Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinika (Szeged)

A szegedi Neurológiai Klinikán 1921 óta folyik gyógyító munka. A szakambulanciákon kívül fekvőbeteg ellátással és sokrétű rehabilitációval állnak a betegek rendelkezésére. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a kutatásra is.

A klinika rövid története

Kolozsváron már 1889-ben alapítottak elmekórtani tanszéket, amelynek vezetésével Lechner Károlyt bízták meg. Lechnert 1921-22-ben Szegeden az Elme- és Ideggyógyászati Klinika tanszékvezetőjének nevezték ki. Kiemelkedőek voltak a reflexelméleti és hallucinációval kapcsolatos kutatásai. 1922-ben bekövetkezett halálát követően a katedrát Szabó József kapta meg, hét évig volt tanszékvezető. Ezen időszakban értékes munka folyt az agyfolyadék kémiája, az alvás és álomkutatás területén.

Szabó professzort Miskolczy Dezső követte, aki Schaffer és Ramon y Cajal tanítványa volt és 10 éven keresztül állt a tanszék élén. A Klinikán Agykutató Intézetet szerveztek, melynek a fő kutatási iránya az idegrendszer ép és kóros szövettana volt. Az 1935/36-os tabló tanulsága szerint Miskolczy mellett oly kiváló munkatársak dolgoztak Szegeden, mint Huszák István (a Klinika későbbi igazgatója), Környey István (később a pécsi Klinika igazgatója), Tokay László, Stief Sándor, Mezei Béla, Csajághy Márta, Berény Anna, Benedek Árpád és Bélteky Sándor.

SZTE ÁOK Neurológiai Klinika

SZTE ÁOK Neurológiai Klinika
1940-ben Miskolczy Kolozsvárra távozott tanszékvezetőnek, így Kulcsár Ferenc kapott megbízást a Klinika vezetésére. A liquordiagnosztika és humorálpathológia területén végeztek értékes kutató munkát. Kulcsárt a Miskolczy és Szent-Györgyi tanítvány Huszák István professzor követte az Intézet élén, melyet közel harminc évig vezetett. Ekkor a fő kutatási program a neurológiai kórképek patobiokémiája, valamint a klinikai neurofiziológia volt. Huszák professzor és munkatársai a korukat megelőzve felismerték a központi idegrendszer patokémiai folyamatainak kutatásának jelentőségét.

Az orvosegyetemek Idegklinikáin a neves elődöket kiváló tanítványaik követték, így Pécsett a Környey tanítvány Pálffy György, Budapesten a Szegedről kinevezett Csanda Endre, Debrecenben a szintén Környey tanítvány Molnár László, míg Szegeden Huszák professzor munkatársai: Szilárd János (pszichiátria) és Heiner Lajos (neurológia). Az 1960-as évek elején Európa szerte megalakultak az önálló Neurológiai és Pszichiátriai Klinikák. Ezt a szakmai irányvonalat követve a 70-es évektől kezdve hazánkban is megszervezték a két diszciplinát művelő önálló klinikákat.

A Neurológiai Klinika ma

A klinika jelenlegi vezetője Prof. Dr. Vécsei László akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A fekvőbeteg egységekben összesen 100 ágy várja a betegeket. Klinikánk akut betegellátásának keretén belül sürgősségi ambulancia működik. A stroke, a fejfájás, a Parkinson-kór és az egyéb extrapyramidális kórképek, az epilepszia, a sclerosis multiplex, a perifériás idegrendszer betegségeinek kivizsgálása, gyógykezelése 60 ágyon történik.

A Neurorehabilitációs Osztály tevékenységének lényege a stroke, illetve egyéb neurológiai betegség (Parkinson kór, perifériás idegbántalmak, sclerosis multiplex, agyműtétek, stb.) miatt fogyatékossággal élő emberek önállóságának, függetlenségének minél előbbi visszaállítása, a minél aktívabb, teljesebb élet biztosítása. A sikeres rehabilitáció kulcsa a motivált beteg és a jól képzett, multidiszciplináris rehabilitációs team jó együttműködése.

A klinikai és kísérletes laboratóriumokban a fejfájás és fájdalom, az extrapyramidális - és neurodegeneratív-, neuromuszkuláris betegségek, a sclerosis multiplex és más gyulladásos idegrendszeri megbetegedések, a cerebrovaszkuláris és epilepszia betegségek témakörében folyik kutatás.
Klinikánkon a fogorvos- és orvostanhallgatók angol és magyar nyelvű oktatásán kívül gyógytornász-, és szakosító nővérképzés folyik, valamint részt vesznek a folyamatos továbbképzésen.

II. Járóbeteg-egységek

 1. Általános neurológiai ambulancia
 2. Rendelőintézeti általános neurológiai szakrendelés (Szakrendelő)
 3. Fejfájás és fájdalom szakambulancia
 4. Neurorehabilitációs szakambulancia
 5. Extrapyramidális kórképek szakambulanciája
 6. Epilepszia szakambulancia
 7. Sclerosis multiplex szakambulancia
 8. Neuromuscularis szakambulancia
 9. Cerebrovascularis kórképek szakambulanciája


III. Klinikai és kísérletes laboratóriumok

 1. Neurofiziológiai laboratórium (EEG, EPs, EMG, ENG)
 2. Liquordiagnosztikai laboratórium
 3. Kutató laboratóriumok
  • Neurokémiai laboratórium
  • Neuroimmunhisztokémiai laboratórium
  • Molekuláris neurobiológiai laboratórium
  • Magatartásfarmakológiai laboratórium (DNT)
Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinika
Főigazgató:Prof. Dr. Vécsei László
Kórházalapítás:1921.
Vonzáskörzet:Csongrád-Bács-Kiskun-Békés megye
Ellátott fekvőbetegek száma:3263 fő (2009)
Ellátott járóbetegek száma:42452 fő (2009)
Orvoslétszám:26
Egészségügyi szakdolgozói létszám:97
Alapítvány:"Szegedi Neurológiáért" Alapítvány
Bankszámla száma:10402805-28017253-00000000


Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős lesz az ég, csak északkeleten lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag