az irányított véradások rendszere Magyarországon
Megújul az irányított véradások rendszere Magyarországon. Fotó: Getty Images

Október 4-től ugyanakkor támogatott véradásra is lehetőség nyílik. Támogató véradás esetén a véradó és a beteg vércsoportegyezése nem követelmény. A leadott vér bekerül az országos készletbe, a kedvezményezett beteg pedig a számára gyűjtött mennyiségnek megfelelően a központi készletből kap számára kompatibilis vérkészítményt. Ez a forma - ugyanúgy, mint a direkt irányított véradás - létrejöhet rokonok, ismerősök körében, de akár közösségi gyűjtés alapján is. Támogató véradás esetén a véradónak csak annyit kell tennie, hogy adatfelvételkor egy nyilatkozaton megadja a beteg nevét és taj-számát.

Bármelyik vérgyűjtési helyszínen lehet direkt és támogató irányított véradásra is jelentkezni. Ezek pontos időpontja és helyszíne megtalálható az OVSZ weboldalán .

Magyarországon évente mintegy 400 ezer véradásra van szükség ahhoz, hogy minden vércsoportból megfelelő mennyiségű vérkészítmény álljon rendelkezésre. A vér más anyaggal nem pótolható, így a betegek vérkészítménnyel történő ellátása a véradókon múlik, akik ellenszolgáltatás nélkül, önként segítenek. Fontos kiemelni, hogy a kórházi ellátásnak nem feltétele a beteg nevére szóló véradás.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: