Mennyire számít a magyar beteg?

Az egészségügyi rendszer betegközpontúsága azt fejezi ki, hogy működése során milyen mértékben helyezi a beteget az ellátás fókuszába, és a beteg nem egészségi jellegű érdekei milyen mértékben érvényesülnek.

A MÉRTÉK (a Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelése) című tanulmányból már többször is idéztünk korábban, most a betegközpontúságra vonatkozó megállapításokat ismertetjük. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinálásával készült elemzés szerint a legtöbb egészségügyi ellátási formával kapcsolatban 2009 és 2014 között nőtt a lakosság elégedettsége, kivéve a fogorvosi és a kórházi ellátást. A betegelégedettség a háziorvosi ellátással a legnagyobb arányú és a kórházi ellátással a legalacsonyabb. Míg a betegeknek csak 43 százaléka elégedett vagy nagyon elégedett a kórházi ellátással, a háziorvosokkal 86 százalékuk vallja magát elégedettnek. 

A betegek az ellátással kapcsolatos elégedettségüket panaszokon keresztül is megfogalmazhatják. A betegjogi képviselőkhöz 2015-ben érkező megkeresések 36 százaléka fogalmazott meg panaszt egészségügyi ellátási, szervezési hibát, etikai vagy szakmai hiányosságot feltételezve. A többség (54 százalék) információkat kért, a képviselők pedig a hozzájuk fordulókat a betegek jogairól, kötelezettségeiről, a betegjogok érvényesíthetőségéről, a szolgáltatókat a jogok érvényesüléséről vagy megsértéséről tájékoztatták.

szemvizsga

A felmérések nagy földrajzi aránytalanságokat rögzítettek a szakellátásban

Az elégedettség mértékét jelentősen befolyásolja, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat, az ellátás minden lényeges területét a betegek képesek-e akadálytalanul igénybe venni. A tanulmány szerint a kapacitások eloszlásában viszonylag nagy földrajzi aránytalanságok figyelhetők meg, különösen a szakellátási kapacitások esetében. Ezek az aránytalanságok ugyanakkor az igénybevételnél jóval kisebb mértékben jelennek meg, vagyis a betegutak működése nagyrészt kiegyenlíti a strukturális viszonyok adta aránytalanságokat. Néhány ponton - pl. emlőszűrések, várólisták, kielégítetlen ellátási szükséglet - ugyanakkor a hozzáférés súlyos földrajzi vagy társadalmi-gazdasági helyzet szerinti egyenlőtlenségei figyelhetőek meg.

A fizikai és a humánkapacitások eloszlása földrajzilag erősen koncentrált, különösen a szakellátásoknál. Az ellátók elérési idejét az egyes területeken jelentős, de nem kizárólagos mértékben meghatározzák a településszerkezeti adottságok. A háziorvosi ellátás kapacitásgondjai elsősorban a növekvő népességű Pest megyében érdemelnek figyelmet, ahol a körzetek kialakításának üteme nem tart lépést a lakosság gyarapodásával. Az aprófalvas, jellemzően inkább elöregedő területeken a körzeteknek a lakossághoz viszonyított száma magas, ugyanakkor problémát okozhatnak a betöltetlen körzetek. Ezeken a területeken található a legtöbb olyan település is, ahol egyáltalán nincs háziorvosi körzet, a legközelebbi rendelő elérése közúton autóval azonban nem okoz jelentős problémát. A betöltetlen védőnői állások száma pedig Észak-Magyarországon szembeötlő.


Az alapellátásban különösen, de az orvosok körében általánosan is jelentős problémát okoz az idősödés. Míg a 35 év alatti orvosok aránya növekvő, a középgenerációban komoly létszámhiány mutatkozik, ami az idősebb orvosok nyugdíjba vonulásával hozzáférési nehézségek kialakulásához is vezethet. Az orvosok összesített létszáma az EU-átlagnak megfelelő, de földrajzi koncentrációjuk igen erős, különösen az orvosegyetemi városok vonzáskörzetében.

Ez utóbbi szorosan összefügg a szakellátás kapacitásának - mindenekelőtt a járóbeteg-szakellátás óraszámainak - jelentős összpontosulásával ugyanezeken a területeken. A járóbeteg-szakellátásnál különös figyelmet érdemel a magánfinanszírozású ellátás is, amelynek területi eloszlása még erőteljesebben a Közép-Magyarország régióra és a Dunántúl nyugati felére koncentrálódik. Sajnos a magánfinanszírozott ellátásoknál csak az engedélyezett, és nem a ténylegesen működő kapacitásokról állnak rendelkezésre adatok.

A nagyértékű CT- és MRI-diagnosztika nagyobb részben közfinanszírozott formában, viszonylag kisszámú intézményben központosítva működik, a visegrádi országokkal összehasonlítva igen alacsony gépszám mellett. Az alacsony gépszámot azonban jelentős mértékben kompenzálja a magas kihasználtság. A magánfinanszírozású diagnosztikai kapacitások az összes szakmát tekintve a teljes óraszám nagyjából egyharmadát teszik ki, és erőteljesen az ultrahang-diagnosztikára összpontosítanak.

A fekvőbeteg-szakellátás ágyszámaiban szintén érvényesül azoknak a megyéknek a túlsúlya, ahol orvosegyetem működik, ami azonban a specializált ellátások szükséges összpontosítása miatt nagyrészt természetes. A magánfinanszírozású ellátásban jelenleg csupán az ágyszám marginális része található. A nem aktív ellátást nyújtó ágyak nemzetközi összevetésben magas - a teljes kapacitás mintegy harmadát kitevő - aránya és erőteljes összpontosulásuk figyelhető meg az aktív ágyakban egyébként viszonylag szegény nyugati országrészben.

várakozás orvosnál
A magánfinanszírozású ellátásoknál a ténylegesen működő kapacitásokról nincsenek adatok

A sürgősségi fekvőbeteg-ellátás időben elérésére a településszerkezet és a közlekedései viszonyok jelentős hatással vannak. Ugyanakkor mind a sürgősségi betegellátó osztályoktól számított elvi elérési időben, mind a mentők 15 percen belüli kiérkezésében megfigyelhető az eltérő földrajzi jellemzőjű Dél-Dunántúl, Észak-Alföld és Észak-Magyarország gyenge teljesítménye, ami ellátásszervezési problémákra utalhat.

A tényleges ellátási volumenek képe a kapacitásokéhoz képest kiegyenlítettebb. Ám megfigyelhető az alapellátásban a nők tizenöt éves kortól kezdődő, folyamatosan fennálló esetszám-többlete. A hátrányos helyzetű településeken élők átlagos esetszáma alacsonyabb az országos átlagnál, de nem sokkal alacsonyabb a községekben élők átlagánál. A nők átlagos esetszáma jelentősen meghaladja a férfiakét.

A magyar háztartások kiadásaik 5,5 százalékát fordították közvetlenül egészségügyi célokra 2014-ben. Ezek a kiadások a háztartások 21,6 százaléka számára katasztrofálisak voltak: belökte a szegénységi küszöb alá vagy ott tartotta őket. Részletek!

A fekvőbeteg-szakellátás igénybevételekor jelentős mértékben érvényesülnek a 2012-ben az optimális közúti elérési idők figyelembevételével kialakított - területi ellátási kötelezettségnek megfelelő - betegutak, ami alól lényegében csak Közép-Magyarország a kivétel. Összességében a nők átlagos esetszáma itt is magasabb a férfiakénál, de itt már 55 éves korban megfordul a két nem aránya.

Az ellátások igénybevételének viszonylag kiegyenlített földrajzi jellemzői ellenére néhány egyenlőtlenség megmutatkozik, ami igazságossági problémákat is felvethet. Miközben a megelőzésben a gyermekek átoltottsága országosan egyenletes és világszinten is kiemelkedően magas, az emlőszűrésekben látható alacsony értékek jelentős területi különbségeket mutatnak. A kötelezően vezetett várólistákról ellátott betegek tényleges, retrospektív várakozási ideje az érintett beavatkozások számának növekedése ellenére 2014 és 2015 között nem lett rövidebb, és a várólisták átlagos hosszában igen jelentős földrajzi különbségek figyelhetőek meg (a közép-magyarországi és a dél-dunántúli régió között több mint háromszoros az eltérés).

A kielégítetlen ellátási szükséglet problémája a lakosság viszonylag kis részét érinti, ugyanakkor igen jelentős társadalmi-gazdasági helyzet szerinti különbségeket mutat. A munkanélküliek, az alacsony iskolázottságúak, az alsó jövedelmi ötödbe tartozók és a romák a társadalom többi részéhez viszonyítva sokkal nagyobb arányban vannak kitéve a szükséges ellátások elmaradása miatti veszélyeknek.

Forrás: MÉRTÉK

 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag