Nemcsak a szabadban lehet kihűlni

Az extrém hideg napokon, amikor az átlaghőmérséklet mínusz 3,9 fok alatt van, különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden a hivatalos Facebook-oldalán.

A kihűlés és a fagyhalál veszélye viszont nemcsak a szabad térben, hanem bent is fennáll, ha valaki tartósan 14 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tartózkodik - hangsúlyozta az ÁNTSZ. A közlemény szerint a téli hónapokban általában magasabb a halálozások száma az összes halálokot tekintve, mint nyáron, megfigyelték például a havazás és a halálos szívrohamok közötti összefüggést is.

Mint kifejtették, a hőmérséklet és a halálozás összefüggése télen is kimutatható, bár nyáron sokkal szorosabb. Télen a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenzajárványok okozzák, az influenza terjedését a magasabb téli hőmérséklet segíti elő. A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe.

Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése mintegy két százalékkal növeli a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki - írta az ÁNTSZ.

Ráadásul ha a hideg csapadékkal és jegesedéssel is jár, nő a balesetek veszélye. Budapesti sürgősségi mentőhívások adatainak elemzése alapján megállapították: a 65 év felettiek körében az összes baleset aránya ilyenkor 5,5 százalékkal volt magasabb. Az extrém hideg napokon a legnagyobb mértékben a töréssel járó balesetek aránya nő.

A hideg hatásának mérséklésére az ÁNTSZ egyebek mellett a megfelelő öltözködést, meleg ételek és italok fogyasztását ajánlja. Mint írták, a hidegben is fontos legalább napi 2 liter folyadék fogyasztása, ha valaki kültérben sportol vagy dolgozik, a tömény alkoholos italok fogyasztását viszont nem javasolják, mivel az a kihűlést segíti.

Ezen felül a krónikus betegségben szenvedőknek azt tanácsolják: lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben, továbbá kérjék ki a kezelőorvosuk tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében Pintér Sándor belügyminiszter. A meteorológiai előrejelzés szerint a hideg mellett péntektől havazás is várható, akár 30-35 centiméternyi hó is hullhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés