Közel 1500 orvos kényszerül állásváltoztatásra

Jövőre veled, de hol?...
Amennyiben nem a területileg illetékes kórházba, de orvosi beutalóval jelentkezik a beteg, úgy nem kell megfizetnie az ellátásáért járó finanszírozási összeg 30 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot. Ebben az egy pontban lazított korábbi merev álláspontján az egészségügyi minisztérium. Az ágyszámleépítést illetően azonban ragaszkodott korábbi álláspontjához, derült ki Molnár Lajos tegnap délutáni sajtótájékoztatján.
A már korábban megszellőztetett információknak megfelelően megszűnik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Schöpt-Merei valamint a Svábhegyi Gyermekkórház. Feladataikat más intézmények veszik át. A korábban hírbehozott kecskeméti repülőkórház meghatározott ágyszáma, épülete, ingatlana és műszerei - közös megállapodás eredményeként - a kecskeméti megyei kórházba kerülnek, s megyei összefogás eredményeként megmarad a parádfürdői szanatórium is, amely több fekvőbeteg intézmény rehabilitációs illetve ápolási részlegeként működik tovább. Molnár Lajos szerint helyi, kétoldalú megállapodás során kell dönteni a miskolci dialízis centrum, s a megyei kórház közötti feladatátadásról.
Kizárólag krónikus illetve rehabilitációs ágyakkal rendelkezik a jövőben Nagykőrös, a Pest megyei Szent Rókus, a Budai Gyermekkórház, a dorogi, a várpalotai, a zirci, a sümegi, a kapuvári, a sárvári, a szentgotthárdi, a szikszói valamint a miskolci Szent Ferenc. "Megmenekült" viszont a Sportkórház 40 aktív ággyal, Tata (40), Kisbér (30), Pásztó (20), Siklós (20), Bonyhád (20) illetve Komló 50 - ebből 20 sebészeti - kapacitással. Kérdés, meddig.
Az intézmények, illetve tulajdonosaik, fenntartóik egyedi határozat formájában kapnak minisztériumi értesítést az április elseje után rendelkezésükre álló ágyszámokról, illetve, hogy az egyes szakmákban mely területek ellátási kötelezettsége hárul rájuk. (Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján már az is kikereshető, hogy az egyes kórházak megszűnő szakmái mely intézményekbe kerülnek át. A fővárosi Szent Margit Kórház nőgyógyászati betegeit eszerint például a Szent János Kórházban látnák el.) A határozat ellen az érintettek bírósághoz fordulhatnak, e témával kapcsolatban a miniszter a tulajdonosok felelősségére apellált, mondván: a betegellátásnak folytatódnia kell.
Még sincs olyan rengeteg orvos, mint azt a reform és az átalakítás hívei korábban hangoztatták. Molnár Lajos adatai alapján jelenleg több mint 200 háziorvosi praxis vár gazdára, s további 2500 orvos hiányzik az ágazatból. A szaktárca számításai szerint körülbelül 1500 doktorra állásváltoztatás vár, akárcsak további 5-6 ezer egyéb, az egészségügyben dolgozó munkatársra. Munkahely keresésüket, esetleges áttelepülésüket állítólag anyagilag is támogatja majd a kormány, ám az nem derült ki, miként és mennyivel. A jelek szerint egyelőre inkább verbális segítségre számíthatnak, elhelyezkedésüket közvetítői szerepben az ÁNTSZ regionális intézményei, valamint egy, a munkaügyi miniszter és a miniszterelnöki hivatal részvételével létrehozandó csúcsszerv segíti majd.
Értelemszerűen pénzről is szó esett a tájékozatón. A végkielégítések kifizetését - függetlenül az intézménytulajdonostól - a központi költségvetés vállalja. 7,5 milliárd forint erejéig normatív pályázatot hirdetnek az átalakulásban részt vevő intézményeknek. Ennek keretében az új aktív ágyak létrehozását 800, az új rehabilitációs férőhelyet 600, míg a krónikus-ápolási hely kialakítását 500 ezer forinttal támogatnák. A pályázatot az új finanszírozási szerződések aláírásakor lehet benyújtani. A járóbeteg finanszírozás összegét 1,36-ról 1,46 forintra emelik, s közel a duplájára nő a tavaly októberben több szakterületen - onkológia, sürgősségi ellátás, kardiológia, intenzív - bevezetett kiegészítő díjazás. Az aktív ellátás alapdíja 136 ezerről 146 ezerre emelik - idén. Ennek forrását - bár ezt részletesen nem fejtette ki a miniszter - vélhetően az április után megszűnő aktív ágyak értelemszerűen felhasználásra nem kerülő kerete biztosítja. Kérdésünkre, vajon igaz-e, hogy amennyiben jövőre 142 ezer forint lesz az alapdíj, az egészségbiztosító költségvetése eleve 17,5 milliárdos mínusszal indul Molnár Lajos csupán annyit mondott: a költségvetés készítése nagy csata... A struktúraátalakítás közel 20 milliárdba kerül, s mára azzal is számot vetett a minisztérium, hogy ez nem egy 24 óra alatt lezavarható program.
A betegeket értelemszerűen az érdekli, hogy az átmeneti időben mi lesz velük. A választott orvosnál szülni készülők például maradhatnak saját doktoruknál, akinek a szülés levezetését akkor is kifizeti az OEP, ha az átalakulás eredményeként időközben másik kórházba került, ahova betege követte. Az erről, s az egyebekről szóló részletes kormányrendeletet tegnap fogadták el.
Horváth Judit
Weborvos

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag