"Középpontban a beteg és a gyógyító környezet kapcsolata"

Létezik egy vidéki kórház, ahol nemcsak az ott dolgozók szakmai tudásban bízhat a beteg, hanem abban is, hogy igényeit a kórházba kerülésének első napjától szem előtt tartják. Bemutatkozik a Kalocsa városi Önkormányzat Kórház-Rendelőintézete.

A kalocsai intézmény Bács-Kiskun megye legnyugatibb részén, a Duna melletti keskeny sávban élők fekvő- és járóbeteg-ellátásáért felelős. Az ellátandó lakosság kb. 73 ezer fő, mely a megye lakosságának 14 százalékát teszi ki. A diagnosztikai részlegek párhuzamosan végzik a járóbeteg-rendelések által igényelt vizsgálatok mellett a fekvőbeteg osztályok által kért szakvizsgálatokat is (pl. laboratóriumi, röntgen-, ultrahang- és transzfúziológiai vizsgálatok stb.), a szakrendelések pedig a fekvőbeteg-ellátási skálánál is szélesebb körben állnak a lakosság rendelkezésére.

A kórházban működik belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati, gyermekgyógyászati, orr-fül-gégészeti, ideggyógyászati, pszichiátriai, szemészeti, reumatológiai, urológiai, pszichológiai, bőrgyógyászati, tüdőgyógyászati, ernyőképszűrő, onkológiai, gasztroengerológiai, audiológiai, foglalkozás-egészségügyi, iskola-egészségügyi, EEG, EKG, fizioterápiás és anyagcsere-betegségekkel foglalkozó járóbeteg-rendelés is.

Mindig a beteg van a középpontban

Városi Önkormányzat Kórház
- Rendelőintézet Kalocsa

Városi Önkormányzat Kórház - Rendelőintézet Kalocsa
Napjainkban mindenütt és mindenki vitát folytat az egészségügyi átalakításról, ugyanakkor nagyon ritkán említik a viták során a beteget, kevés szó esik az ő problémáikról. Ennek megfelelően az intézmény dolgozói azt vallják, hogy megtanulták azt az új szemléletmódot, hogy az eseményeket mindig a beteg szemszögéből kell mérlegelni, és a döntések meghozatalában partnernek kell az ellátottat tekinteni.

A beteg szempontjából mindig rendkívüli mértékben meghatározóak a kórházba kerülés körülményei, a páciens fogadása, elhelyezése csakúgy, mint a gyógyító, ápoló személyzet felkészültsége és viselkedése. Az eredményes munka kitűnő szakértelmet, hivatástudatot, türelmet és nem utolsósorban kapcsolatteremtő és empátiás készséget kíván. Így a kalocsai kórházban folytonosan képzett szakembercsapat igyekszik megfelelni a kihívásoknak.

Új szemlélet, új épület

Az új szemlélet megvalósítását elősegítve megkezdődött egy építészetileg és technikailag új kórházi komplexum kialakítása. Első ütemben 1999-re új műtéti tömb épült, mely helyet adott az intenzív osztálynak, a központi laboratóriumnak, a központi sterilizálónak és az endoszkópos részlegnek.

2004-2006-ban zajlott a rekonstrukció második üteme, melynek során a fekvőbeteg-ellátás komfortfokozatának javítását, és az új minimumfeltételek biztosítását tűzték ki célul. Ebben a második ütemben az elöregedett közművek rekonstrukciójára is nagyrészt sor került.

A betegek gyógyulásáért folytatott küzdelmek során szoros együttműködést alakult ki az alapellátás dolgozóival. Megvalósult a kórházi és a háziorvosi számítógépes rendszer összekötése, melynek révén lehetőség nyílt a kétirányú adatközlésre, mellyel megszüntethető a betegek felesleges oda-visszaküldözgetése.

Az intézmény célkitűzése

Az intézmény nemcsak épületeiben és műszerezettségében szeretne megújulni, hanem korszerű szemléletváltással arra is törekszik, hogy betegei maximális elégedettséggel távozzanak a kezelések, az ellátás letelte után. A kórházi osztályok, kórtermek komfortosabbá tételével, valamint az egészségügyi dolgozók lelkiismeretes munkájával a betegek testi-lelki gyógyulásához mind inkább igyekeznek hozzájárulni a jövőben is.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-7, -2 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt északon, északkeleten alig zavarja felhő a napsütést, délen azonban változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag