Gyógyszerrezisztens tuberkulózis a volt szovjet tagállamokban és Kínában

A multirezisztens tuberkulózis (MDR-TB) járványos méreteket öltött számos volt szovjet tagállamban, és Kína több tartományában is széles körben elterjedt.

A 83 ország több mint 90 000 betegére vonatkozó, 2002-2007-es időszakból származó adatok azt mutatták, hogy az évi kilencmillió tuberkulózis eset közül körülbelül minden kilencedik nem reagál legalább egy tuberkulózis elleni gyógyszerre. A multirezisztens tuberkulózis aránya (amely a definíció szerint legalább két vezető tuberkulózis gyógyszerrel szemben ellenálló) 7 és 22 százalék közé esett kilenc volt szovjet tagállamban. Moldáviában ez az arány 19 százalék, Azerbajdzsánban pedig 22 százalék.

Az összes kelet-európai tuberkulózis esetek közel egyötöde gyógyszerrezisztens.

"A volt Szovjetunió tagállamai súlyos és kiterjedt járvánnyal néznek szembe, mivel a multirezisztens tuberkulózis előfordulása a nemzetközi adatgyűjtés eddigi 13 éve alatt a legmagasabb értékre ugrott" - foglalja össze a jelentés.

A gazdag országok többségében, így Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Új-Zélandon is, a gyógyszerrezisztens tuberkulózis előfordulása legfeljebb egy százalék.

A The Lancet brit szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint 2006. óta több mint félmillió multirezisztens tuberkulózisos eset fordult elő, melyek felét Kínában és Indiában jelentették.

A tuberkulózis leggyakoribb fajtáit korai diagnózis esetén körülbelül tíz euró értékű gyógyszerrel könnyen gyógyítható. Az újabb törzsek azonban ellenállóvá váltak a szabványos antibiotikumokkal, különösen az isoniaziddal és a rifampicinnal szemben, így ezek kezeléséhez több ezer eurós, 12-18 hónapig tartó gyógyszeres terápiákra van szükség. Ennek ellenére a multirezisztens tuberkulózisban szenvedő páciensek még a betegség megfelelő kezelése esetében is jelentősen magasabb halálozási kockázatnak vannak kitéve.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a virulens törzsek fertőzési aránya az 1990-es évek közepe, a Nemzetközi Program a Gyógyszerrezisztens Tuberkulózis Ellen (Global Project on Anti-Tuberculosis Drug Resistance) megindítása óta számos országban jelentősen megnőtt. 1994. és 2007. között az előfordulás aránya az összes TB eset 1,6 százalékáról 2,7 százalékára nőtt Dél-Koreában. A multirezisztens tuberkulózis százalékos aránya hat év alatt közel megduplázódott (6,5-ről 15 százalékra nőtt) Oroszország Tomszk megyéjében, a szintén oroszországi Orel megyében pedig 2002. és 2006. között közel négyszeresére, 8,8 százalékra emelkedett.

Az arány Észtországban és Lettországban egy évtized alatt stabilan 11,3 illetve 10,8 százalékon állt, Hongkongban és az Egyesült Államokban pedig ugyanebben az időszakban egy százalék körülire esett vissza.

A betegség még halálosabb és szinte kezelhetetlen formája, az ún. kiterjedt gyógyszerrezisztens tuberkulózis 37 országban ütötte fel a fejét. Az öt volt szovjet tagállamban, Azerbajdzsánban, Észtországban, Lettországban, Litvániában és az Orosz Föderációban (Tomszk) több mint 25 esetet jelentettek.

"A világ jelenleg messze elmarad a multirezisztens tuberkulózis diagnózisa és kezelése terén kitűzött céloktól" - figyelmeztet a tanulmány.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt hónapban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tuberkulózis kezelésében tett előrelépések túlságosan lassúak, ezért kétszeresére emelte a betegség áldozatainak számára vonatkozó előrejelzését a HIV/AIDS betegek körében.

2007-ben körülbelül 9,27 millióan fertőződtek tuberkulózissal, ami mintegy 30 000 fős emelkedést jelent az előző évhez képest, ez pedig jórészt megfelel a népességnövekedés mértékének. Ezen belül körülbelül 1,4 millió HIV/AIDS beteget regisztráltak, szemben a 2006-ban becsült 600 000 fővel. A pillanatnyi becslések szerint több mint minden negyedik haláleset - a 2007-ben bejelentett 1,75 millió tuberkulózisos halálozás közül 456 000 - HIV/AIDS beteget érint.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-3, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag