Kilencven éves hungarikum

Szakmai nap és lakossági fórum Debrecenben.
Védőnők az egészséges, boldog családokért címmel rendeznek szakmai napot és lakossági fórumot augusztus 31-én, pénteken 10 órától Debrecenben, a Kölcsey Központban. A szakma képviselői (orvosok, védőnők, egészségügyi szakdolgozók) mellett a lakosság részvételére is számítanak, amelyre ismeretterjesztő előadásokkal készültek. A helyszínen védőnői tanácsadás is lesz, a kiállítók pedig többféle módon is népszerűsítik az egészséges életmódot - tudtuk meg dr. Kissné Ary Szilvia városi vezető védőnőtől.
A védőnők szakmai napját évről évre megrendezik Debrecenben. Ezúttal a programot a Városi Egészségügyi Szolgáltató Kht. (VESZ) mindig nagy számú érdeklődőt vonzó ismeretterjesztő programsorozatának a részévé tették. Szeretnék felhívni a figyelmet az anyatejes táplálás jelentőségére, ezért a szakmai napon és lakossági fórumon elsősorban kisgyermekes családok, várandós anyák részvételére számítanak.
Debrecenben a VESZ működteti az Anyatejgyűjtő Állomást, az OEP csekély támogatását az önkormányzat egészíti ki. A gyűjtés szervezetten történik, évente több mint ötmillió gramm anyatejet gyűjtenek be - tudtuk meg a vezető védőnőtől. Tavaly az elmúlt évekhez képest "csúcsot" döntöttek, mivel több mint hatmillió gramm anyatejet gyűjtöttek. Azok az édesanyák, akik nem tudják saját anyatejjel táplálni csecsemőjüket, orvosi javaslatra, receptre kaphatják meg az anyatejet, mindezt rendelet szabályozza.
A védőnői szolgálat az alapellátás egyik fontos pillére. A védőnők a várandós anyákkal és a gyermekekkel foglalkoznak. Ezáltal azonban a családtagokat is megismerik, és az egész családot gondozzák, így sokat tehetnek az egészségmegőrzés, a prevenció érdekében - mutatott rá dr. Kissné Ary Szilvia.
Mint megtudtuk, Debrecenben nincs védőnőhiány, 103 szakember dolgozik a hálózatban. A 69 területi védőnő a várandós anyák és hat éves korig a kisgyermekek gondozásával foglalkozik. Emellett 34 iskola-védőnő a város általános-és középiskoláiban tevékenykedik. A védőnői szolgálat egyébként hungarikum, több mint 90 éves múltra tekint vissza, és sehol a világon nincs ilyen formában megszervezve, mint Magyarországon. Az országban a hálózat valamennyi közigazgatási területet lefedi, a védőnő a legkisebb, legtávolibb tanyára is eljut.
A pénteki debreceni rendezvényen a védőnői szolgálat feladatkörén túl előadás hangzik el egyebek mellett a várandósságról, a szoptatás jelentőségéről és tudnivalóiról, a védőoltásokról, az allergiáról és a környezeti ártalmakról. Megszervezik a gyermekek felügyeletét, hogy szüleik nyugodtan hallgathassák az előadásokat. Emellett egyéni tanácsadásra is lesz lehetőség.
2007-08-30 14:01
Forrás: Weborvos D.K.K.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag