Hogy kerülnek piacra az "utángyártott" gyógyszerek?

A generikus vagyis "utángyártott" gyógyszerek törzskönyvezési eljárása némileg különbözik az originális készítményekéhez képest, ezeknél a szereknél másra kell figyelni a gyártóknak, mint például a szabadalmi idő és az egyenértékűség.

Miben különböznek a generikumok?

A generikus gyógyszerek olyan hatóanyagot tartalmaznak, melyek szabadalmi oltalma már lejárt, vagyis hosszú évek óta forgalomban van. Ez alatt az idő alatt nagyon sok információ gyűlt össze a hatóanyagról, annak alkalmazásáról, és ritka mellékhatásairól. A törvénykezés emiatt úgy rendelkezik, hogy a generikus gyártóknak nem kell megismételniük mindazokat a vizsgálatokat, amelyeket az eredeti készítménnyel elvégeztek. Amennyiben az egyenértékűség bizonyított, nem szükséges a generikum további klinikai vizsgálatát előírni, azaz egyenértékűség alapján törzskönyvezhető. Ugyanis az ismételten elvégzett hosszadalmas, költséges állatkísérletes és humán vizsgálatok árát a betegbiztosítóknak, végső soron a betegnek kellene megfizetnie, és ez fölösleges idő- és pénzpazarláshoz vezetne. A generikus előállítók másik engedménye, hogy az oltalmi idő lejárta előtt végezhessenek a szabadalom tárgyát képező hatóanyaggal törzskönyvezést célzó vizsgálatokat, elsősorban bioegyenértékűségi vizsgálatokat. Ezáltal lehetővé válik számukra, hogy akár már egy nappal az oltalmi idő lejárta után piacra dobhassák a hasonmás készítményt.

Generikus készítmények regisztrálása egyszerűsített eljárással

Ha egy generikus gyógyszerkészítmény valóban egyenértékű egy másik, már regisztrált (és forgalomban lévő), azonos hatóanyagot tartalmazó, azonos gyógyszerformájú készítménnyel, akkor törzskönyvezési eljárása során a generikum gyártójának kérésére az értékelésnél figyelembe lehet venni mindazokat az adatokat, ismereteket, amelyeket az originális gyógyszer gyártója a hatóság rendelkezésére bocsátott.

Az egyszerűsített generikus törzskönyvezési eljárás lényege, hogy a hatóság törzskönyvi bejegyzést megelőző értékelő munka során a törzskönyvezés három alapfeltétele, a minőség, a hatásosság és a relatív ártalmatlanság közül csak a minőséggel foglakozik részletekbe menően. Ennek az az oka, hogy az originális és a generikus gyógyszer hatóanyaga ugyanaz, ezért a hatásosság és a relatív ártalmatlanság nem különbözhet, mert ugyanarról az anyagról van szó. A hatásosság értékelésére szolgáló orvosbiológiai vizsgálatok az egyenértékűség megállapítása esetén a továbbiakban csak a hivatalos gyógyszerinformáció ellenőrzésére szorítkoznak. A kísérőiratok, mint a szakemberek tájékoztatására szolgáló alkalmazási előírás és a pácienseknek szóló betegtájékoztató szövege természetesen nem térhet el lényegesen a referenskészítményétől.

Abban az esetben azonban, ha a forgalomba hozni kívánt készítmény terápiás javallata(i) eltér(nek) a már forgalomban lévőtől, vagy más módon, illetve más dózisban tervezik alkalmazni a készítményt, a vonatkozó hatástani, toxikológiai és/vagy klinikai vizsgálatok eredményeit is be kell nyújtani. Ugyancsak ez a teendő a szupergenerikusoknál és a generikus plusz készítményeknél.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani az egyszerűsített eljárás során?

A kérelmező benyújtónak bizonyítania kell készítménye, illetve a referenciatermék bioekvivalenciáját, vagyis egyenértékűségét. A termék hatékonyságának és biztonságosságának szakszerű megítélése érdekében pontosan meg kell jelölni, hogy milyen bomlástermékek keletkeznek a gyógyszer tárolása során. Hasznos lehet az originális és a generikus termék hatóanyag kioldódásának összehasonlító vizsgálata, valamint a hatóanyag és a készítmény bomlástermékeinek összehasonlítása. A gyártónak indokolnia kell a készítményben található segédanyagok alkalmazásának szükségességét. A segédanyagoknak jól ismerteknek, ártalmatlanoknak kell lenniük, továbbá összhangban kell állniuk a készítmény gyógyszerformájával, illetve annak biztonságosságával és hatékonyságával.

A hatóság szerepe

A törzskönyvi dokumentumokat értékelő hatóság a termék törzskönyvezhetőségének, gyógyszerré nyilvánításának elbírálásán kívül az originálissal való helyettesíthetőséget is meg kell állapítania. Ez természetesen a bioekvivalencia vizsgálatok alapján történik. A hatóság az egyenértékűnek nyilvánított szerek listáját minden negyedévben az Egészségügyi Minisztérium honlapján közzéteszi.

A generikumok törzskönyvezésének nagy hátráltatója - a szabadalom

A szabadalom oltalmi ideje Európában is, nálunk is 20 év, ez azonban a gyógyszermolekula felfedezésétől számít. A gyógyszerekre vonatkozó szabadalmak esetén az oltalom idejét megtoldják az évekig tartó vizsgálatok és a hosszadalmas hatósági engedélyeztetés miatt a hasznosításból kieső évekkel. A gyógyszerek tényleges szabadalmi ideje, vagyis a profit szerzés ideje ugyanis arra az időtartamra korlátozódik, ami a forgalomba hozatali engedély megszerzésétől a szabadalom lejártáig tart, ez átlagosan 10 évre tehető. A szabadalmi oltalmi időt a gyógyszer első európai forgalomba hozatali engedélyének megszerzésétől számított 15 évre, vagy a szabadalom bejegyzésétől számított 25 évre terjeszti ki, attól függően, hogy melyik a hosszabb, és ezáltal kedvezőbb a gyártó számára. Bármelyik eset is valósuljon meg, a meghosszabbítás időtartama legfeljebb 5 év lehet.

Mindezek ellenére szabadalommal védett termékkel is végezhetők legálisan olyan kísérletek, amelyek a találmány továbbfejlesztését, a tudományos fejlődést szolgálják. A magyar törvény egyértelműen ide sorolja a gyógyszerek törzskönyvezését célzó vizsgálatokat is.

A generikus gyógyszerek törzskönyvezése a hatóanyag ismert tulajdonságai miatt lényegesen leegyszerűsödött, a szabadalom lejárta után bármelyik cég kezdhet generikust gyártani, a piac nyitott.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag