Fantáziadús egészségnapokat terveztek a gyerekek

Egészségkaszinó, Kocog a suli, vaklabirintusban elrejtett zöldségek gyűjtése, Duna parti trapp party, önismeret, relaxációs gyakorlatok a zene segítségével, fűszersziget, tudatos vásárlás, egészséges fogak, környezetbarát mosószerek bemutatása, talptorna, beszélgetés az ételallergiáról - kreatív ötletekből nem volt hiány abban a 164 egészségnap-tervben, melyek közül a legjobbak megvalósulásához hozzájárul a Nestlé Nutrikid programja. A helyes táplálkozás és mozgás mellett az önismeret, a fogápolás és a fogyatékkal élők elfogadása is szerepelt azokban az egészségnap tervekben, melyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének támogatását élvező Nestlé Nutrikid Egészségnap pályázatára küldött be 164 általános iskola.

Az idei tanév őszén közel 4700 kisdiák és több mint 600 tanár töltötte ki a Nestlé Hungária Kft. Nutrikid Egészségnap pályázatának kérdőívét, mely a hazai általános iskolák étkezési és sportolási lehetőségeivel, valamint egészséges életmód programjaival kapcsolatban tájékozódott. Az eredmények alapján a Nestlé meghatározta azt a három területet, melyek leginkább problémát jelentenek az iskolákban: a tudatos táplálkozás, a táplálkozás és mozgás közti egyensúly és a szülők bevonása. A csapatok feladata a második fordulóban olyan egészségnap forgatókönyvek és plakátok készítése volt, amelyek választ adnak ezekre a kihívásokra. A díjazott egészségnap tervek 2011. április-május folyamán valósulnak meg a hazai általános iskolákban.

A pályázatok elbírálásában részt vett Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Béres Alexandra, fitness magyar-, Európa-, és világbajnok és Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa.

"A három meghatározott területen túl az egészségnapok elbírálásakor figyelembe vettük, hogy a terv mennyire strukturált, mennyire kivitelezhető, mennyire használja ki a helyi adottságokat, bemutat-e változatos mozgásformákat" - mondta Béres Alexandra. A bírák azokat az egészségnap terveket is különös figyelemmel olvasták, amelyek a táplálkozáson és mozgáson túlmutató témákat is feldolgoztak (pl. környezetvédelem), illetve hosszútávon hasznosítható tudást biztosítanak.

"Az iskolai egészségnapok kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a diákok játékos formában tanulhassanak az egészséges életmódról. Ezeken a rendezvényeken sokkal fogékonyabbak a gyerekek és az interaktív módszereknek köszönhetően az elhangzottak is jobban beépülnek a tudásukba" - emelte ki Antal Emese a zsűrizés után.

A fentiek figyelembevételével a zsűri az 1. díjat a Mernyei Szabadi Gábor Általános Iskola és Óvoda Magyaratádi Tagiskolájának ítélte. A Bikmakkok csapatának nyereménye 300.000 forint hozzájárulás az egészségnap megvalósításához, valamint Béres Alexandra aerobic foglalkozása. Pályázatuk egyik legérdekesebb ötlete volt az Egészségkaszinó, ahol a kisdiákok egészségtotón szerzett zsetonjaikat sokszorozhatják meg, de az egészséges életmóddal kapcsolatos szituációs játékok is sikert arattak.

A 2. helyezett Koncz Dezső Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekotthon tanulói 200.000 forint hozzájárulásnak örülhetnek Zalaszentgróton. A RaKonczátlanok csapatának iskolájában a Kocog a suli! program során az értelmileg és tanulásban akadályozott tanulók az intézmény dolgozóival együtt futnak az iskola körül. Testmozgás után a kisdiákok saját maguk tapasztalhatják meg, hogy az egyes ételféleségek mennyire alkalmasak a fizikai aktivitáshoz szükséges energia fedezésére.

A budapesti Vajda Péter Ének-Zenei Általános és Sportiskola Vajda6t fantázianevű csapata a 3. díjjal 100.000 forint, egészségnapra fordítható támogatást nyert. Egyéni versenyek és ügyességi játékok formájában olyan szituációkat teremtettek, ahol a résztvevők megtapasztalhatják a fogyatékkal élők mindennapjait: a vaklabirintusban elrejtett zöldségeket, a kerekes-székes labirintusban pedig gyümölcsöket kell begyűjteniük a diákoknak. A programok sorát gazdagítja a műanyagpalack-taposó verseny is.

A zsűri a kreatív különdíjat az ercsi Eötvös József Általános, Zene-, és Szakképző Iskola Tapsifülesek csapatának ítélte, akik plakátjuk középpontjába egy táplálékpiramist helyeztek. A kreatív plakátért 100.000 forintot kaptak a készítők. A csapat pályázatában - a plakáton túl - különösen tetszett a zsűrinek az, hogy sok program kiviszi a gyerekeket a szabadba: a Duna-parti trapp parti futásra invitálja őket, de kenuzhatnak a Kisdunán és tanulhatnak zumba táncot is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén napos, gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon növekedhet meg erősebben a felhőzet, ezeken a tájakon elvétve alakulhat ki futó zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag