Babahalál otthon szülés során

Úgynevezett otthon szülést követően meghalt egy baba szombat hajnalban Budapesten. Geréb Ágnes, a szülést vezető orvos nem érti, mi történt. A kérdéskört éppen újra akarják szabályozni, a nők választási lehetőségeit növelnék. Ennek az asszonynak azonban még a szabadabb szabályok sem engednék az alternatív szülést.
Tragédia történt ma hajnalban - kezdi honlapján a történtek ismertetését Geréb Ágnes, a szombati szülést levezető orvos, az otthon szülés legismertebb hazai elkötelezettje.
"Komplikációmentes szülésnek indult. A magzatvíz tiszta volt, a kisbaba csak négy nappal született később a kiírt dátumnál. A szülés magától indult meg. A kisbaba jól feküdt, nem volt a méretarányosnál nagyobb. Végig jó szívhangokat hallottunk, még a kitolási szak egész hosszában is. A kisbaba feje megszületett annak rendje és módja szerint, rózsaszínen, a köldökzsinór nem volt a nyakán. De a fej normális megszületése után elakadt a válla, és semmi, de semmi próbálkozással, módszerrel nem tudtuk kisegíteni. Mindent megtettünk, amit csak lehetett, amit szakmailag ilyenkor kell, közben pedig mentőt hívtunk nagyon hamar, újszülöttmentőt is, a rendes mentőt is. A kétpercnyire lévő kórházba szállították, ahol két szülészorvos és egy szülésznő nagy nehezen kihúzta szegény kicsi babát. Már nem tudták újraéleszteni" - írja le a doktornő a tragédiát...
Itthon eddig ilyen nem történt Geréb Ágnes szerint, aki azt írja, hogy végiggondolták újra és újra, hogy mit kellett volna máshogyan tenni, hol volt a hiba. "Nem tudjuk. Nem értjük" - írja.
Egy bizonyos szempontból azért támpontot ad az otthon szülés lehető legbiztonságosabb feltételeinek megteremtésére hivatott szabályozás tervezete: ez ugyanis ennek az édesanyának megtiltotta volna az otthon szülést.
(Felvetődik persze a kérdés, miért nevezünk valamit otthon szülésnek, amikor - mint a szombaton tragikus véget ért esetben - a mama Nyíregyházáról utazik Budapestre a Napvilág Születésházba. A magyarázat az, hogy ha nem kórházban, azaz az alternatív megoldás hívei szerint "a baj elhárítására szervezett körülmények között", hanem az otthonosság érzetét keltő, tehát csakis a szülő nő segítésére figyelő közreműködőkkel vezetik le a szülést, akkor az annak helyétől függetlenül "otthoninak" minősül.)
Csákány György , a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium ezzel megbízott tagja hangsúlyozta: a mama 35 éves kora és a magzat 4,5 kilogrammos súlya olyan két tényező volt, amely az új szabályok életbe lépése esetén külön-külön is nemkívánatossá tette volna a szülés alternatív, kórházon kívüli formáját.
- Anélkül, hogy erről a konkrét esetről nyilatkoznék, mert az a részletek ismerete nélkül nem lenne tisztességes, azt egyértelműen kijelenthetem, hogy a nagy súlyú babák relatív kockázatot jelentenek. Ilyenkor a vállbeakadás, ami most történt, az esetek 30 százalékában fordul elő. Érthetetlen, hogy nem észlelték időben, hisz a fájásgyengeség esetén is szinte biztosan számolni lehet az "elakadással" - mondja Csákány professzor. A szakember azt sem érti, ha már így alakult, miért nem történt gátmetszés, vagy miért nem alkalmazták azokat a műfogásokat, amelyekkel a babákat még ilyenkor is szinte mindig világra lehet segíteni.
- Anélkül, hogy ezt a konkrét ügyet kivizsgálnák, nem teszek egyértelmű kijelentéseket. Viszont ami tény: rengeteg ilyen esettel találkozunk, de egy-két kivétellel mindig lehet az említett módszerekkel segíteni - fogalmazott Csákány doktor.
A kockázati tényezők megítélése azonban nem egyértelmű. Az otthon szülésben segédkező úgynevezett dúlák magyarországi egyesületének elnöke, Alexa Katalin szerint a kora miatt senkitől sem kellene elvenni az otthon szülés lehetőségét, és a magzati testsúly sem jelenthet ekkora kockázatot. Ők többségében kórházi szüléseket kísérnek végig, de amikor kell, otthon is segédkeznek.
- Mi ugyan nem orvosként, de tapasztalatainkból kiindulva azt látjuk, hogy mind több 35 évnél idősebb nő vállal kisbabát, s hozza világra különösebb gond nélkül - mondja az elnök, aki szerint a "téraránytalanság" kérdését a természet megoldja: nem "tesz be" egy akkora gyermeket az anyuka hasába, amit ő majd ne tudna a világra hozni.
Tegyük hozzá, az ismert adatok nem támasztják alá a dúlaegyesület vezetőjének véleményét, a statisztikák a szülő nő korának előrehaladtával növekvő szülési kockázatot mutatnak.
A rendőrség eljárást indított az ügyben. Elsősorban az anya, illetve a doktornő felelősségét vizsgálják.
Geréb Ágnes saját "tájékoztató beszámolóját" így zárja: Őszinte részvétem. Rettenetesen sajnálom!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan felhős lesz az ég, napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag