Célprémium az olcsóbb gyógyszert felíró orvosoknak

Egyik amerikai irányított betegellátó rendszer által tavaly elindított program 100 dollárral jutalmazza betegenként azt az orvost, aki a drága innovatív gyógyszer helyett betegét átállítja egy lényegesen olcsóbb "gyógyszermásolatra", generikus készítményre. Az Amerikai Kardiológus Kollégium folyóirata szerint ez a kezdeményezés az angol egészségügyi hatóságok érdeklődését is felkeltette.
Tíz év alatt megduplázódott, 8,2 milliárd fontra nőtt Nagy-Britannia egészségügyi ellátó rendszerében a gyógyszerekre költött összeg.
Az illetékes angol bizottság szerint "a gyógyszerkiadás az egészségügyi ellátás mintegy egynegyedét teszi ki, miközben a gyógyszerek ára folyamatosan növekszik".
A testület szerint jelentősen nőtt a nem-márkás, generikus gyógyszerváltozatok forgalma, de úgy gondolják, hogy a generikus gyógyszerprogram még több lehetőséget kínál a költségek csökkentésére.
Az amerikai Blue Cross Shield által irányított betegellátó rendszer háziorvosokat keresett meg azzal, hogy ha drága koleszterincsökkentő gyógyszerek receptre felírása helyett betegüket az olcsóbb, egyébként hasonló hatású generikus készítményre átállítják, páciensenként száz dollár jutalmat kapnak.
A betegellátó cég azt állította, hogy a doktoroknak így kifizetett kétmillió dollár a biztosítónak ötmillió dollár megtakarítást eredményezett, a betegek pedig egymillió dollárral kevesebbet költöttek a gyógyszerek kiváltásakor, az alacsonyabb patikaszer miatt.
Az amerikai program 2007 márciusában befejeződött és a betegellátó rendszer igen sikeresnek tartja, de a vita a kérdéskörrel összefüggő vita még jobban felerősödött.
A generikus tabletta a hatósági ellenőrzések szerint ugyanazt a gyógyszert tartalmazza, de elkészítési módja, a vivőanyagok nem azonosak, ezért egy adott betegben a fölszívódás, a hatástartam egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan, mint az esetleg már évek óta szedett és jó hatásúnak bizonyult eredeti készítmény.
Szerencsétlen esetben súlyos mellékhatások, allergiás tünetek is bekövetkezhetnek.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag