Alkoholistákat kezelhetnek egy hormonzavarra való gyógyszerrel

A férfi és női terméketlenségre és a menstruációs zavarokra adott gyógyszerek hatékonyan kezelhetik az alkoholizmust az Ernest Gallo Klinika és Kutatóközpont munkatársai szerint.

A tanulmány kimutatta, hogy az "alkoholista" rágcsálók a cabergoline nevű szerrel beoltva csökkentették alkoholfogyasztásukat és ritkábban is estek vissza.

A cabergoline-t az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal engedélyezte tabletta formájában a prolaktin nevű hormon túltengésének kezelésére.

A tanulmányt Dorit Ron vezette, a Gallo Center vezető kutatója, neurológus adjunktus, az anyag a Biological Psychiatry online változatában már elérhető.

A cabergoline nem hatott a patkányok nádcukor-fogyasztására, a nagyivó egerek körében pedig a vízivást és szacharinfogyasztást sem befolyásolta.

"Ez biztató" - mondta Ron, "mert azt mutatja, hogy a cabergoline az alkoholra specifikus, de nem érinti az általános jutalmazást vagy élvezetet. A jelenlegi alkoholizmust kezelő gyógyszerekkel az egyik baj az, hogy mellékhatásként csökkentik az örömérzetet, így a megfelelés a józanság egyik akadálya lesz."

A kutatás Ron és munkatársainak egy korábbi, provokatív felfedezésére épít a GDNF proteinhez kapcsolódóan, melyet a patkányok agyába fecskendeztek, arra a területre, mely a drogkereső viselkedéssel függ össze (VTA). Ebben a tanulmányban a patkányokat alkoholfogyasztásra szoktatták rá. Némelyik, az emberhez hasonlóan visszafogottan ittak, mások jelentős mennyiségben. A GDNF beadása után mindkét csoport veszített valamennyit az alkohol iránti vágyából. A hatás már 10 perc alatt jelentkezett és legalább 24 órán át megmaradt. Nagyon fontos, hogy a szer megakadályozta a visszaesést az alkoholmentes időszak után.

Míg ez a felfedezés úttörő jelentőségű, a kutatók tisztában vannak azzal, hogy a GDNF-et nem használhatják alkoholista emberek esetén, mert a molekulák túl nagyok ahhoz, hogy áthatoljanak az agy érrendszerén. Ezért a mostani tanulmányban Ron és munkatársai a cabergoline-t vizsgálták meg, melyről kimutatták, hogy a sejtekben emeli a GDNF megjelenését.

A cabergoline kezelés eredményeképpen nőtt a GDNF szintje és aktivitása a patkányok agyának VTA területén, a kutatók pedig megfigyelték, ez milyen hatással van a rágcsálók ivási szokásira.

A patkányok kéthónapos időszak során tanulták be, hogy egy emelőkar megnyomásával alkoholhoz juthatnak. Minél magasabb volt a cabergoline szintje, annál kevesebbszer nyomták meg a kart. Még a nagyivó egerek is kevesebbet ittak a szer hatására.

További tanulmányok során a kutatók felfedezték, hogy a cabergoline csökkenti mind az alkoholéhséget, mind a visszaesést. A visszaesés mindig kritikus a tiszta életre törekvő alkoholisták életében.

A cabergoline és GDNF kölcsönhatásának további bizonyítékaként olyan génmanipulált egereken is tesztelték az alkoholfogyasztást, melyekben a GDNF génnek egy másolata volt, így kevesebb GDNF volt az agyukban. A várakozásoknak megfelelően a genetikailag módosított egerek ivási szokásait nem befolyásolta a cabergoline.

Habár a tanulmány eredményei új reménnyel kecsegtetnek az ivási problémákkal küszködők számára, Ron arra figyelmeztet, hogy embereken végzett klinikai kísérletek is szükségesek, mielőtt a cabergoline biztonsággal felírható. A cabergoline magasabb adagjait használták már a Parkinson-kór kezelésére, és szívproblémákat okozott.

"Kimutattuk, hogy az egerekben és a patkányokban a gyógyszernek már kis adagja is csökkentette az alkoholfogyasztást, az alkoholvágyat és a visszaesést. Az adag hasonló ahhoz, mint amit az embereknél a hiperprolaktinémia kezelésére alkalmaznak" - mondta Ron.

A cabergoline-t végül más függőségekre is alkalmazni lehetne. Egy próbatanulmány, melyet Ron a munkájában említ, a kokainhasználat csökkenését jelezte.

Az Egyesült Államokban 17,6 millió ember (körülbelül minden 12. felnőtt) alkoholproblémákkal küzd a Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint, de csak 3 gyógyszer áll rendelkezésre a kezelésére.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag