Az RNS kis részecskéi megállíthatják a mellrák terjedését

A Howard Hughes Medical Institute kutatói azonosították a ribonukleinsav apró alkotóelemeit, amelyek megelőzik a melldaganat továbbterjedését a tüdőre és a csontokra. Kimutatták, hogy a legagresszívabb mellrákos daganatokból három kritikus RNS alkotórész hiányzik. Egerekkel végzett kísérletek során ezeket az alkotórészeket visszahelyezték a humán melldaganatokba, így a tumor nem terjedt tovább. Ezek a részek interferálnak azokkal a génekkel, amelyek képessé teszik a rákos sejteket arra, hogy osztódjanak és terjedjenek, nyilatkozta Joan Massagué, a Nature szakfolyóirat január 10-i számában megjelent cikk fő szerzője.
A kutatási eredmények hasznosak lehetnek a mellrák elleni sejtszintű küzdelemben. Abban is reménykednek, hogy munkájukkal hozzájárulnak a melldaganatok áttétképzésének - melyet a betegség fő halálozási okaként tartanak nyilván - csökkentéséhez. Áttét akkor képződik, ha az elsődleges daganatból sejtek szabadulnak ki, és megtámadnak más szerveket. Ez a rák leghalálosabb formája, ezért a tudósok keresik az ezt kiváltó géneket. Az általuk termelt fehérjék beazonosításával előrelépés remélhető a gyógykezelés terén is - értesült a MediPress.
A kísérletek során a kutatók felfedezték, milyen szerepet játszanak a mindössze 20-22 nukleotidnyi hosszúságú mikroRNS-ek a mellrák terjedéséért felelős gének szabályozásában. A mikroRNS-ek szabályozzák a génműködést azáltal, hogy elnyomják vagy éppen serkentik a nagyméretű üzenetközvetítő RNS molekulák fordítását. Az RNS információközvetítő molekula, ezért kritikus fontosságú, hogy a genetikus kódokban keletkező hibák ne kerüljenek be a fehérjékbe. Massaugé és más kutatók is felfedezték, hogy a génelnyomó molekulák valószínűleg kulcsszerepet játszanak a tumorok növekedésében és terjedésében. Azokat a mikroRNS-eket kezdték keresni, amelyek csak a nagyon agresszív, áttéteket képző melldaganatok esetében kerülnek elnyomás alá. Amikor egérkísérletek során három ilyen mikroRNS szintjét visszaállították a normális értékre, akkor jelentősen csökkent a sejtek terjedési képessége.
Massagué szerint a mikroRNS-ek és az áttétképződésért felelős gének beazonosítása értékes lehet a mellrák prognózisában és kezelésében. Több génre is rábukkanhatnak még, melyek alapul szolgálhatnak az áttétképződést gátló gyógyszerek kifejlesztéséhez.
STOP
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +22 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag