Nagy változás a patikákban

HáziPatika

Egy új uniós jogszabály miatt biztonsági elemekkel kell ellátni a patikákban kapható vényköteles gyógyszerek dobozait. Az átállás húszmilliárd forintos kiadást jelent a magyar gyártóknak.

Február 9-től a magyar patikákban kapható vényköteles gyógyszerek dobozait is biztonsági elemekkel kell ellátni. Ezzel Magyarország is csatlakozik az EU-s egyedi gyógyszer-azonosítási rendszerhez, amelynek célja a gyógyszer-hamisítás megelőzése  - mondta a Világgazdaságnak Illés Zsuzsanna, a Humvo Nonprofit Zrt. elnöke, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója.

Krétaportól fehér a hamis gyógyszer

A hamisított készítmények csak ritkán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, miközben komoly károkat okozhatnak a használójuk egészségében. Kattintson a részletekért!

Elérheti a húszmilliárd forintot az átállás

A szakember szerint a magyar gyógyszerellátási lánc eddig is zárt és szigorúan ellenőrzött volt, ez azonban nem minden uniós országban volt így, ezért volt szükség egy egységes rendszer kidolgozására. A rendszert állami helyett a piaci szereplők által létrehozott európai és nemzeti szervezetek működtetik, Magyarországon ez a Humvo Nonprofit Zrt.

A vényköteles gyógyszerek dobozait is biztonsági elemekkel kell ellátni
A vényköteles gyógyszerek dobozait is biztonsági elemekkel kell ellátni

Az átállás viszont komoly anyagi terhet jelent a magyar gyártókra: a beruházási költségek összessége eléri a húszmilliárd forintot, ebből a hazai kis- és közepes vállalkozásokra mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárul. A Magyosz igazgatója szerint a költségeket kizárólag a kutatás-fejlesztési és a beruházási források átcsoportosításával, projektek visszafogásával, megújulási és növekedési, valamint exportpiaci terveik gyengítésével tudják kigazdálkodni. A gyártósorok átalakítása mellett újabb informatikai fejlesztésekre is szükség van az átálláshoz. 

A Humvónak 2300 patikával kellett szerződnie és hozzáférést biztosítania a rendszerhez. A gyógyszertáraknak az eszközbeszerzés akár 120-150 ezer forintos kiadást okozott, a legkiszolgáltatottabb helyzetbe a vidéki kis patikák kerültek - mondta korábban a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Egy berendezés ára harmincezer forint, minden gyógyszerkiadó pulthoz külön egység kell.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+8, +13 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok megszűnését követően változóan felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek