Megvan, miért gyakoribb a beszédprobléma

Az utóbbi években született gyermekek túl sokat vannak képernyő előtt, ami miatt bizonyos beszédproblémák előfordulása is megnőtt. A tévé helyett hasznosabb lehet az éneklés vagy a mondókák elmondása.

Sok beszélgetéssel, mondókázással, énekléssel és kevés televíziózással megelőzhetőek a kisgyermekkori beszédzavarok - mondta az InfoRádiónak Ványi Ágnes logopédus. A szakember szerint nem minden beszédprobléma előzhető meg, de a gyerek beszédállapotát a lehető legmagasabb szintre lehet hozni, ha élete első pillanatától kezdve sok beszédet hall.

Mi vár azokra, akiktől az agyvérzés elvette beszédkészségüket? Fognak-e tudni beszélni? Elképzelhető, hiszen sokakat meg lehet tanítani újra. Hogy hogyan, arról alább írtunk bővebben!

Elég, ha a beszéd dallama jut el hozzá

Nem is fontos, hogy megértse a szavakat a gyerek, elég, ha a zeneisége, a duruzsolása eljut hozzá. Ha azonban sokszor találkozik a szavakkal, előbb-utóbb jelentést fog társítani hozzájuk. Emiatt nagyon fontos az éneklés, mondókázás is - magyarázta a logopédus. A mai kisgyerekek már nagyon korán megismerkednek a tévével, tablettel és okostelefonnal a szakember szerint, a túl sok képernyő pedig számos fontos dolgot kiszorít, amit ilyenkor át kellene élniük.

Számos beszédprobléma megelőzhető, ha a kisgyerekhez babakorától beszélnek
Számos beszédprobléma megelőzhető, ha a kisgyerekhez babakorától beszélnek

A logopédus szerint ugyanakkor nem tiltani kell a gyerekeket ezektől az eszközöktől, hanem úgy használni ezeket, hogy a hasznukra váljon. Ha a szülő a gyerekkel közösen néz egy rajzfilmet, a végén megbeszélhetik a látottakat, így azt a szóbeliségen keresztül is feldolgozhatja. A dal és a mondóka ez esetben is jól kiegészítheti a látottakat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: