Kórház a keleti határszélen

A Mátészalkai Területi Kórház szakmai felkészültsége, tudásbázisa és az ott dolgozók elkötelezettsége a záloga annak, hogy a betegek jó kezekben vannak. A lendületes fejlődés hitet és erőt ad a betegeknek és az intézet dolgozóinak is.

Kórháztörténet

A kórház 1927-ben a Szatmár Megyei Közgyűlés határozata alapján létesült és 1932. november 21-én 74 ággyal nyitotta meg kapuit mint Szatmár-Bereg-Ugocsa Vármegye Közkórháza. A kisvárosi kereteket meghaladó, korszerű felszereltségű kórház rövid idő alatt jó hírnévre tett szert, és a régió egészségügyi központja lett.

Mátészalkai Területi Kórház

Mátészalkai Területi Kórház
Az évek során a kórház folyamatosan fejlődött, és meghatározó változásokon ment keresztül. A szakmai feladatok - belgyógyászat, fertőzőbeteg-ellátás, sebészet, szülészet - folyamatosan bővültek, 1945 és 1950 között bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati és fül-orr-gégészeti osztályok létesültek. Ebben az időszakban lett önálló szervezeti egység a röntgen osztály, a laboratórium és a gyógyszertár, majd 1950-ben a fekvőbeteg-szakellátástól elkülönített szakorvosi rendelőintézet épült. 1972-ben 65 ágyas pavilon (szemészeti-, fül-orr-gégészeti osztály önálló külön műtőkkel, illetve bőrgyógyászati osztály), 1976-ban pedig 100 ágyas pavilont (belgyógyászati és gyermekgyógyászai osztály) adtak át. Újabb nagyszabású kórházrekonstrukció 1986-ban kezdődött, melynek keretében 1991-ben megtörtént a teljes közműhálózat átépítése, energiaközpont fejlesztése (alternatív fűtés), aggregátoros hálózat kiépítése. Ekkor jött létre a színvonalas kórszövettani és kórbonctani osztály is.

Útban a 21. század felé

A kórház rekonstrukciós programja keretében 1995-ben a sebészeti és traumatológiai hotelszárny, központi műtő és intenzív osztály, gyógytorna, korszerű radiológia, központi laboratórium és sterilizáló létesült, éles ellentétet teremtve a régi elavult épületekkel. A rekonstrukció során felszabaduló épületek lehetővé tették az ideggyógyászati osztály megvalósítását. A belgyógyászaton kardiológiai őrzőt alakítottak ki, és a szakmai specializáció következtében kardiológiai és gasztroenterológiai profilt különítettek el. A szülészet-nőgyógyászat felújítására, szülőszobáinak korszerűsítésére 1998-ban nyílt lehetőség.

Emlődiagnosztikai Centrum és Szűrőállomás 1999-től működik az intézetben, majd 2000-ben a CT-t adtak át, melyet 2007-ben a legújabb típusú multislice spirál CT-re cseréltek. A gyermekgyógyászati osztály 2000-ben új épületbe költözött, megteremtve a feltételét a belgyógyászati szakma bővülésének. A reumatológiai osztályt, a fiziotherápiás kezelőket 2005-ben korszerűsítették, 2006-ban pedig sürgősségi betegellátó helyet alakítottak ki. A struktúraátalakítás következtében - az aktív ágyszám csökkenése és a krónikus kapacitások növekedése mellett - valamennyi korábban működő aktív osztály megmaradt.

Az intézet ars poeticája

"Mátészalka város- és vonzáskörzetében élő lakosság részére járó- és fekvőbeteg szakellátás, valamint gondozás biztosítása az orvostudomány mai követelményeinek megfelelő színvonalon, emberbarát környezetben. A beteg ember jogainak tiszteletben tartása, munkatársaink megbecsülése." Az intézet ars poeticáját jeleníti meg a Semmelweis napokon kitüntetésként adományozott emlékérme is.

Széles körű profil és betegelégedettség

A Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft. széleskörű szakmai profillal dolgozik, ami 11 aktív osztályt, 32 szakrendelést és 3 gondozó területet jelent. Az intézet Mammográfiai szűrőközpontot működtet, a Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei Jósa András Oktatókórház Nonprofit Kft. szatellit állomásaként. Az intézmény területén művese állomás is található. A szakmai munkát a színvonalas diagnosztikai ellátás is biztosítja. Az intézményben minőségbiztosítási rendszer működik.

Számítógépes rendszer és orvosi műszerezettség

A kórházban teljes lefedettségű a számítástechnikai rendszert, a betegellátási és a gazdasági területen pedig integrált informatikai rendszereket használnak. Az intézmény a szakmailag előírt orvostechnikai eszközökkel rendelkezik, amelyeket pályázatok, alapítványi és szponzori támogatások, valamint saját bevételek egy részének felhasználásával folyamatosan korszerűsítenek. 2007-ben üzembe állították a multislice CT-t, amellyel tudományos értékű vizsgálatok is végezhetők. A CT-vizsgálatok képanyaga digitálisan archivált, a vizsgálati képanyagok kiadása pedig CD-n történik. A képanyag távdiagnosztikai céllal továbbítható a sürgősségi vizsgálatok képanyagának megtekintésére, konzílium igénybevételére.

Alapítvány

A 1992-ben létrehozott "Korszerű Műszerekkel a Szatmári emberek egészségéért" nevű alapítvány a korszerű tárgyi feltételek megteremtéséhez biztosít anyagi feltételeket, így a szatmári térségben élők egészségi állapotának javítását kívánja szolgálni. Az alapítvány alapító okiratában megfogalmazott célok megvalósítása érdekében a betegségmegelőzés, gyógyító, egészségügyi, rehabilitációs tevékenységek területén nyújt segítséget, valamint műszer vásárláshoz biztosít forrást.

A kórház távlati céljai, feladatai

A kórház céljai: folyamatban van egy állami támogatással megvalósuló beruházás, amely a térség lakosságának korszerű, egy belépőpontos rendszerű, háziorvosi ügyeleti és kórházi sürgősségi betegellátását, a kardiovaszkuláris szubintenzív ellátás feltételeit, valamint a sebészeti jellegű ellátás bővítését teremti meg 3350 m2 alapterületen.

A kórház szívügyének tekinti a magas színvonalú betegellátás biztosítását az ellátási területükön élő lakosok számára, az esélyegyenlőség megteremtését, valamint a betegelégedettség növelését. Az intézmény fő feladata az információs technológia által támogatott együttműködés az alapellátással, társkórházakkal, a progresszív ellátás magasabb szintjeivel.

Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft.
Főigazgató:Dr. Bujdosó Mihály
Osztályok száma:13
Kórházalapítás:1932.
Vonzáskörzet:Mátészalka-Csengeri Kistérség (87229 fő)
Ellátott fekvőbetegek száma:18.865 fő/év
Ellátott járóbetegek száma:366.462 fő/év
Aktív betegágyak száma:320
Orvoslétszám:102
Egészségügyi szakdolgozói létszám:465
Alapítvány: "Korszerű Műszerekkel a Szatmári emberek egészségéért"
Bankszámla száma:11744041-20090065-00000000


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag