Ez változott a vényköteles gyógyszereknél

A vényköteles gyógyszerek egyedi azonosítóval való ellátásának köszönhetően még biztonságosabb lett a hazai gyógyszerellátás - közölte Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója.

Ahogy már tavaly beszámoltunk róla, 2019. február 9-étől a magyar patikákban kapható vényköteles gyógyszerek dobozait is biztonsági elemekkel kell ellátni. Ezzel Magyarország is csatlakozott az uniós egyedi gyógyszer-azonosítási rendszerhez, amelynek célja a gyógyszer-hamisítás megelőzése. Az uniós rendelkezést teljesítették a magyar gyógyszerpiaci szereplők, és az apróbb adminisztrációs hibákat leszámítval a rendszer megfelelően működik. Szentiványi Mátyás elmondása szerint ezek a hibák inkább informatikai jellegűek voltak, a gyógyszerek lakossághoz való eljutását nem befolyásolták.

gyógyszerhamisítás, gyógyszerellátás, OGYÉI, HUMVO
gyógyszerhamisítás, gyógyszerellátás, OGYÉI, HUMVO

Nem volt hamis gyógyszer

A zárt láncú értékesítésben eddig nem volt hamis gyógyszer, de a kötelező szerializáció - tehát az egyedi gyógyszer-azonosító kód és manipulálás elleni eszköz - bevezetése óta a rendszer egyfajta stabilizációs időszakban van. Erre az időszakra azért van szükség, mert heti szinten hétmillió tranzakciót bonyolítanak le a gyógyszertárakban. Ezek a tranzakciók 99,8 százalékban sikeresek voltak, a cél pedig, hogy a 0,2 százalékos hibaarányt tovább csökkentsék - a tervek szerint 0,05 százalékra.

Krétaportól fehér a hamis gyógyszer A hamisított készítmények csak ritkán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, miközben komoly károkat okozhatnak a használójuk egészségében. Kattintson a részletekért!

Az európai uniós rendelet életbe léptetése egyébként komoly iparági összefogást igényelt - emelte ki Kaczor Erzsébet, a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer működtetéséért felelős HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke. Mint mondta, az elmúlt egy évben a rendszer folyamatosan rendelkezésre állt, és már több mint háromezer végfelhasználója van, 6-7 millió tranzakcióval. Eddig 275 forgalomba hozatali engedélyre jogosult töltött fel adatot, és 308 millió doboz gyógyszer adata van az adatbázisban. A HUMVO-nak emellett 300 olyan forgalomba hozatali jogosulttal van pénzügyi kapcsolata, aki a rendszert finanszírozza.

Feller Antal, a HUMVO igazgatósági alelnöke is megerősítette, hogy sem patikai forgalomban, sem pedig az interneten legálisan vásárolható gyógyszerek között nem volt hamis készítmény Magyarországon. Úgy véli, az egyedi azonosító és a biztonságos csomagolás is csökkenti a hamis gyógyszerek forgalmának kockázatát. Az Európai Unióban Magyarország a legjobban teljesítők között van a rendszer indulása óta - emelte ki Feller Antal.

A sajtótájékoztató keretében az OGYÉI és a HUMVO együttműködési nyilatkozatot írt alá a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem jegyében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció