Egyre többet költünk a magánegészségügyben

A hazai lakosság több mint harmada vesz igénybe magánegészségügyi szolgáltatást. A szektor árbevétele növekszik, tavaly a 100 milliárd forintot is számottevően meghaladta – derült ki a Szinapszis Piackutató Intézet friss felméréséből.

A magánegészségügy térnyerése nagyon erőteljes, a szektor súlya folyamatosan nő Magyarországon. Eközben az állami egészségügy költségvetése korlátos, és az állami ellátórendszerek nem győzik a megnövekedett betegszámot – írta a vg.hu Kertész Balázs, a Szinapszis munkatársa által a Digital Health konferenciáján megtartott előadásáról beszámolva. A piackutató kutatása szerint a száz legnagyobb magánklinika és magánegészségügyi intézmény 2020-as árbevétele meghaladta a 100 milliárd forintot, és az eddigi adatok szerint 2021-ben ehhez képest is szignifikáns növekedésről lehet beszélni.

Bízik a lakosság a magánklinikákban

A felmérésből az is kiderült, hogy a magánellátás itthon többnyire Budapestre koncentrálódik, és a következő évek nagy kérdése lesz, hogy az országos szintű szolgáltatók mennyiben tudnak fejlődni. Ezzel együtt a magánegészségügy élvezi a lakosság bizalmát. Az elégedettségi felmérés szerint a betegek a magánklinikákat 7,2 pontra értékelték egy tízes skálán, míg az állami ellátórendszerből az alapellátás, azaz a háziorvosok 6,4 pontot, a járóbeteg-ellátók 5,5 pontot, a fekvőbeteg-ellátók pedig csupán 5,2 pontot kaptak.

magánegészségügy, kórház
A magánegészségügy élvezi a lakosság bizalmát. Fotó: Getty Images

A megkérdezettek szerint az állami ellátásban is rendelkezésre áll a megfelelő szakértelem, a benne dolgozók viszont nem elég motiváltak. Ezzel szemben a magánegészségügyi ellátók modernebb eszközökkel dolgozhatnak, illetve a betegutakat is jobban tudják megszervezni. A kutatás eredményei azt mutatják, a lakosság 36 százaléka vett már igénybe és tervez is igénybe venni magánegészségügyi szolgáltatót egy éven belül.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az emberek negyede nem engedheti meg magának, hogy magánorvoshoz forduljon egészségügyi panaszaival.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra