Kiderült, mennyi hálapénzt fizetünk

Évről évre egyre több hálapénzt adnak a magyar betegek az egészségügyi dolgozóknak. A legtöbbet az idősek és a nők költik ilyen célra.

"A hálapénz nem más, mint védelmi pénz." Részletek itt.

Több mint a duplájára nőtt 8 év alatt az átlagos paraszolvenciaköltség - írta meg a penzcentrum.hu. A cikk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján kifejti, míg 2010-ben fejenként átlagosan 1798 forintot csúsztattak a magyar emberek az orvosok és ápolók zsebébe, addig 2018-ban már 3827 forintot. Az átlag persze éppúgy magában foglalja azokat, akik szinte sosem járnak orvoshoz, mint azokat, akik akár heti rendszerességgel vesznek igénybe valamilyen egészségügyi ellátást.

Felmérések szerint egyre több hálapénzt fizetnek a magyar betegek
Felmérések szerint egyre több hálapénzt fizetnek a magyar betegek

Természetesen az említett időszakban a forint is inflálódott, de ha megvizsgáljuk, hogy az adott évi egészségügyi kiadásokon belül mekkora részt tett ki a hálapénz, akkor azt láthatjuk, hogy a 2010-es 4,8 százalékkal szemben 2018-ban már 6,1 százalékot ért el ez az arány. Kijelenthető tehát, hogy a magyar emberek egyre több pénzt fordítanak a paraszolvencia rendszerének kiszolgálására.

Korcsoport szerinti bontásban nézve a 65 év feletti korosztály fizeti toronymagasan a legtöbbet, átlagosan 8532 forintot. Ezzel szemben az 55-64 év közöttiek 2824, a 25-54 évesek 2872 forintot adnak ki ilyen célra. Régiós szinten Budapest vezeti a statisztikákat, míg a nemek között közel kétszeres az eltérés: míg az egyszemélyes háztartásban élő férfiak 4949 forintot adnak az orvosoknak, nővéreknek, addig az egyedül élő nők 9769 forintot. Azok a háztartások egyébként, amelyekben gyermeket is nevelnek, kevesebb mint harmadannyit fizetnek, mint az egyszemélyes háztartások - 2232 forintot a 7754 forinttal szemben.

A MOK leszámolna a hálapénzzel

Mint azt korábban megírtuk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) január közepén közzétett javaslata jelentős béremelést sürget a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok körében, ezzel egyidejűleg pedig törvényileg tiltatná be a hálapénz adását és elfogadását. A kamara állásfoglalása szerint a paraszolvencia "súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban". Mind a beteg, mind az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse, egyszersmind kriminalizálja azt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő