Milyen az ország legnagyobb pszichiátriai intézménye?

A Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház a mentális egészségvédelem teljes spektrumát - a prevenciótól, a gyógyításon át a rehabilitációig - át tudja ölelni, és ehhez adott a megfelelő szakmai háttere is. Ismerjük meg az intézményt

A WHO morbiditási előrejelzése szerint a betegek számának rohamos növekedése következtében 2020-ra a rokkantsághoz vezető betegségek sorában a második helyen a depresszió fog állni, az első tíz ok között pedig még további három pszichiátriai betegség megjelenése várható. A magyarországi pszichiátriai gondozók forgalmi adatai is a betegek számának folyamatos, egyenletes növekedését mutatják.

A XXI. század kihívásai, közöttük a munkaképesség csökkenése, az egészségkárosodások, szenvedélybetegségek gyakoriságának növekedése - melyek mögött gyakran a rossz mentális kórkép húzódik meg - megkövetelik a pszichiátriai szakma továbbfejlődését. A statisztikai adatok egyértelműen jelzik, hogy az egészségügyi mutatók az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban a legrosszabbak, miközben az országos egészségbiztosítási pénztári ráfordítás itt a legalacsonyabb.

Középpontban a beteg

A nagykállói Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 570 ezres lakosságának pszichiátriai ellátását 530 ágyon végzi, emellett a járóbeteg-ellátást 14 szakrendelésre bővítették. Az ágykihasználtság tartósan 90 százalék fölött van. 2009-ben több mint 7000 fekvőbeteget és közel 84 000 járóbeteget láttak el. Az orvosok között az átlagéletkor 43 év, és többen kettőnél több szakvizsgával járulnak hozzá a magasabb színvonalú betegellátáshoz. A szakdolgozók között a szakképzettek arány meghaladja a nyolcvan százalékot, ez az arány a háttérszolgáltatásban dolgozókra is igaz.

A pszichiátriai beteg speciális megközelítést igényel, melynek során túl kell lépni a hagyományos aszimmetrikus orvos-beteg kapcsolaton, a pácienseket saját kompetenciájuk hangsúlyozásával és megerősítésével partnerré kell tenni. Ebben nagy szerepe van a szakképzett orvosoknak, pszichológusoknak, az ápolóknak és természetesen a szociális munkásoknak, művészetterapeutáknak, mentálhigiénikusoknak is. A betegekkel a személyes kapcsolat fontossága, a megértő viselkedés, az elfogadás és sok esetben a pszichoterápiás beállítódás sokat segíthet a gyógyítás folyamatában. A figyelem a páciensre irányul, akit elfogadunk viselkedésével, személyiségével együtt, problémáinak megértésében és kezelésében belső állapotából, aktuális helyzetéből kell kiindulni. Ebben a folyamatban hangsúlyos szerepet kap a gyógyító célú foglalkoztatás, így a rehabilitációs team terápiákon segít abban, hogy a betegek felfedezhessék saját belső értékeiket, kreativitásukat.

A biológiai, pszichológiai dimenzió mellett nagy szerepe van a betegek szociális környezetével, családjával való pozitív kapcsolatnak, tartós javulás, változás a környezet adottságainak, a páciens meghatározó érzelmi kapcsolatainak figyelembe vételével remélhető csak. A gyógyító folyamat elképzelhetetlen olyan szakszemélyzet nélkül, akik nem munkát, nem kenyérkeresetet, hanem hivatást választottak.

Az intézet komplex pszichiátriai feladatai:

 • sürgősségi pszichiátriai szakellátás (krízisközpont, pszichiátriai sürgősségi fogadóhely, forenzikus részleg)
 • aktív pszichiátriai járó- és fekvőbeteg ellátás
 • aktív pszichiátriai rehabilitáció (betegségspecifikus betegútvonalak rehabilitációs team által koordinálva)
 • krónikus pszichiátriai ellátás (gerontopszichiátria, drogbetegek gondozása)
 • a szenvedélybetegségekben szenvedők gyógyítása, rehabilitációja
 • járóbeteg-ellátás
 • lakosság közeli ellátások, közösségi alapú pszichiátriai szakellátás
 • szakemberképzés
 • tudományos kutatások
 • mentális prevenció
 • rekreációs szolgáltatások (Snoezelen szoba)
 • "segítők segítése", a munkatársak rekreációjának biztosítása
 • diagnosztika (műszeres pl: EEG, labor, pszichodiagnosztika)
 • speciális kezelések: ETC és TMS.

Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Főigazgató: Prof. Dr. Polgár Péter
Osztályok száma: 7 fekvő + 1 járó
Kórházalapítás: 1895.
Vonzáskörzet: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Ellátott fekvőbetegek száma: 7422 fő/ 2009.
Ellátott járóbetegek száma: 84564 fő/ 2009.
Orvoslétszám: 25
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 216
Aktív betegágyak száma: 250 (rehab ágy: 165, krónikus ágy: 115)
Alapítvány: Alkony Alapítvány
Bankszámla száma: 11600006-00000000-34737565

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: