Aggasztó méreteket ölt az illegális gyógyszerek forgalma

Az internet, de a posta is nagyon megkönnyíti az illegális, vagy hamisított gyógyszerek kereskedelmét, illetve nagyon megnehezítik ugyanezek ellenőrzését - mondta Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer-bizottságának vezetője a jelentés ismertetésekor.
A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a receptköteles gyógyszerekkel való visszaélés mérete meghaladja az illegális drogfogyasztásét. "A társadalmi együttműködésre egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mert az ellenőrzés önmagában nem segít " - tette hozzá.
Újhelyi Gabriella, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Ipari Tagozatának vezetője szerint Magyarország "oázisnak" számít az illegális, vagy hamis gyógyszerek terjesztésének és felhasználásának területén, hiszen "itt szinte nincs is gyógyszerhamisítás." Hozzátette, hogy a nagyobb piac, illetve a magasabb haszon motiválja általában az ilyen szerekkel foglalkozókat, Magyarországot ezek hiánya miatt kerülhetik el.
A jelentésből kiderül, egyre nagyobb problémát okoz az amfetamin-típusú fogyasztószerek terjedése, annak ellenére, hogy ezek használata halálos is lehet. Ezért az INCB kezdeményezi, hogy a kormányok az anorektikumok (fogyasztószerek) használatát csak gyógyászati célokra való felhasználásra korlátozzák. A jelentés az európai droghasználatról megállapította, hogy a marihuána használata kiemelkedő a térségben, de aggasztó mértékben nőtt a kokain használat is. Ráadásul a kokain-függők kezelése nagyon problémás, mivel a szer súlyos függőséget okoz.
Afganisztánban, ahol a gazdaság egyharmada épül a ópiummák termesztésre, a 2006-os év rekordtermést hozott. Ráadásul az ottani problémát nem lehet úgynevezett fejlesztési politikával (amikor pénzt ajánlanak fel arra, hogy a termelők valami más növénnyel foglalkozzanak), mert a korrupció aláássa az ilyen kezdeményezéseket.
Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési szervének tevékenységét kritizáló tanulmányra hívta fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szerdai közleményében. ,Dénes Balázs elnök közleménye szerint szervezete csatlakozik az Open Society Institute és a Kanadai HIV/AIDS Jogi Hálózat által publikált tanulmányhoz, amely  fő megállapításai között szerepel, hogy a bizottság tudatosan ellentmond az egyéb ENSZ szervezetek HIV/AIDS ellenes ajánlásainak és jelentései dicsérik azokat a kormányokat, amelyek megsértik az emberi jogokat.
Ugyancsak kritikaként fogalmazza meg a publikáció, hogy a bizottság a drogkontroll-politikát előnyben részesíti az egészségüggyel szemben, az új, tudományosan megalapozott módszereket elítéli és nem támogatja, valamint, hogy a bizottság nélkülözi a szakértelmet a nemzetközi jog és a HIV-politika területén, mégis vádakat hangoztat az ártalomcsökkentéssel szemben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag