+16° - +38°
Nincs front

Akik késsel gyógyítanak

A jó sebész tudja, hogy a késsel való gyógyítás természet ellen való, mégis amíg szükség van rá, ő hitvallása és legjobb tudása szerint cselekszik. Az SE ÁOK I.sz. Sebészeti Klinika munkatársai ebben a szellemben tevékenykednek immár több mint száz éve.

A Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinikája 151 sebészeti ággyal, 8 műtővel, intenziv osztállyal, angiografiás, endoszkópos, ultrahang, elektrofiziológiai laboratóriumával ma Magyarország legnagyobb sebészeti önálló egysége. Kétszáznál több munkatársat foglalkoztat. A 100 éves épület a maga korában a világ legkorszerűbb - és talán legszebb - sebészeti intézete volt. A teljes korszerűsítésre ugyan az elmúlt évtizedek ígéretei ellenére nem került sor, de megújultak a műtők, és a kórtermek többsége is megfelel a mai kor kívánalmainak.

A Klinika fő profilja a gyomor-bél rendszeri és az onkológiai sebészet, valamint az általános sebészet teljes köre. Ez a tevékenység kiegészül érsebészeti és helyreállító plasztikai ellátással. Kiemelkedő szakmai eredményeket mondhat magáénak a máj-, epeutak-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, emlő daganatainak és egyéb sebészi betegségeinek kezelése terén. Hasonló a helyzet az endokrin sebészetben is. Különösen jelentősek eredményei az olyan bonyolult, szövődött esetek ellátásában, melyeket más sebészeti osztályok nem látnak el.
Az elmúlt évtizedben a sebészet forradalmi átalakuláson ment keresztül: egyre elterjedtebben használatosak a testüreg feltárása nélkül végzett endoszkópos (laparoszkópos) műtétek. A laparoszkópos epehólyag eltávolítás ma már csaknem mindenütt rutinműtét, de a "hegnélküli" (köldökön át végzett) úgynevezett "single port" módszer világszerte ritkaságszámba megy. A Klinika élen jár e műtét alkalmazásában. A laparoszkópos módszer szinte minden sebészi beavatkozásnál alkalmazásra kerül. A 400-nál több laparoszkópos vastagbélműtét vélhetően az ország legnagyobb ilyen anyagát jelenti, a hasonló módszerrel végzett nyelőcső rezekciók pedig unikálisak. De sor kerül laparoszkópos máj-, hasnyálmirigy rezekciókra is. A lép vagy a mellékvesék laparoszkópos műtétei rutineljárásnak tekinthetők a Klinikán.

Nagy hagyományokra tekint vissza a gasztroenterológiai endoszkópos tevékenység, amely általában nem a sebészeti osztályok profilja. Csaknem 30 éve már, hogy a Klinika bevezette és országosan tanította, elterjesztette az endoszkópos vérzéscsillapító módszereket, különös tekintettel a májzsugorhoz társult nyelőcsővisszér vérzésekre.
Az emlődaganatok kezelésében, - csakúgy mint más tumoroknál - különösen fontos a társszakmák segítsége. Az I.sz.Sebészeti Klinika e téren kiváló partnerekkel: az Egyetem II.sz. Pathológiai Intézetével és Radiológiai és Onkotherapiás Klinikájával működik együtt. Így lehetséges az emlődaganatok gyors, korai és pontos felismerése, amely módot nyújt arra,hogy megfelelő esetekben akár azonnali,vagy halasztott plasztikai igényű emlőpótlás történjen.

A Klinika országos speciális szakrendelést tart a hét minden napján a következő sorrendben: vastag- végbél, endokrinológia, érsebészet, máj, epeutak, nyelőcső, hasnyálmirigy.

Az Üllői úti I.sz. Sebészeti Klinika 1909-ben nyitotta meg kapuit. 2009-ben a 100 éves évforduló alkalmából emlékkönyv készült. Ennek bevezetőjéből való az alábbi részlet:
"Meggyőződésem szerint - és ezt a 100 éves Üllői úti Klinika, a bennük dolgozó tanárok szellemisége, a falakba ivódott szemlélet sugallja - a sebészet alapvetően nem a tevékenységről, annak részleteiről, eszközeiről, feltételeiről szól, hanem a sebészről és a beteghez való viszonyáról. A filozófia, amellyel művészetét hitvallásként gyakorolja, határozza meg a tartalmat és az eredményességet. A késsel történő gyógyítás természet ellen való. Ennek ellenére bizonyosan még egy ideig alkalmazni kell. Éppen természet elleni tulajdonsága miatt a sebészeti beavatkozások szinte kivétel nélkül magukban hordozzák - az akár életre-halálra menő - természettel szembeni konfliktus kényszerét.

A sebész akkor jó, ha tisztában van ezzel. Ha tudja, hogy eredményességét végső soron a természet dönti el. Meg kell tanulnia, hogy gyakran csalódik. A várt eredmény elmaradhat. Ha képes tanulni hibáiból, egyre kevesebb csalódás éri, egyre több páciense szabadul meg betegségétől. Ha tökéletlen is amit csinál, lehet, hogy a természet segít és betege meggyógyul. De a sebész sose bízzon abban, hogy ez a változat rendszerré válhat. Tudása, ösztöne, alázata, az önképzés meg nem szűnő igénye, harmóniába került lelki békéje lesz a biztos alap, amely segíti abban, hogy késsel a kezében gyógyítani képes legyen.

Az Üllői úti Klinika Dollinger Gyula vezetése alatt kezdte meg a munkát 1909-ben. Őt a szakma kiválóságai követték. 100 év után az utódok köszönete illeti valamennyiüket azért, amivel az Üllői úti sebészeti iskola megalapításához hozzájárultak."

Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinika
Főigazgató:Prof. Dr. Kupcsulik Péter
Kórházalapítás:1909. Üllői Úti Klinika megnyitása (1769. Orvosi Kar, Nagyszombati Egyetem)
Osztályok száma:7
Vonzáskörzet:Speciális feladatok: Országos,
Általános sebészet: Dunaharaszti, Halásztelek Szigetszentmiklós, Tököl, Dunavarsány, Majosháza, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Taksony, Áporka, Dömsöd, Kiskunfélegyháza, Diósd, Biatorbágy, Sóskút, Tárnok
Ellátott fekvőbetegek száma:6955/év
Ellátott járóbetegek száma:42.526/év
Aktív betegágyak száma:142 (+9)
Orvoslétszám:45 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám:118
Alapítvány: Balassa János Alapítvány
Bankszámla száma:10400126-21414958-00000000


További tájékoztatás az I.sz. Sebészeti Klinika honlapján található.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +38 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, néhol lehet zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag