A szervátültetések története

Már középkori festmények, történetek is kifejezik az ember vágyát egy-egy beteg végtag egészségesre való cseréjére. A szervátültetések megvalósulásához azonban hosszú út vezetett.

Korai kísérletek

Domján és Kozma, Diocletianus császársága idején élt orvosok története a transzplantáció minden alapelemét tartalmazza: a templom szeretett sekrestyésének le kellett amputálni a lábát. Tudták, hogy egy vele egykorú nő az előző napon halt meg. Kimentek a temetőbe, levágták és elhozták a lábát. Italokkal álmot bocsátottak a sekrestyésre és átültették a mór lábát. Egyikük belgyógyász, másikuk sebész volt - vagyis ők már megvalósították a különböző szakmák együttműködését is.

Az első próbálkozásoktól persze hosszú volt az út a megvalósult transzplantációig. Vesét eleinte kizárólag élettani kísérletek, majd az érvarratok technikájának tanulmányozása céljából ültettek át. Az első közlemény - kutyavese nyaki erekre történő átültetése - egy bécsi klinikáról - Emerich Ullmann tollából jelent meg, aki pécsi születésű magyar volt, de Bécsben dolgozott. (Sajnos a szakkönyvek a magyar voltáról megfeledkeznek.) Alexis Carrel lyoni (Franciaország) orvos Amerikában közölte érvarrat-technikáját - amellyel többek között veseereket is megvarrt -, és 1912-ben Nobel díjat kapott. Az első emberen végzett, de nem embervese átültetés Carrel tanítómestere, Jabonlay nevéhez fűződik, aki sertés és kos vesét varrt veseelégtelen betegek alkar-ereihez (ezt később Ullmann is megkísérelte), de a vesék csak egy órát működtek. Unger Berlinben 1909-ben sikeresen ültetett át vesét kutyák között, de koraszülött gyermekvese majomban és majomvese emberben nem működött. Az első világháború vihara feledtette ezeket a kísérleteket. Voronoy Kijevben 1933. és 1949. között 6 emberi veseátültetést végzett - a comberekre - heveny veseelégtelenségben - sikertelenül. Mások is próbálkoztak Amerikában a 40-es években - szintén kevés sikerrel. René Küss párizsi urológus sebész az államügyész engedélyével gillotine-nal kivégzettekből kivett veséket ültetett át a kómában lévő veseelégtelen betegekbe, akkor, amikor a művesét még nem fedezték fel.

Az első sikerek

Az első humán átültetés Párizsban történt anyából fiúba, a vese minden immunszuppressziós kezelés nélkül három hétig működött, majd kilökődött. Az első sikeres veseátültetést Bostonban végezték 1954-ben egypetéjű ikrek között, ahol immunszuppresszióra nem volt szükség. Az első immunsuppressio a teljes testbesugárzás volt, ennek "védelmében" 1959 és 1960 között néhány átültetés történt Párizsban és Bostonban. 1959-ben mutatták ki egy rákellenes gyógyszer, a 6-Mercaptopurinnak immungátló hatását patkányokon, majd kutyákon. Ennek egy módosított változata - a ma is használt Imuran hatásosabbnak és kevésbé toxikusnak bizonyult, mint elődje. Az első sikert kémiai immunsuppressióval René Küss érte el Párizsban 192-ben. Starz közölte Amerikában az Imuran és Prednisolon sikeres kombinációját, s ez volt 20 évig a választott kezelési mód és még napjainkban is jelentős szerepe van szervátültetések után.

A magyar szervátültetések úttörői

Az 1960-as évek fellendítették a veseátültetést, hiszen lehetőség nyílt a művese kezelésre, így jobban előkészített betegeket operáltak. Az emberi fehérvércsoportok felfedése lehetővé tette a tipizálást, s az ennek alapján történő kiválasztás és a cadaver veseátültetések is megindultak. 1966-ban bevezették a keresztpróbát, amely a vese azonnali kilökődését kivédte. Ez időben, 1962-ben végezte dr. Németh András Szegeden, Petri Gábor professzor klinikáján az első magyarországi veseátütetést. Az 1970-es évek a javuló rutin jegyében teltek, nemzetközi társulások alakultak főleg a cadavervesék növelésére és elosztására.

Magyarországon 1973-ban indult meg újra a veseátültetés, most már hivatalos programként, az Egészségügyi Minisztérium által finanszírozva. 1973-ban Szegeden, Miskolcon, majd Budapesten végeztek átültetéseket. Az első sikeres - tartósan még ma is élő - betegnél 1973. november 16-án végeztek veseátültetést a Semmelweis OTE I. sz. Sebészeti Klinikáján. Ehhez nélkülözhetetlen volt az immunológiai alapok előzetes megteremtése, megfelelő szakmai előtanulmányok végzése és számos intézet szervezett együttműködése.

Az 1994-es év fordulópont volt a hazai veseátültetés történetében. Januárban kezdte meg működését a Semmelweis OTE Transzplantációs és Sebészeti Klinika. Egy év alatt 151 veseátültetést végeztünk, és 1995. májusában-júniusában közeledünk az 1100. átültetéshez. Emellett Szegeden, Debrecenben és Pécsen folyik veseátültetés. A tavalyi évben összesen 244 veseátültetést végeztek a négy transzplantációs központban. Ezidáig összesen 1614 veseátültetés történt. A szívátültetési program Magyarországon 1992-ben kezdődött, eddig 12 szívtranszplantáció történt. A májtranszplantációs program 1995-ben indult.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső