Indokolt-e a mandulaműtét?

Életünk során majdnem mindannyian átesünk kisebb-nagyobb operációkon. Orr- és torokmanduláinktól már nagyon sokan kisgyermekként búcsút veszünk.

Ezek az apró szervek testünk immunrendszerének részei, a szájon és orron át történő fertőzésektől védik szervezetünket. Óvodás- és iskoláskorban a mandulagyulladás az egyik leggyakoribb megbetegedésnek számít.

A mandulák fontos nyirokszervek, de ha több problémát okoznak, mint amennyi hasznot hajtanak, érdemes azokat eltávolítani, mert az ismétlődő lázas állapot, a sok antibiotikum szedése, a fájdalom a szervezetet igen megviseli. A torokmandulák kivétele leggyakrabban akkor javasolt, ha gyulladásuk sokszor - legalább évente háromszor - jelentkezik, esetleg súlyosabb szövődményeket okoz, ilyenek például a mandula körüli tályogok.

A mandulák szerkezetüknél fogva alkalmasak arra, hogy bennük kórokozók hosszabb-rövidebb ideig megbújhassanak, és innen alkalmanként a véráramba kerülve más szervekben idézzenek elő megbetegedést. Ezek leggyakrabban bizonyos bőrgyógyászati, szemészeti és vesebetegségek.

Kisgyermekeknél a mandulák nagysága is veszélyes lehet, ha a megnövekedett torokmandulák miatt éjszakánként akadozik a gyermek lélegzete. Hároméves kor alatt igyekszünk elkerülni a torokmandulák eltávolítását, de minden esetben a haszon és kockázat mérlegelése dönt.

Az orrmandula túltengése az orrlégzést gátolja, ezért a gyermek gyakran náthás, hurutos, ismétlődő arcüreggyulladása, hörghurutja van. A megnagyobbodott orrmandula korlátozza a fülkürtműködést, ezért visszatérő vagy elhúzódó középfülgyulladást idézhet elő. Sok esetben vezethető vissza orrmandula megnagyobbodásra a gyermek figyelmetlensége is. Ilyenkor arról van szó, hogy a gátolt fülkürtműködés miatt a középfülben savós váladék szaporodik fel, amely nagyothallóvá teszi a gyermeket. Mindezek a panaszok indokolják az orrmandula eltávolítását. Javasoljuk a műtétet akkor is, ha az orrmandula olyan nagy, hogy miatta a beteg nem kap rendesen levegőt az orrán át és mindez a pihenésében és a fejlődésében hátráltatja.

A mandulaműtétet érdemes kisgyermekkorban elvégeztetni
A mandulaműtétet érdemes kisgyermekkorban elvégeztetni

Az ilyen gyermekek kénytelenek állandóan nyitva tartani a szájukat, arckifejezésük előbb-utóbb jellegzetesen átalakul. A tartós szájlégzés hátrányosan befolyásolhatja az orr, orrmelléküregek és a tüdő fejlődését. A nyitott száj miatt a nyál fertőtlenítő hatása nem érvényesül, emiatt a fogak gyakrabban romlanak. A táplálkozás is zavart szenved, mert a gyermekek a falatot szétrágás nélkül egészben nyelik le. A beszéd pedig jellegzetesen orrhang színezetű.

Az orr-és torokmandulák eltávolítását kisgyermekkorban altatásban végezzük. A legtöbb gyermek a műtétre nem is emlékszik. Osztályunkon a budapesti gyermekek mindössze egyetlen éjszakát töltenek, a vidékiek - mivel az első napokban a vérzés veszélye nagyobb - két-három napot maradnak. A műtét után a gyermekek a közösségből tíz napig hiányoznak, és ezalatt az idő alatt kímélő életmódot igényelnek, majd visszaállhat a megszokott rend.

Kórházunkban lehetőség van arra, hogy a szülő gyermekek mellett maradhasson. Anyás szobáinkba előjegyzés alapján lehet bekerülni, itt az édesanya a gyermekével töltheti az éjszakát is. A kis betegek többsége tudomásul veszi, hogy kórházba került, kevés közöttük az igazán vigasztalhatatlan gyermek. Osztályunkon jól képzett, kedves ápolónők dolgoznak, akik szeretik a gyermekeket.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a mandulaműtét kisgyermekkorban kevésbé megterhelő beavatkozás, mint felnőttkorban. Törekszünk rá, hogy osztályunk légköre, az itt dolgozó orvosok és nővérek odaadó munkája elősegítse az operált gyermekek mihamarabbi gyógyulását.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció