Katasztrofális egészségügyi kiadások

A magyar háztartások kiadásaik 5,5 százalékát fordították közvetlenül egészségügyi célokra 2014-ben. Ezek a kiadások a háztartások 21,6 százaléka számára katasztrofálisak voltak: belökte a szegénységi küszöb alá, vagy ott tartotta őket.

A Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelése (MÉRTÉK) a lakosság egészségügyi kiadásait is vizsgálta. Megállapította, hogy az egészségügyi kiadások elleni pénzügyi védelem az egészségügyi rendszerek célrendszerének egyik fontos összetevője. A pénzügyi hozzájárulások igazságossága két kritikus aspektusban jelenik meg: az egészségesek és a betegek közötti kockázatközösségben, valamint a különböző jövedelmi, vagyoni szintek közötti kockázatmegosztásában.

orvosi számla
Nemcsak az egészségi állapotunk, hanem a családok egészségügyi kiadásai is aggasztóak

A háztartások által fizetendő közvetlen kiadások terhének mértéke függ az adott egészségügyi rendszer finanszírozásának mikéntjétől. Magyarországon az egészségügy finanszírozását nagyobbrészt a kötelező társadalombiztosítás fedezi. Bizonyos egészségügyi szolgáltatások kiegészítő térítési díj mellett vehetőek igénybe. A receptre felírt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és gyógyfürdő-szolgáltatások részben támogatottak - olvasható a tanulmányban. Az is kiderül belőle, hogy 2014-ben a háztartások kiadásaik 5,5 százalékát fordították közvetlen egészségügyi kiadásokra. Ezek a kiadások a háztartások 21,6 százaléka számára jelentettek katasztrofális kiadást, vagyis költötték a létfenntartási küszöb feletti kiadásaik legalább 40 százalékát közvetlen egészségügyi kiadásokra; a kiadások által az adott háztartások a szegénységi küszöb alá kerültek, vagy már eleve a szegénységi küszöb alatt álltak.

Azokban az országokban, ahol a kiadások nagy részét kötelező társadalombiztosítás vagy adó fedezi, és a közvetlen kiadások nem haladják meg az összes egészségügyi kiadás 15 százalékát, a katasztrofális kiadásokkal sújtott háztartások aránya is alacsonyabb. Magyarországon a közvetlen kiadások ennél a mértéknél lényegesen magasabbak: 2014-ben az összes egészségügyi kiadás 28,3 százalékát tették ki.


A lakosság közvetlen egészségügyi kiadásainak aránya a háztartások összes kiadásán belül 5-6 százalék között ingadozik az egyes régiókban. A közvetlen kiadások százalékos aránya a Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb: 5,9 százalék, Észak-Magyarországon pedig a legalacsonyabb: 5 százalék. A katasztrofális kiadásokat szenvedő háztartások részaránya 2014-ben az Észak-Alföldön volt a legnagyobb (28,9 százalék), Nyugat-Dunántúlon pedig a legkisebb (16,9 százalék). Az egy napra jutó táppénz összege átlagosan 3284 forint volt. A legmagasabb érték Közép-Magyarországot (3687 forint), a legalacsonyabb pedig Dél-Alföldet jellemezte (2980 forint).

Államilag támogatott gyógyszert 2014-ben 10 ezer lakosból 7432-en váltottak ki, átlagosan évi 39 959 forint ártámogatással. A gyógyszer-ártámogatási kiadásokhoz kapcsolódó, 10 ezer lakosra jutó betegszámok a Dél-Alföldön voltak a legmagasabbak (7600 gyógyszerkiváltó / 10 ezer lakos), és Közép-Magyarországon a legalacsonyabbak (6918 gyógyszerkiváltó / 10 ezer lakos). A közvetlen egészségügyi kiadások százalékos aránya 2011 és 2014 között folyamatos emelkedést mutatott. Hasonlóképpen nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya is, amelyek katasztrofális kiadásokat szenvedtek el.

katasztrofális
Forrás: MÉRTÉK tanulmány

A társadalmi-gazdasági helyzet és az egészségi állapot összefügg: a szegényebbeknek általában rosszabb az egészségi állapotuk, tehát az egészségügyi ellátás iránti szükségleteik (és azok költségei) nagyobbak, mint a jobb anyagi helyzetben lévőké. A kielégítetlen egészségügyi szükségletek vizsgálatából kiderült, hogy 2014-ben a megkérdezettek 2 százalékának volt olyan egészségügyi szükséglete, amelyre az ellátást a magas költségek miatt nem vette igénybe. Míg a legmagasabb jövedelmi ötödben a megkérdezettek csupán 0,2 százaléka nem vett igénybe egészségügyi szolgáltatást a magas költségek miatt, a legalacsonyabb jövedelmi ötödbe tartozók esetén ez az arány 5,9 százalék.

A népességfogyás Magyarország egyik legnagyobb problémája. Ennek nemcsak az az oka, hogy kevés gyermek születik, hanem hogy a meglévő életekkel nem bánunk elég gondosan. Több mint 32 ezer ember halála megelőzhető lett volna csak 2014-ben. A részleteket a Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelése (MÉRTÉK) tárta fel. Részletek! 

Minél nagyobb egy szolgáltatás vagy egészségügyi árucikk közvetlen költsége, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a beteg nem veszi igénybe az orvosilag szükséges ellátásokat vagy nem váltja ki a felírt gyógyszereket. Táppénz esetében a szolgáltatás igénybevételének mellőzése úgy jelenhet meg, hogy amennyiben a táppénz nem pótolja megfelelő mértékig a páciens bevételeit, úgy betegen is dolgozik a bevételkiesés elkerülése érdekében. A vizsgált adatok alapján elmondható, hogy a magasabb jövedelműek kevésbé veszik igénybe a táppénz-ellátást.

Forrás: MÉRTÉK

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag