+7° - +23°
Kettős front

Interneten nyomozunk a betegségek után

HáziPatika

A legtöbb információt az internetről szerezzük betegségekről és szakorvosokról, és weblapok, illetve ajánlások alapján döntjük el, hogy végül kit keresünk fel egészségügyi panaszainkkal - derült ki a Praxis Akadémia legfrissebb kutatásából.

Míg évekkel ezelőtt a fogorvosok és a nőgyógyászok voltak azok, akik a legtöbb pácienst fogadták a magánegészségügyi szektorban, ma már kevés olyan szakterület van, ahol ne lenne érzékelhető a hangsúlyok eltolódása. A Praxis Akadémia 200 privát egészségügyi vállalkozás véleményét összegezte, hogyan vélekednek praxisukról és a hazai magánszektorról.

A legfőbb eszköz a páciensek megtartásában

Mennyire szabad megbíznunk a különböző weboldalak tartalmaiban, ha a tét a testi és a lelki épségünk? Részletek itt.

A megkérdezettek többsége legalább 10 éve visz magánpraxist, ahol átlagosan havonta maximum 50 pácienst lát el. Túlnyomó többségük, 90 százalékuk szerint az elmúlt egy évben tovább nőtt a magánellátás szerepe, így elsősorban az új páciensek megszerzését tekintik elsődleges feladatnak (43%), ezen túlmenően a műszer- és eszközállomány fejlesztésében (34%) illetve a rendelő bővítésében (30%) látják a fejlődési lehetőséget. A verseny kiéleződését mutatja, hogy miközben egyre több a beteg, a megkérdezettek 13 százaléka arról számolt be, hogy csökkent a hozzájuk forduló páciensek száma (65% szerint növekedett, 22% szerint pedig nem változott). Mindezt a magánpraxisok növekvő száma indokolja.

A páciensek megszerzésében és megtartásában a legfőbb eszköz ma már az internet és a különböző kommunikációs megoldások. A magánpraxisok egyharmada saját maga végzi a marketinges vagy PR-os tevékenységet a bővülés érdekében, másik egyharmada saját munkatársat vagy külső szakértőt delegál a feladatra. Vannak azonban, akik szerint ez a terület továbbra sem fontos. A statisztikák és a Nagy Magánpraxis Kutatás eredményei viszont azt mutatják - és ez illeszkedik a nemzetközi tendenciákhoz is -, hogy az internet átvette a hagyományos értékesítési csatornák szerepét. A Foglaljorvost.hu évente 70 ezer egészségügyi panasszal küzdőnek, illetve orvosnak segít egymásra találni, a foglalások száma pedig tavalyhoz képest 60 százalékkal növekedett.

A magánpraxisok egyre nagyobb figyelmet fordítanak saját weboldaluk üzemeltetésére
A magánpraxisok egyre nagyobb figyelmet fordítanak saját weboldaluk üzemeltetésére

Háromból két beteg magánrendelést választ

Míg az Egyesült Államokban a páciensek 53 százaléka fordul az internethez információgyűjtés miatt egészségügyi panasz esetén, Magyarországon ez az arány 60, kisgyermekes anyák esetében 73 százalék.

A közönség és a zsűri együttes véleménye alapján a 2017-es évben a Budai Egészségközpont lett az Év magánrendelője abszolút győztese. Részletek itt.

A kutatásból kiderült, hogy a magánpraxisok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a weboldal létére (2016-ban ezt 64%, 2017-ben 66% tartotta fontosnak), Google-optimalizált weblapra (2016: 49%, 2017: 51%), Adwords-hirdetésre (2016: 19%, 2017: 22%), Facebookra és ott futó hirdetésekre (2016: 46%, 2017: 52%), továbbá szakértői megszólalásokra televízióban, rádióban, az online és a nyomtatott sajtóban (2016: 31%, 2017: 40%). Csakhogy míg az öt kommunikációs eszközt a többség fontosnak tartja, nem mindenki tudja megvalósítani szakértelem és sajtókapcsolatok hiányában.


"Mindannyian tapasztaljuk, hogy évről évre óriási változások befolyásolják a privát egészségügy helyzetét, amelyben a növekvő ütem megállíthatatlan: háromból két páciens egészségügyi probléma esetén hajlamosabb magánrendelést választani. Évek óta azon dolgozom, hogy orvos partnereinket egy kihívásoknak megfelelni tudó, színvonalas, páciensbarát privát egészségügy megvalósulásában támogassuk - utóbbi különösen fontos hosszabb távon. Október 6-án második alkalommal szervezzük meg a Nagy Magánpraxis Napot az egészségügyi élet résztvevőinek, mert úgy gondoljuk, ebben a felgyorsult világban az orvosoknak ma már a szakértelem mellett más területen, másfajta tudást szerezve is meg kell felelniük az egyre növekvő igényeknek és a páciensek elvárásainak" - fogalmazott Straub Fanni, a Praxis Akadémia és a FoglaljOrvost.hu alapítója.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag