Átképzésre egymilliárd

Egymilliárd forint átképzési támogatásra pályázhatnak hamarosan az egészségügyi szerkezetátalakításban érintettek. Becslések szerint ezerötszáz orvosnak kell munkahelyet változtatni, a szakdolgozók száma öt-hatezer lehet.
Végkielégítés jár a munka nélkül maradóknak, amelyet a munkáltatók visszaigényelhetnek a központi költségvetésből. Az alapítványi és gazdasági társaságként működő kórházak dolgozóinak végkielégítését is az állam állja, de erre pályázni kell - idézte Molnár Lajos egészségügyi minisztert a Világgazdaság.
Falus Ferenc országos tiszti főorvos a lapnak elmondta, a kapacitások átalakítását szabályozó törvény szerint jelentősen bővül a rehabilitációs intézmények száma, ám kevés a szakember. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csak akkor ad a rehabilitációs feladatok ellátására működési engedélyt, ha az intézményben megvannak a szükséges tárgyi és személyi feltételek. Ha nincs rehabilitációs szakember, az egészségbiztosító csupán a krónikus ellátásnak megfelelő díjat fizet a gyógyításért.
A szakminiszter elmondta, a jogszabályi feltételek módosításával könnyítik meg a rehabilitációs szakemberképzést, az orvosok átképzését. A technikai feltételek megteremtésére a héten kiírt 7,5 milliárd forintos pályázat szolgál.
A miniszter bejelentette, elsejétől a népegészségügyi szempontból kiemelt szakmákban - csecsemőellátás, kardiológiai, sürgősségi és traumatológiai ellátás, daganatos betegek gyógyítása - az átlagosnál nagyobb mértékű lesz a finanszírozás javulása. Az ország 52, rákbetegeket gyógyító osztályán pedig duplájára nő a gyógyítási díj, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződés garantálja, hogy a kórház a megemelt összeg felét köteles a daganatos betegek ellátására fordítani - mondta a miniszter.
2007-03-29 08:32
Forrás: Világgazdaság
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag