Babahalál otthon szülés során

Úgynevezett otthon szülést követően meghalt egy baba szombat hajnalban Budapesten. Geréb Ágnes, a szülést vezető orvos nem érti, mi történt. A kérdéskört éppen újra akarják szabályozni, a nők választási lehetőségeit növelnék. Ennek az asszonynak azonban még a szabadabb szabályok sem engednék az alternatív szülést.
Tragédia történt ma hajnalban - kezdi honlapján a történtek ismertetését Geréb Ágnes, a szombati szülést levezető orvos, az otthon szülés legismertebb hazai elkötelezettje.
"Komplikációmentes szülésnek indult. A magzatvíz tiszta volt, a kisbaba csak négy nappal született később a kiírt dátumnál. A szülés magától indult meg. A kisbaba jól feküdt, nem volt a méretarányosnál nagyobb. Végig jó szívhangokat hallottunk, még a kitolási szak egész hosszában is. A kisbaba feje megszületett annak rendje és módja szerint, rózsaszínen, a köldökzsinór nem volt a nyakán. De a fej normális megszületése után elakadt a válla, és semmi, de semmi próbálkozással, módszerrel nem tudtuk kisegíteni. Mindent megtettünk, amit csak lehetett, amit szakmailag ilyenkor kell, közben pedig mentőt hívtunk nagyon hamar, újszülöttmentőt is, a rendes mentőt is. A kétpercnyire lévő kórházba szállították, ahol két szülészorvos és egy szülésznő nagy nehezen kihúzta szegény kicsi babát. Már nem tudták újraéleszteni" - írja le a doktornő a tragédiát...
Itthon eddig ilyen nem történt Geréb Ágnes szerint, aki azt írja, hogy végiggondolták újra és újra, hogy mit kellett volna máshogyan tenni, hol volt a hiba. "Nem tudjuk. Nem értjük" - írja.
Egy bizonyos szempontból azért támpontot ad az otthon szülés lehető legbiztonságosabb feltételeinek megteremtésére hivatott szabályozás tervezete: ez ugyanis ennek az édesanyának megtiltotta volna az otthon szülést.
(Felvetődik persze a kérdés, miért nevezünk valamit otthon szülésnek, amikor - mint a szombaton tragikus véget ért esetben - a mama Nyíregyházáról utazik Budapestre a Napvilág Születésházba. A magyarázat az, hogy ha nem kórházban, azaz az alternatív megoldás hívei szerint "a baj elhárítására szervezett körülmények között", hanem az otthonosság érzetét keltő, tehát csakis a szülő nő segítésére figyelő közreműködőkkel vezetik le a szülést, akkor az annak helyétől függetlenül "otthoninak" minősül.)
Csákány György , a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium ezzel megbízott tagja hangsúlyozta: a mama 35 éves kora és a magzat 4,5 kilogrammos súlya olyan két tényező volt, amely az új szabályok életbe lépése esetén külön-külön is nemkívánatossá tette volna a szülés alternatív, kórházon kívüli formáját.
- Anélkül, hogy erről a konkrét esetről nyilatkoznék, mert az a részletek ismerete nélkül nem lenne tisztességes, azt egyértelműen kijelenthetem, hogy a nagy súlyú babák relatív kockázatot jelentenek. Ilyenkor a vállbeakadás, ami most történt, az esetek 30 százalékában fordul elő. Érthetetlen, hogy nem észlelték időben, hisz a fájásgyengeség esetén is szinte biztosan számolni lehet az "elakadással" - mondja Csákány professzor. A szakember azt sem érti, ha már így alakult, miért nem történt gátmetszés, vagy miért nem alkalmazták azokat a műfogásokat, amelyekkel a babákat még ilyenkor is szinte mindig világra lehet segíteni.
- Anélkül, hogy ezt a konkrét ügyet kivizsgálnák, nem teszek egyértelmű kijelentéseket. Viszont ami tény: rengeteg ilyen esettel találkozunk, de egy-két kivétellel mindig lehet az említett módszerekkel segíteni - fogalmazott Csákány doktor.
A kockázati tényezők megítélése azonban nem egyértelmű. Az otthon szülésben segédkező úgynevezett dúlák magyarországi egyesületének elnöke, Alexa Katalin szerint a kora miatt senkitől sem kellene elvenni az otthon szülés lehetőségét, és a magzati testsúly sem jelenthet ekkora kockázatot. Ők többségében kórházi szüléseket kísérnek végig, de amikor kell, otthon is segédkeznek.
- Mi ugyan nem orvosként, de tapasztalatainkból kiindulva azt látjuk, hogy mind több 35 évnél idősebb nő vállal kisbabát, s hozza világra különösebb gond nélkül - mondja az elnök, aki szerint a "téraránytalanság" kérdését a természet megoldja: nem "tesz be" egy akkora gyermeket az anyuka hasába, amit ő majd ne tudna a világra hozni.
Tegyük hozzá, az ismert adatok nem támasztják alá a dúlaegyesület vezetőjének véleményét, a statisztikák a szülő nő korának előrehaladtával növekvő szülési kockázatot mutatnak.
A rendőrség eljárást indított az ügyben. Elsősorban az anya, illetve a doktornő felelősségét vizsgálják.
Geréb Ágnes saját "tájékoztató beszámolóját" így zárja: Őszinte részvétem. Rettenetesen sajnálom!

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag