Szedhetnek-e a szívbetegek fogamzásgátlót?

A kombinált fogamzásgátló tablettákkal való ellenérzéseket két betegségcsoporttól, a trombózistól és a daganatoktól való félelem táplálja. Hogy indokolt-e, a tabletták és az érelzáródás közötti összefüggésekről szólva kiderül.

Az első kombinált, vagyis ösztrogént és szintetikus progeszteron származékot (= progesztin) tartalmazó fogamzásgátló tablettát az Egyesült Államokban Enovid néven hozták forgalomba 1961-ben. Csakhamar szemet szúrt az orvosoknak, hogy a gyógyszer alkalmazása mellett megszaporodtak a vérrögösödésre visszavezethető érelzáródásos betegségek (trombózis, embólia). Ez a mára már igencsak megkopott információ aktualitását veszítette. Részben azért, mert megértettük a tabletták véralvadási rendszerre ("hemosztázisra") gyakorolt hatásainak lényegét, másfelől ahogy a tabletták hormontartalma drasztikusan csökkent, vele együtt váltak egyre ritkábbá a mellékhatások és szövődmények is. Ma egy egész doboz tabletta tartalmaz annyi hormont, mint az első generációs tabletták egyetlen szeme! Tekintsük át, mi jót és mi rosszat tesznek a tabletták az érelzáródásos betegségek gyakoriságának alakulásában.

A trombózis legjellemzőbb okai

Rudolf Virchow, német patológus már a XIX. század közepén leírta klasszikussá vált megfigyelését - amit ma is Virchow-triásznak hív az orvostudomány -, miszerint a trombózist okozó tényezőket három csoportba sorolhatjuk:
 1. A vérkeringés lassulása, mellyel többek között az alábbi esetekben kell számolni:
  • Súlyos visszértágulat
  • Tartós ágynyugalom
  • Sérült, operált végtag tartós rögzítése
 2. Az érfal sérülése, melynek legjellemzőbb okozói:
  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Érelmeszesedés
  • Krónikus vesebetegség
 3. A vér alvadékonyságának fokozódása van jelen, mellyel találkozhatunk például:
  • Fokozott vörösvérsejt-képzés (policitémia)
  • Dohányzás
  • Fogamzásgátló tabletta szedése
  • Az V. véralvadási faktor Leiden-mutációja
  • Kiszáradás kapcsán
  • Terhesség során
  • Fokozott vérlemezke-szám, például lépeltávolítás miatt
  • Széteső daganatok (melyből nagy mennyiségben szabadul fel III-as véralvadási faktor, az úgynevezett szöveti tromboplasztin) esetén.
A felsorolás természetesen a teljesség igénye nélkül készült. A lényege az elmélet gerince, a Virchow-triász.

Mit tesznek a tabletták a trombózis megelőzésében?

 1. Védik az érfalat: Az ösztrogéneknek, mégha szintetikusak is, jelentős szerepük van a kollagén kötőszöveti rostok termelésében. Ezáltal az érfal rugalmas lesz, a kisebb sérüléseket az ösztrogének által serkentett fibroblasztok hamar kijavítják.
 2. Javítják a zsíranyagcserét: Az ösztrogének csökkentik az érelmeszesedésért igazoltan felelős alacsony sűrűségű zsír-fehérje komplexek, az LDL-koleszterin (low density lipoprotein-koleszterin) vérszintjét, ezzel egy időben fokozzák a máj érelmeszesedés ellen ható, nagy sűrűségű zsír-fehérje komplexek (HDL-koleszterin = high density lipoprotein-koleszterin) szintézisét. A HDL a perifériás vérkeringés "utcaseprője", összeszedi a felesleges, szabadon kószáló zsírokat és zsírsavakat, melyeket a máj számára ismét hasznosíthatóvá tesz.
 3. Az ösztrogén antioxidáns: Az LDL-koleszterin normális esetben a máj LDL-receptoraihoz kötődik, és zsírtartalma hasznosul, vagy az epével kiválasztódik. Bizonyos oxidáns anyagok képesek az LDL-koleszterin szerkezetét oly módon megváltoztatni, hogy azok a máj számára felismerhetetlenné válnak. Az oxidánsok elleni védelmet az LDL-részekben vitaminok (A-,C-,E-.vitaminok), könnyen oxidálódó anyagok (glutation) és a könnyen oxidálódó anyagok helyreállításáért felelős glutation reduktáz enzim felel. Ez utóbbi enzim fontos alkotóeleme a szelén, a szelénnek tulajdonított csodálatos élettani hatások javarésze a glutation reduktáz enzimhez kötődik. Az oxidáló anyagok ("oxidatív stressz") ellen az ösztrogének is bizonyított védőhatással bírnak.
  Az ösztrogének bizonyítottan védenek az érelmeszesedéssel szemben (Thorneycroft). Akkor minden rendben,- mondhatnánk - szedjen mindenki fogamzásgátló tablettát az érelzáródásos betegség megelőzésére. Vagy van az éremnek másik oldala is? Természetesen minden éremnek van.

Mit tesznek a hormonális fogamzásgátlók a trombózis létrejöttéért?

Fokozzák a vér alvadékonyságát, mert növelik bizonyos alvadási faktorok szintézisét és aktivitását. A fogamzásgátló mégsem tekinthető önmagában trombogén hatású gyógyszernek. Ahhoz, hogy elősegítse a vérrögösödést, társuló állapotok szükségeltetnek. Ezek között a leggyakoribbak:
 1. Dohányzás: A dohányzás fokozza a vérlemezkék összecsapzódását elősegítő prosztaglandin, az úgynevezett tromboxán (TxA2) szintézisét és csökkenti a vérrögoldó antitrombin III. szintézisét. Emellett érfalkárosodást okoz és a kiserek összehúzódása révén csökkenti a vérkeringés sebességét is. Talán a dohányzás az egyetlen tényező, mely a Virchow-triász mindhárom sarokpontja ellen hat.
 2. Leiden-mutáció (vagy más típusú trombofília). Az alvadékonyság növekedésén alapuló fokozott trombózishajlamot hívjuk trombofíliának. Hazánkban ennek leggyakoribb (nem kizárólagos) oka az V. alvadási faktor génhibája, a Leiden-mutáció. Az aktivált protein C (APC) ugyanis képtelen lebontani a V. alvadási faktort, jelentősen megnövekszik ez által a vér alvadékonysága. Mindez a magyar lakosság kb. 5%-át érinti. Amíg a magyar egészségügyi kormányzat nem teszi lehetővé a Leiden-mutáció újszülöttkori szűrését egy olyan országban, melynek minden második állampolgára szív és érrendszeri betegségben hal meg, aligha sorolhatjuk hazánkat a fejlett világhoz.
 3. Érelmeszesedés: Amint az előzőekben említettük, az érelmeszesedés ellen az ösztrogének hatékony védelmet nyújtanak, kivéve az alábbi eseteket: magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség, idült vesebetegség. Ha tehát érelmeszesedés még nincs vagy nem jellemző, a tabletták trombogén hatása elhanyagolható. Ha viszont az érelmeszesedés jelentős, az "érfalkárosodás" és a vér alvadékonyságának fokozódása egymást erősítő hatások a trombózis kialakításában.

Mi a teendő? Szabad vagy nem szabad fogamzásgátlót szedni?

Bármennyire is furcsának tűnik az első hallásra, a legautentikusabb véleményt a szemészorvos adhatja meg. ő ugyanis képes arra, hogy az érfalkárosodás mértékét a szemfenék vizsgálatával megállapítsa. Ha nincs lényeges érelmeszesedés, hipertónia, diabétesz, kóros vérzsírértékek, stb., a tabletták nyugodtan szedhetők, feltéve, hogy nem mutatható ki a Leiden-mutáció! Erre a beteget feltétlenül ki kell vizsgálni!
Ha a szemfenéki vizsgálat jelentős érfalkárosodás mutat, a tabletták összeadódó ("additív") véralvadékonyságot fokozó hatása könnyen megbosszulhatja magát.

Tanácsok tablettát szedők számára:

 1. Rendszeresen (havonta) ellenőrizze a vérnyomását, ha kétsége merülne fel, forduljon szakemberhez. A gyógyszertárak mindegyikében kapható rendkívül pontos digitális készülék, melynek adataiban tökéletesen megbízhat. Áruk 10.000 Ft körül van. Egy vérnyomásmérő azonban egy egész családot kiszolgál, tehát aligha lehet drágának nevezni ezeket a kivételesen precíz készülékeket.
 2. Rendszeresen (félévente) ellenőriztesse vércukorszintjét: A magas vércukorszint a klinikailag nyilvánvaló cukorbaj előtt is károsítja az ereket. Ehhez nemcsak drágább digitális készülékek, de közönséges tesztpapírok is rendelkezésünkre állnak.
 3. Évente ellenőriztesse vérzsír-értékeit: Ma is vitatéma, hogy a magas vérkoleszterin az érelmeszesedés okozója, avagy következménye-e. De minden bizonnyal annak jelzője ("markere").
A fogamzásgátló tabletták a méltatlanul és többször meghurcolt gyógyszerek közé tartoznak. Ennek ellentmond az amerikai orvosi csúcstestület (AMA =American Medical Association), mely a hormonális fogamzásgátlást, az antibiotikumok és a védőoltások után az orvostudomány harmadik legjelentősebb áttörésének nyilvánította. Mint minden orvosi eszközzel, módszerrel lehet élni és visszaélni. Írásunk az előbbi attitűd reményében készült.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag