Komolyan veszik végre a védőnőket

A kormány államosítással javítana a védőnők helyzetén, a szakemberek szerint viszont önmagában a centralizálás nem oldja meg a finanszírozási és egyéb problémákat, ahogy az oktatás "klikkesítése" sem hozott minőségi javulást.

Bár a szakmai szervezetek évek óta igyekeznek felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy egyre kevesebb az alapellátásban dolgozó, anyagilag sem kellően megbecsült védőnő, mindez csak akkor érte el a politikusok ingerküszöbét, amikor száz szám kellett bontogatniuk azokat a borítékokat, amelyeket személyenként írtak meg nekik az ország védőnői. Ekkor aztán Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter - a szakmai szervezetek számára is váratlanul - bejelentette: novembertől havonta 33 ezer forinttal több finanszírozást kapnak a szolgálatok, amelyet béremelésre kell fordítaniuk az önkormányzatoknak. Egyúttal azt is közölte, ismét nekifutnak a Nemzeti Védőnői Szolgálat (NVSZ) megalakításának - írja a medicalonline.hu.

védőnő
Átszervezik a védőnői szolgálatot. De vajon jól járnak-e vele a védőnők?

Bár többletfinanszírozás már korábban is érkezett az önkormányzatokhoz - legutóbb tavaly augusztusban -, két év alatt mégis száz védőnőt veszítettek a gondozottak. Míg Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke 2015-ben 300 üres védőnői körzetről beszélt, addig Ódor Andrea országos vezető védőnő egy héttel ezelőtt, a védőnők napján azt mondta, az 5324 védőnő 75 százaléka lát el területi védőnői feladatokat - átlagosan 40 várandós anyát gondozva körzetenként -, ám immár 400-an hiányoznak a rendszerből.

Az a kérdés, hogy az NVSZ felállításával orvosolják-e a közel tíz százalékos védőnőhiányt - morfondírozott Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki azt is elmondta, felmérni azt kell, hogy melyik fenntartói forma szolgálja leginkább a problémák kezelhetőségét. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a védőnők napján mondott beszédében leszögezte, hogy újraszervezik a védőnői ellátást, mert sok szerepkört átadnának a védőnőknek, akikre a kormány nemcsak egészségügyi feladatokat ellátó szakemberekként tekint, hanem olyan személyekként is, akiknek lehetőségük van bejutni a családokhoz. A kormány egyébként - a már bevezetett védőnői méhnyakszűrés mellett - számos népegészségügyi feladatot is szán még az - ehhez képest - meglehetősen alulfizetett és adminisztrációval túlterhelt szakembereknek.


A jellemző fizetés bruttó 220-230 ezer forint a szolgálatoknál, de például egy pályakezdő védőnő alapfizetése 161 ezer forint, ehhez jön még a területi pótlék - sorolta a számokat Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának elnöke. Hozzátette azt is, hogy a kabinetminiszter által ígért 33 ezer forintos finanszírozási többlet szuperbruttó, ami azt jelenti, hogy mire ez az összeg eljut a kollégákhoz, néhány ezer forint marad belőle. A MESZK továbbra is szorgalmazza, hogy a védőnőket is sorolják az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá, vagy legyen önálló védőnői bértábla.

A védőnők fizetése évek óta elmarad az azonos végzettségű kórházi dolgozókéitól, 2019-re pedig akár 50-60 ezer forinttal is kevesebbet keresnének a diplomás védőnők a jelenlegi rendszer szerint, mint egy szintén főiskolát végzett kórházi ápoló. Eközben ráadásul egy kezdő védőnő bére megegyezik egy több évtizede a pályán lévő kollégájáéval. Részletek!

Sok kolléganő félre van vezetve, ugyanis ők azt gondolják, hogy jelentősen javul a védőnők sorsa, ha feláll az NVSZ - vélekedett Kárpáti Hajnalka, aki szerint az államosítással lesz egy újabb hivatal, amely csak viszi a pénzt, és közben a védőnői szolgálatok is a "klikkesített" iskolák sorsára jutnak, ahol sem a tanárok, sem a diákok helyzete nem javult. Arról senki nem beszél - tette hozzá -, hogy mennyi lenne az NVSZ költségvetése, ahogyan arról sem, hogy miért adna több finanszírozást a NEAK egy központosított rendszerben. Nincs válasz arra sem, hogy mi lenne az önkormányzati tulajdonban lévő tanácsadók (épületek) sorsa? Szerinte inkább ellenőrizni kellene, hogy az önkormányzatok kifizetik-e a védőnőknek, ami jár, és - az ASZSZ javaslatához hasonlóan - az elvégzett munka mennyiségét és minőségét kellene díjazni, nem csupán a gondozotti létszámot.

Forrás: medicalonline.hu

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag