Még időben gondoskodjunk a jövőnkről!

Így év vége felé sem késő olyan tételekkel számolni a családi költségvetésben, amivel csökkenteni tudjuk az SZJA-t. Számos megtakarítási lehetőség létezik, amellyel a fizetendő adó törvényesen zsugorítható, illetve "visszanyerhető". Ilyen a NYESZ is.

Kifejezetten a hosszú távú nyugdíjcélú takarékoskodást szolgálja a NYESZ, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számla, amelyen akár rendszeresen, akár időszakonként kisebb-nagyobb összegű megtakarításokat helyezhetünk el. A számlanyitáshoz minimum 5.000 Ft befizetés szükséges.

NYESZ esetén magunk dönthetünk befektetésünk konkrét típusáról, vagyis hogy milyen értékpapírokba (például befektetési jegyek, részvények, állampapírok) helyezzük pénzünket. Ez a futamidő alatt bármikor módosítható.

A befizetések összegét úgynevezett előtakarékossági támogatás is növelheti. A jelenlegi szabályok szerint a számlatulajdonos adóbevallása alapján rendelkezhet az adóévben általa a számlára befizetett összeg 20 százalékának, maximum 100 ezer forintnak az adójából a nyugdíj-előtakarékossági számlájának javára történő átutalásáról.

Előnyök

Ez a kifejezetten nyugdíj célú megtakarítás az öngondoskodást szolgálja, hogy a nyugdíjas évekre is minél stabilabb anyagi háttérrel rendelkezzünk. A befizetések után a már emlegetett állami támogatás is jár, ami személyi jövedelemadó-kedvezmény formájában vehető igénybe. A befizetések árfolyamnyeresége, illetve hozama is adómentes lesz, ha a pénzt a nyugdíjba vonulást követően veszik fel, illetve jó tudni azt is, hogy a számla örökölhető.

Kockázatok

Mivel befizetéseink befektetési jellegűek, azaz befizetéseink pénzügyi eszközökbe kerülnek, így az árfolyam-ingadozásokon keresztül a pénzpiaci mozgások kihathatnak a megtakarítás értékére. Azt is érdemes észben tartani, hogy amennyiben a nyugdíjjogosultság beállta előtt mondjuk fel a számlát, úgy a megtakarítás összegét személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás megfizetése is terheli, valamint a korábban igénybe vett személyi jövedelemadó kedvezményeket növelt értéken vissza kell fizetni, amelyet a felmondás adóévére vonatkozóan kell megfizetnünk.

Érdemes-e már fiatal korban elkezdeni?

Mindenképpen, hiszen az anyagi öngondoskodás várhatóan egyre fontosabbá válik a jövőben. Vegyük a következő példát: Péter (29 éves) és Andrea (54 éves). Mindketten rendelkeznek NYESZ- számlával, és egy olyan befektetési lehetőséget választanak, melynek éves hozama fix 6% (hosszú távú befektetés). Péter 35 éven át évi 120 ezer forintot (azaz havi 10 ezer forintot) fektet be, míg Andrea 10 éven át évi 300 ezer forintot (azaz havi 25 ezer forintot). A jelenleg érvényes szabályok alapján, a hozamokkal és az érvényesíthető adókedvezményből származó összegek újra befektetésével együtt nyugdíjba vonuláskor Péternek 17.582.240 forint, míg Andreának 4.494.713 forint áll majd rendelkezésére a számlán. Ebből látható, hogy Péter hosszabb ideig alacsonyabb éves befizetésekkel járó megtakarítási stratégiája többszörösen sikeresebbnek bizonyult Andreáénál - a jóval magasabb éves befizetések ellenére is.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés